на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Клімовський

Два сценарії Кремля для повернення України під свій контроль

Кремль незадоволений виборами в Україні – кількість шанувальників націонал-соціалізму «руского міра» зменшується. Процес закономірний. Навіть рантьє-пенсіонери, які думками в СССР, починають розуміти, дивлячись на застиглу ціну нафти і «подаруй дрова старим» в РФ, – російський вуглеводневий націонал-соціалізм вичерпав свій ресурс. Захід злазить з його «голки», не хоче годувати Росію і попереду у неї карткова система. У Венесуелі продукти за картками рік, – вартувало впасти ціні на нафту, і розвалитися соціалізму чавістів. У Росії все не так швидко як у Венесуелі, але навіть кримчани вже зрозуміли, – запис у «руский мір» не приносить дивідендів. У «рускому» і «німецькому» «мірах» добре бути поки в них регулярно надходить данина.

Кремль розуміє: він в цейтноті, а Україна втікає, і викачувати ресурси із неї після асоціації з ЕС буде нереально. Це джерело данини закриється з 1 січня, а роки за два з України випхають і московський капітал. Тоді в економіці розподілу «руского міра» настануть повні «дрова». Тому Кремль прагне утримати Україну під своїм контролем будь-яким способом.

А способів два: зірвати асоціацію через сам ЕС, і посадити в Україні промосковський уряд, схожий на «Грузинську мрію», яка відновила авіасполучення та економічні зв’язки з РФ, і лише для виду вимагає повернути окуповані території. Кремлю потрібна «Українська мрія», оскільки «Український вибір» Медведчука здох, а на сірізівську Грецію, єдину країну, де ще не ратифікували асоціацію ЕС-Україна, надії мало, – Брюссель Ціпраса дотисне.

Звідси два завдання: провалити в Раді прийняття законів по асоціації і створити для ЕС картинку політичної нестабільності в Києві. Це план-мінімум. Максимум – уряд «Української мрії».

Частину таких законів для отримання Шенгену мають прийняти 5 листопада, але через відсутність кворуму Гройсман їх на голосування не ставив. Призначив на 10 листопада, але через «люстрацію пляшкою» Кужель «Батьківщина» 6 листопада пішла з залу в істериці. Шенгенські візи тепер залежать від настрою Тимошенко. Біографія 62-річної Кужель в «Вікіпедії» вражає – штаб Януковича в 2004 році, Тігіпко, Богословська, Черновецький і це тільки в «Вікіпедії». Тимошенко, зрозуміло, за люстрацію скрізь, але «Вікіпедію» не читає. Зате знає, як включити «динамо», і вимагає від Тетерука відмовитися від мандата депутата, инакше ніяких шенгенів та ЕС, – в Кремлі потирають руки.

Але це «розминка». Після 20 листопада Кремль включить на повну план-максимум «Української мрії» з Тимошенко в головній ролі. Після виборів Кремль переконався: екс-регіонали для «мрії» не придатні, і знайшов дівчину своєї мрії – Тимошенко. У неї – коса, рейтинг, партія й инші принади. Вона знайшла в Кремлі те, що потрібно дівчині з характером – гроші і зв’язки. Дві мрії сплелися в «роман» – ми тебе в президенти, ти ні кроку в ЕС, знімеш блокаду з Криму, відновиш зв’язки з РФ і, посилаючись на дівочу пам’ять, забудеш про окуповані території. Шлюб з розрахунку, – а куди діватися дівчині зі стабільно невисоким рейтингом і амбіціями, що значно переважають його? Инакше – до пенсії сидіти першій леді в «Батьківщині», та так і не стати президентом.

Головним партнером Тимошенко поки призначили Ляшка. У нього немає реальної партії, але є фракція, в’ялий рейтинг і великі борги. Поки рейтинг зовсім не зів’яв, треба щоб борги відпрацював, і Ляшко став біля Кабміну в позу «тарифний майдан». Другий тиждень стоїть. Ляшко теж хоче в президенти, але він з легкої вагової категорії. На Майдані не був, – 19 січня покликали, щоб використати його талант провокатора, але він і це провалив. Потім привели на Грушевського переконувати «Беркут» в мегафон. Весь в броні Ляшко впав на брук, коли поблизу зірвалась світлошумова граната, як виявилось – сам, всі стояли. Ляшко прокричав «беркутівцям», – «Пі*ораси!», І вибухнув сміх, – хтось сказав: «Ляшко «беркутівців» в свою партію прийняв». От і вся участь Ляшка в революції.

Зважаючи, що прем’єру «майдан – дубль три» призначив Кремль на другу річницю початку Майдану, то Ляшко зі своєю біографією на головну роль не тягне. Є відсиділа Тимошенко, за лаштунками стоїть Тягнибок, і «чистить автомат» Ярош, який відновив 5 листопада діяльність «Пристоличного батальйону» ПС. 6 листопада в сквері біля пам’ятника Ватутіну під Верховною Радою два десятки лівих імітували святкування сімдесят другої річниці визволення Києва з плакатом «Український Нюрнберг неминучий!». Актори з прогорілих театрів збираються.

Кремль не оригінальний у сценаріях: то Будинок профспілок в Одесі спалить, то тепер ставить п’єсу ««майдан» зібрався експлуатувати пам’ять «Небесної сотні»». Нема своїх ідей у Кремля, суцільний плагіат і повтор. Навіть пам’ять про Другу світову затер як патефон пластинку.

Весь цей спектакль з «майданом» імені Тимошенко і Ляшка потрібен Кремлю, щоб налякати Европу політичною нестабільністю в Києві, і втілити свою «Українську мрію», усунувши Порошенка. Усунути Порошенка можна трьома способами: теракт, збройне захоплення будівель Кабміну і адміністрації президента або дострокові президентські вибори. Але захоплення без масовки приречене на провал, а «майдан» неможливий без «розігріву» публіки.

Публіку «розігрівають» другий рік, але з «фінансового майдану» вийшов пшик, – за аферистів ніхто не заступився. Зважаючи, що всупереч прогнозу газети «Вєсти» українці не вимерли минулої зими як мамонти, то тепер «розігрів» йде за п’ятьма темами.

1. Високі тарифи на газ і винен, звичайно, уряд, а не Газпром, Ахметов і Фірташ. Та це «не закипає», зважаючи на абсурдність, з листопада діє зимова знижка на газ для опалення. Але «тарифний майдан» стався не через тарифи. Тимошенко протиснула в Раді звільнення газодобувних компаній від податку на ренту. Кинута Януковичем «сім’я» вдячна, а дівчина задоволена, – вона не працює безкоштовно. Тепер вибір, – або Ахметов і «сім’я» знизять вдвічі тариф на опалення, або дівчина їде назад в Качанівку. Так як першого не відбудеться, а в Качанівку не хочеться, то дівчина вибирає «майдан».

2. Тема «борщовий набір». Оптова ціна капусти – 4-5 грн. кг. У мережах супермаркетів – 10 грн. кг. Оптова ціна моркви – 3-6 грн. Можна знайти і по 1 грн. У «мережах» від 12 грн. і вище. Чиї «мережі» – відомо, і коментарі зайві. Ціну бензину знижували. Навесні «мережі» штрафували за картельну змову. Сценарій нагадує зняття Хрущова: все зникло, а потім за ніч все з’явилося. Тільки замість зникло – подорожчало.

3. Тема «Порошенко – агент Кремля». Перше місце за «глибокодумність» заслуговує офіційна заява УКРОПу на сайті УНІАНу Коломойського:

«Президент України за допомогою тиску на своїх політичних опонентів має намір реалізувати таємні домовленості в рамках плану «Путіна – Порошенка» і здати весь південний схід України проросійським сепаратистам».

За 1,5 року не здав, тепер вирішив здати, і саме для цього закрив Гену Корбана. Виявляється, в Україні все трималося на Гені. Схоже, в УКРОПі плутають політику і КВН.

4. «Політичні репресії». Естафета від невинно репресованої Л/ДНР перейшла через «Свободу» до УКРОПу. Найбільше постраждав Корбан, який зробив за три дні турне по місцях своїх минулих виборів, після чого його повернули батькам у Дніпропетровськ під домашній арешт на 2 місяці. Чекаємо від нього книгу «Як я страждав».

5. «Вибіркове правосуддя». Схоже на скаргу «Всі крадуть, а чому садять мене? – Повідомте хто, всіх посадимо». Але є проблема: як посадити або звільнити самих суддів. Вища Рада Юстиції лише днями позбавила звання «судді» Кірєєва, який виносив вирок Тимошенко. Одна з причин повільності реформ – все треба робити за законом, а закон впирається в питання «А судді хто?», відповідь на яке відома. Суд, прокуратура і академії наук – це три закриті корпорації, які простіше ліквідувати, ніж реформувати.

Резюме всіх п’яти тем – у всьому винен Порошенко, а тому «Даєш позачергові президентські вибори!», як і просять з Кремля. Сценарій, як у Грузії – Саакашвілі теж підштовхнули до таких виборів, але він їх виграв. Сама Рада розпускатися не хоче, – не впевнена, що всі в неї повернуться, і в такому вигляді вона цілком влаштовує Кремль. Президент розпускати її до 1 січня теж не бажає, бо треба проголосувати за закони для вступу в ЕС. Але в січні «Самопоміч» може йому і собі допомогти з розпуском.

Тому буде спектакль «майдан» в річницю Майдану, – для Кремля це, схоже, останній шанс захопити Україну без ядерної війни. Показово, одночасно з Ляшком і «тарифним майданом» півтора місяці помовчавши, терористи Л/ДНР почали обстріл і масове закидання диверсійних груп. Тому росіяни співчуття нам стосовно підриву складів у Сватові і не висловили, – знають, чия «робота».

Зате 7 листопада Л/ДНР обстріляло із «Градів» будинок в Донецьку і заявило: це зробили ВСУ зі зброї, яку вони поставляють в ІДІЛ. Так як казка про бандерівців всім набридла, то нас перейменовують в ІДІЛ. Вслід за жидо-бандерівцями з’являються ісламо-бандерівці, – Кремль креативить і скоро до будисто-бандерівців дійде.

Ісламо-бандерівці – це заготовка на випадок провалу спектаклю «майдан». Саме через це і не платять сепаратистам Л/ДНР, – Кремлю потрібно голодне і покірне «м’ясо», готове за «ідею» і копійки йти підтримувати «майдан». Та провал п’єси неминучий. Дует Тимошенко-Ляшко в унісон співати може, але масовка зі «Свободи», комуністів, Правого сектора, учасників АТО з того боку, регіоналів та иншої підозрілої публіки в такт танцювати не може, – різні «музичні» школи. Так що, готуємо тухлі яйця для зустрічі акторів.





 

Яндекс.Метрика