на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Клімовський

Імперська «гра» Кремля – кривавий хід в Парижі

Вранці 13 листопада американський телеканал Fox News повідомив: знайдено таймер від бомби, що призвела до загибелі російського лайнера А321. Цю новину миттєво продублювали всі провідні ЗМІ. Час, виставлений на таймері, показував: літак мав вибухнути через 2 години після вильоту, а не через 20 хвилин. Але щось пішло не так, і бомба спрацювала завчасно. Погляньмо на годинник: будь-який довідник скаже – час польоту від Шарм ель-Шейха до Петербурга – п’ять годин і п’ять хвилин. Літак мав вибухнути на підльоті до України. Десь між Кримом і Херсонською або Миколаївською областю. Фахівці розрахують його заплановане місце падіння точніше. Звичайно, він мав не вибухнути, а бути збитим «кровожерливою київською хунтою».

Версія – вибух лайнера А321 робота спецслужб Росії, а не ІДІЛ, яку висловили незабаром після загибелі літака, ґрунтувалася на припущенні, що так Кремль хотів обумовити своє вторгнення в Сирію, але підтримки ця версія не отримала. Крім співзвучності з закликами з Кремля «прийти до них раніше, ніж вони прийдуть до нас», вона нічим більше не підкріплена.

Виявлення таймера розставляє все на свої місця. Загибель російського авіалайнера над Україною – це те, чого так бракує Кремлю. Не тільки в контексті завислого над ним меча трибуналу по MH17, але і як причини для відкритого нападу на Україну, яку Кремль зараз намагається створити, перевдягаючи на Донбасі своїх бандитів у форму ВСУ. Навіть, якщо Кремль не зважиться на напад, то це дало б йому привід для нового витка антиукраїнської істерії в ЗМІ. Заради таких дивідендів можна відправити на той світ не тільки дві, а й чотири сотні петербуржців.

Але спецслужби РФ щось напартачили з бомбою в лайнері А321. Так само, як вони напартачили і з MH17. Версія: російські військові мали збити не малайзійський, а російський літак, здається все імовірнішою, і означає: сісти повинен не тільки Шойгу, у якого «викрали» «Бук». Якщо передчасний вибух лайнера А321 – прокол спецслужб РФ, то стає зрозумілим і первинний хаос з версіями про його загибель в прокремлівських ЗМІ та триденне мовчання Путіна стосовно цього, що закінчилося стриманими співчуттями родичам загиблих. Кремль був не готовий до такого провалу і не мав заготовки на цей випадок. У Кремлі не було рішення, чи має президент РФ знову пообіцяти замочити всіх в сортирі або щось ще, а тому зійшлися на варіанті сухих співчуттів. Без емоцій і політики.

Доречне питання: новина про таймер – це продукт особистих зв’язків журналістів Fox News у ФБР, яке займається розслідуванням загибелі лайнері А321, в тому числі і на прохання Москви, чи це навмисний «витік» інформації з ФБР? Якщо «витік», то це тест на реакцію Кремля і фактично неофіційний вирок: загибель лайнера А321 – робота спецслужб РФ.

У Кремлі зрозуміли, чим загрожує офіційне підтвердження ФБР знайдення таймера, як і те, що не зможуть його заблокувати як створення трибуналу по лайнеру МН17, бо самі просили про це розслідування. Щоб переключити увагу, виграти час і отримати ідеологічні та інформаційні переваги, Кремль в той же вечір 13 листопада влаштував експромтом бійню в Парижі і, ймовірно, підпал табору для біженців в Кале.

Експромт терактів очевидний за двома ознаками.

Мотиви: ВПС Франції з вересня нанесли всього три удари по об’єктах ІДІЛ. З них тільки один в Сирії – 9 листопада в пустелі по нафтосховищу на кордоні з Іраком. «Помстимося за Сирію», суперечить фактам, – Франція, на відміну від РФ, Сирію не бомбила.

Техніка виконання. Вибухівку на стадіон занести не вдалося. Це провал. Всі три вибухи в 21:20, 21:30 і 21:53 сталися біля стадіону. З них два з самоліквідацією за методом пояса шахіда. Одночасно терористи проводять розстріли в 4 місцях: ресторані «Маленька Камбоджа» і сусідньому барі, а також в кафе і піцерії. Один шахід підривається на бульварі Вольтарен, сам – не зачепивши нікого. Біля 22 години бійня в театрі «Батаклан». Зауважимо, скрізь знаходилися люди різних націй, а терористи вбивали всіх підряд. Це бійня експромтом, яку не готували, об’єкти для ударів вибрали в день теракту і без підготовки, маючи на меті отримати тільки максимум жертв.

Попередні дані: втрати терористів – 7 шахідів-самогубць, одного застрелила поліція. Ті, хто стріляв в кафе і ресторані пішли, з десяток тих, хто стріляв в театрі теж певно пішли. Один-два підготовлених вибухи в людних місцях дали б схожу кількість жертв, але без втрати шахідів, пошук і психологічна підготовка яких займає дуже багато часу. Шахіди – дорогі вбивці, але їх чомусь використовували непрофесійно, що теж вказує на експромт. Теракт в Парижі був потрібен терміново і саме ввечері 13 листопада, тому на виконавцях не економили, і використали безглуздо. Терористи могли обійтися взагалі без втрат, а ті, яких би захопила поліція, могли використати суд для реклами ІДІЛ. Але все зробили по-російськи. Як і сірійський та єгипетський паспорти шахідів, знайдені біля стадіону. Йдучи на смерть, обов’язково візьми з собою такий паспорт, а не посвідку на проживання від французької поліції.

Виконавцем зазначено ІДІЛ. Але 12 листопада ЗМІ України та РФ дружно повідомляли: ІДІЛ пообіцяв РФ «океан крові» за Сирію. Я не арабіст, але «океан крові», як і «море сліз», швидше російська лексема, ніж арабська. Бідолашний ІДІЛ 12 листопада ще не знав, що його головний ворог Франція, яка воює символічно, а не РФ, і нічого Франції не обіцяв. Про знахідку таймера ІДІЛ теж не знав, ця інформація з’явилася на наступний день, і ІДІЛ за одну ніч переключився з РФ на Францію. Виникає питання: скільки цих ІДІЛів існує і чи узгоджують вони між собою заяви?

Від імені ІДІЛ, як і від імені сомалійських піратів, може виступати хто завгодно. Викласти відеозвернення в Інтернет від імені ІДІЛ не проблема, і у ІДІЛ немає свого Пєскова, який його спростовуватиме або говоритиме, що Путіна знову не так зрозуміли. Про далекозорих сомалійських піратів, які бачили танкери з нафтою і газом за 400-500 км від берега, всі забули. Пам’ятає тільки їх учень – вождь «ДНР» Захарченко, який бачив з вікна в Донецьку, як під Торезом український літак на висоті 10 км збиває лайнер МН17. Даремно забули. Пірати почали з того, що перекрили Баб-ель-Мандебську протоку – найкоротший шлях для вуглеводнів з Катару та Затоки в Европу. Нафту і скраплений газ повезли уздовж Африки, піднімаючи ціну, а прокремлівські ЗМІ зараз лають Катар як фінансиста ІДІЛ і автора Арабської весни. 12 листопада почалося нове зниження ціни на нафту, і 13 листопада Brent впала до 43,9 долара. Пірати, ІДІЛ і Л/ДНР – це «філії» Газпрому РФ, хоч і не видобувають газ і нафту.

Кремль, який поспішно влаштував бійню в Парижі, намагається не тільки інформаційно сховатися від скорого викриття його спецслужб в організації двох авіакатастроф, але і скинути уряд соціалістів у Франції, і вирішити кілька пропагандистських завдань.

Два масштабні теракти за рік в Парижі – це привід вимагати відставки Олланда. Наприкінці жовтня в Москві три дні провів Саркозі, де хвалив Путіна і Кремль узяв його на утримання вслід за Ле Пен. У Саркозі явно більше шансів, ніж у Ле Пен виграти в квітні 2017 р. президентські вибори у Франції, якщо йому не вдасться зараз добитися позачергових, використовуючи теракти.

Теракти в Парижі відбулись вночі, а вже вранці кремлівська рать цинічно використала їх для масштабної і різнопланової інформаційної атаки на Францію і ЕС загалом, не забувши і про США. Етика людей і правила дипломатії вимагають в таких випадках скорботно мовчати, але в Росії не визнають загальнолюдських цінностей, а тому з ранку їх «понесло».

Жириновський, комуністи і кремлівський офіціоз дружно поховали Францію, яку згубили «збочені европейські цінності», біженці з Азії та Африки, мультикультурна політика, тому скоро вона стане Арабістаном, а врятувати її і Европу може тільки Росія. Російський націонал-соціалізм поліз з усіх інформаційних щілин і замаячила примара «Священного союзу», коли Російська імперія після поразки Наполеона тримала під контролем Европу до своєї поразки в Кримській війні.

Париж, Франція і англійське місто Бірмінгем, де 40% населення – емігранти з Азії та Африки, давно не дають спокою Росії, оскільки наочно спростовують її стару тезу: «капіталізм не може вирішити національне питання, і тільки в СССР його раз і назавжди успішно вирішили». СССР стала РФ, але і далі за лекалами ще Російської імперії, стверджує, що в ній повна гармонія, от тільки поляки все псують під дудку Лондона. Подавлюючи повстання 1863-1864 років, «цар-визволитель» – Алєксандр II погрожував «розорати вулиці Варшави, якщо поляки будуть підривати єдність імперії» і взявся перейменування Польщі на Привисленський край. Яка Польща, – Новоросія! Викладання польською мовою в школах відновили тільки під час революції 1905-1907 рр.

Схема Кремля проста: зіштовхнути Европу і арабів, ЕС і США. Кремль обіцяє ЕС військове заступництво замість США і натякає, що не буде заперечувати, якщо Франція відновить свою колоніальну імперію. Саркозі під час президентства намагався створити Середземноморський союз з собою в ролі очільника, але це не сподобалося Меркель і в Середземноморський союз вступили усім Евросоюзом, включаючи Естонію та инші країни, далекі від цього теплого моря. Цей Союз виявився такою ж фікцією, як і Евразійський союз Кремля, хоча і має свій офіс в Барселоні. Путін обіцяє Саркозі розділити світ на двох, як Сталін і Гітлер домовлялися розділити Близький Схід і Британську імперію, піднявши повстання в Афганістані, Індії та Тибеті. Гітлер намагався долучити до цього проекту Ганді, але той відмовився, залишивши лише два важливих листи із зверненням «Дорогий мій друже, Гітлере». Це вже після поділу на двох Східної Европи.

Кремль почав небезпечну «гру» в імперський поділ світу під маркою «звільнення» його від «імперіалізму США» та глобалізації, і шукає партнерів. Теракти в Парижі – лише хід у цій «грі» з метою домогтися інформаційної переваги і відвернути увагу від боїв на Донбасі. Для Европи це урок, до чого веде політика загравання з російським імперіалізмом в «нормандському форматі». Для України сигнал – пора закрити небо для всіх літаків РФ, у тому числі і «Когалимавіа», які не потрапила під санкції – вони надто схильні до падінь.





 

Яндекс.Метрика