на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Зубов — російський історик, політолог, доктор історичних наук

Росія зробила великий крок до війни

Вчора ввечері біля мого будинку, під турецьким посольством зібралися люди, які протестували проти збиття турецькими винищувачами російського штурмовика. Лунали вигуки: хто їде в Туреччину – той не патріот; Туреччина помагає ІДІЛ; за один наш літак – десять турецьких і т. д. Знову зарясніли Георгіївські стрічки... І це, зрозуміло, перша, емоційна реакція на звістку про збитий літак і вбитих в повітрі пілотів (слава Богу, тепер ми знаємо, що один з них живий!). Але «зрозуміло» – не означає «правильно». Якщо емоції перевірити розумом, то, як на мене, протестувальникам варто було прийти, реалізовуючи своє невід’ємне право по 31 статті Конституції, не під Турецьке посольство, а на Стару площу до старого готелю Боярський Двір, який більшовики зробили своїм ЦК, а тепер президенти РФ своєї Адміністрацією.

Прийти на Стару площу тому, що наші воїни гинуть не через турків і сирійців, а через примху Кремля, вплутати Росію в ще одну міжнародну авантюру без передбачення наслідків, з великими амбіціями і з надією на торжество грубої сили, на ефект від того шоку, який завжди, як думає пан Путін, викликає випереджувальний удар.

Що ж відбулося насправді? Заявивши, що Росія бореться проти тероризму і для цього посилає свої війська в Сирію, пан Путін насправді почав боротися за збереження влади Башара аль-Асада і проти всіх ворогів цієї людини і її влади. А проти влади аль-Асада виступає як мінімум 80 відсотків жителів Сирії і практично всі навколишні сунітські країни. Так що своїм необдуманим вчинком пан Путін себе прирік на ворожі відносини і з більшістю сирійського народу, і з Лігою Арабських держав, і з Туреччиною. Союзники Асада – Іран, ліванський рух Хезболла та шиїтська більшість Іраку (частково). У цій компанії і опинилася Росія.

Для Туреччини, як колишнього центру Османської імперії, зовсім не байдуже, що відбувається у сфері її традиційного впливу, в її колишніх провінціях, що стали незалежними державами, серед яких особливе значення має Сирія – і межує з Туреччиною, і населяє її велика частина єдиновірного, а подекуди і соплемінного турецького люду (зовсім як український Донбас для Росії).

Уявімо собі на хвильку, що суверенний президент Петро Порошенко попросив би президента Ердогана допомогти йому справитися з донецьким сепаратизмом, дозволив би створити десь під Черкасами військово-повітряну турецьку базу і турецькі штурмовики  прочісували б Донецьк і Луганськ. Чи сподобалося б це президенту Путіну і які б наслідки мало?

Турки були дуже стримані. Майже два місяці вони просили Росію зосередитися на ІДІЛ і не бомбити помірну сунітську опозицію особливо в північній Латакії, де вона складається з туркменів, тобто сирійських турків, яких традиційно підтримує Туреччина. Але Асад ненавидить і Туреччину, і сирійських туркменів, які виступають проти його влади, і вказує російським військовим цілі в північній Латакії. На жаль, пан Путін більше слухав Асада, ніж Ердогана. Останні переговори пройшли в Анталії, під час зустрічі 20-ки, між Ердоганом і Путіним всього кілька днів тому. І знову були прохання до Росії зосередитися на ІДІЛ. І, як виявилося, знову даремно. Російські літаки продовжували бомбити туркменські села Латакії. І ось – результат. Турки збили літак, а розгнівані місцеві жителі, на яких вже півтора місяці падають російські бомби і ракети, вбиваючи їх близьких, вбили пілота. Хто винен у цьому? Той, хто провокує конфлікт. А конфлікт в північній Сирії провокує не Туреччина, традиційно присутня в цьому прикордонному з нею районі, а Росія, що веде там дуже ризиковану гру, заявившись у Сирію без узгодження з усіма зацікавленими країнами. Турки не бажають, щоб гинули їхні співвітчизники і одновірці в Сирії від російської зброї, вони не хочуть, щоб збільшувалася кількість біженців із Сирії в Туреччині (де сирійських біженців вже більше двох мільйонів). Але Росія не йде на зустріч Туреччині – і ось розв’язка. А плата за авантюру – життя наших воїнів (вже не кажучи про величезні кошти, які РФ витрачає на цю операцію).

Що ж тепер робити? Головне – не мстити ні туркам, ні сирійським туркменам, а зрозуміти їх. Якщо Росія стане на шлях помсти, вона остаточно ізолює себе від антитерористичної коаліції і сама буде партнером терориста Асада (а він убив і позбавив волі істотно більше людей в Сирії, ніж ІДІЛ). Необхідно прийняти посередництво НАТО, а не відмовлятися від нього, домовитися з Туреччиною про безпеку прикордонної смуги, припинити завдавати ударів по помірній опозиції і зосередитися на боротьбі з ІДІЛ в системі координованих дій з усіма членами антитерористичного альянсу. Одночасно, разом з иншими членами альянсу, розробляти план мирного післявоєнного врегулювання в Сирії.

Звичайно, те, що сталося, це ще не війна, але це великий крок до війни. Я, як історик, знаю, як емоції захлиснули Росію влітку 1914 р. після вбивства Фердинанда в Сараєво. І я знаю, що ці емоції підштовхнули царя до війни, яка скінчилася через 2,5 роки загибеллю Росії. Тоді теж громили німецьке посольство в Петербурзі і німецькі магазини та фабрики по всій Росії. Але до добра це не привело.

Треба заспокоїтися, зібратися, помолитися, якщо вмієте, і приймати дуже спокійні і обдумані рішення. Инакше скоро буде пізно. Шлях у прірву починається з кількох камінчиків, що вилітають з-під каблуків.

 

http://hvylya.net/analytics/geopolitics/andrey-zubov-rossiya-sdelala-bolshoy-shag-k-voyne.html

 





 

Яндекс.Метрика