на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Владімір Козловскiй, Російська служба Бі-бі-сі, Нью-Йорк

Кремлю не вдасться виміняти Україну на Сирію

Накладаючи нові санкції на приближених Путіна, адміністрація США ставила перед собою кілька завдань.

Зокрема, цей крок мав показати Москві, що Білий дім не збирається платити за її співпрацю в Сирії і в боротьбі з «Ісламською державою» ослабленням або скасуванням санкцій, введених минулого року у відповідь на анексію Криму і гібридну війну на сході України.

За словами газети The Wall Street Journal, американські представники не відкидають той факт, що Москва відповість на новий раунд санкцій спробами зірвати американські дії в Україні і Сирії. Але вони відзначають, що заснована на продажу нафти російська економіка продовжує кульгати через неухильне зниження світових цін на «чорне золото».

Як зазначила у вівторок Washington Post, в листопаді Світовий банк повідомив, що рівень інфляції в Росії сягає 16%. Це означає, наприклад, що з поправкою на інфляцію пенсії росіян скоротилися за рік на 4%.

 

Поважати суверенітет України

Тому Вашингтон, як повідомляють, не сильно хвилюють можливі відповідні кроки Москви. «Їм треба буде вирішити, чи потрібен їм ще один виток ескалації», – сказав Wall Street Journal неназваний американський чиновник, який займається питанням санкцій.

За словами американських представників, вони заявили Кремлю, що американські позиції стосовно України та Сирії – це різні речі, і що Путіну не вдасться виміняти співпрацю в Сирії на прийняття Сполученими Штатами і Европою російського втручання в Україні.

«Ми не залишили [Кремлю] сумнівів у тому, що Сирія і Україна – це  зовсім різні речі», – сказав газеті співробітник Білого дому. Його колега повідомив, що Барак Обама підкреслював цю обставину в останніх розмовах з Путіним в листопаді на кліматичному саміті в Парижі.

Будучи в Москві минулого тижня, держсекретар Джон Керрі здійснив фурор заявою про те, що США більше не ставлять собі за мету зміну режиму в Сирії, чого роками вимагав Вашингтон. Ця заява викликала припущення про підготовку операції з Росією.

Новий пакет санкцій, який нещодавно впровадили, тепер має покласти край спекуляціям на тему того, що Білий дім готовий пожертвувати Україною заради змички з Москвою.

Як заявив виконуючий обов’язки голови управління мінфіну США з контролю над іноземними авуарами (OFAC) Джон Сміт, цей крок спрямований на припинення спроб обійти санкції і ще раз демонструє непохитну рішучість Сполучених Штатів примусити Росію поважати безпеку і суверенітет України.

Як говориться в прес-релізі мінфіну США стосовно нового витка санкцій, вони залишаться в силі доти, поки Росія не виконає в повному обсязі своїх зобов’язань за Мінськими угодами, включаючи повернення Україні контролю над її стороною державного кордону з Росією.

Посилення санкцій, продовжує мінфін, також має підкреслити прихильність США до принципу невизнання російської анексії Криму і намір залишити пов’язані з Кримом санкції в силі доти, поки Росія не припинить окупувати півострів.

Як заявляє відомство, той факт, що частина фізосіб і компаній, які потрапили під нові американські санкції, є також об’єктами санкцій Евросоюзу, підкреслює трансатлантичну єдність в реакції на дії Росії в Україні.

Представники адміністрації США образно характеризують нові санкції як «планово-профілактичні» і пояснюють, що вони спрямовані проти філій компаній, які підпадали під санкції раніше, і є реакцією на кроки, які здійснювали їх власники для обходу цих санкцій.

 

Оточення Путіна

За словами Wall Street Journal, найбільш політично важливі санкції спрямовані проти компаній, які контролює найближче оточення Путіна, що включає Геннадія Тимченка і Бориса та Аркадія Ротенбергів.

«Американські представники кажуть, що Тимченко і брати Ротенберги є ключовими членами фінансових мереж Кремля та учасниками його спроб обійти західні санкції», – повідомляє видання.

«Якщо ви серйозно ставитеся до санкцій проти його дружків, – зауважив газеті цитований вище чиновник, що відає санкціями, – то вам потрібно взятися за їх підставні компанії, їхніх агентів і спільників».

За даними Wall Street Journal, американців давно хвилювало, що об’єкти санкцій передають своє майно иншим особам і так рятуються від OFAC.

Наприклад, Тимченко, пише газета, продав свою частку в нафтовому трейдері Gunvor за кілька днів до того, як у березні 2014 року на нього наклали санкції. Так Gunvor, в якому, за твердженням мінфіну США, були і інвестиції самого Путіна, уникнув американських репресалій.

OFAC стверджує, що Ротенберги теж приховують свої авуари від санкцій.

 

Газопровід

Як пише Washington Post, російські олігархи, так само як і російська економіка, зазнають через санкції відчутних втрат. За її словами, найбільшою жертвою санкцій проти енергетичного сектору Росії були газопроводи в Китай.

Як сказав газеті вашингтонський експерт з енергетики Едвард Чоу, цей проект з самого початку був економічно сумнівним.

Падіння цін на енергоносії теж не допомогло. Сильно зашкодила проекту і та обставина, що багато російських компанії, які мали будувати великі ділянки газопроводів, потрапили в американський список санкцій. Частина з них належала Тимченку і Ротенбергам.

25 млрд. доларів на проект обіцяли дати великі китайські комерційні банки. Але вони відмовилися його фінансувати, пише Washington Post, бо побоялися мати справу з об’єктами санкцій, щоб і самим не постраждати.

«Вони бояться американських санкцій», – підтвердив видатний економіст Андерс Аслунд, маючи на увазі китайських банкірів.

 

http://www.bbc.com/russian/international/2015/12/151223_us_russia_sanctions_press

 

 

 


Яндекс.Метрика