на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Пєрцев, журналіст, співробітник «ИД Коммерсантъ» (Москва)

Як російська пропаганда пояснює вихід з Сирії

Головний аргумент, яким закінчувалися всі сюжети, – несподіваний вивід російських військ з Сирії поставив у безвихідь владу США. Дивлячись на вашингтонські брифінги, де ніхто не може дати детальний коментар, глядач бачить як нелегко американцям, а що заради цього лиш не зробиш.

 

П’ять місяців більшість випусків новин на федеральних телеканалах починалися сюжетами про дії російських військ в Сирії. Операцію подавали як хід виключно вдалий і успішний. Росія бореться з забороненим ІДІЛ, майже нічим не ризикуючи. Летять літаки і ракети горять, бойовик ховається, а в атаку йде сирійський, не російський солдат.

У будь-якому новинному ролику ненав’язливо підкреслювали, що США і їх союзники по коаліції за чотири роки присутності в Сирії не зробили майже нічого, тоді як наша країна за кілька місяців досягла багато. Кожного дня знищували штаб ІДІЛ або колону бензовозів, а сирійські військові після ударів з неба наступали на терористів. Думка була проста: наша армія найсильніша, і це доведено в ділі. Попутно глядачеві демонстрували сучасну зброю – вже якщо з Каспію до Сирії дістали, то з Чорного моря до Європи рукою подати.

Здавалося, звернути з цієї лінії пропаганді буде дуже важко: далі тільки Ракка, тільки перемога. Але ІДІЛ досі не переможений, а російська авіація покидає Сирію. За кілька днів до великого виходу Дмітрій Кісєльов говорив про нові успіхи військових, але сьогодні літаки вже на шляху додому. Начебто прикро – все закінчилося на найцікавішому моменті. Однак, швидше за все, телеглядачів дії влади не розчарують: відхід російських військових підкріплений, принаймні, трьома аргументами.

Літаки повертаються, але вони повертаються з перемогою. Як доказ на росіян ринув потік цифр: звільнено 400 населених пунктів, знищено дві тисячі терористів і більше двохсот пунктів нафтовидобутку та сотні колон з бензовозами, нанесено дев’ять тисяч ударів. Все зважено і пораховано.

Тим більше, що цілі операції раніше не конкретизували, нам не пояснили, що буде вважатися перемогою – взяття Ракки, Пальміри, Мосула, повне знищення ІДІЛ? Терористам стало гірше жити – їх хоч і повільно, але тіснять, сирійський уряд пробує домовитися з опозицією. Пілоти і ракетники потренувалися на легких цілях – хороший результат.

Щоб у глядача чи читача не з’явилося почуття туги за «легкою війною», коли Росія без особливих зусиль вказувала Заходу на його місце, глядачеві нагадують: легка фаза могла перерости у важку – з наземною операцією і всіма витікаючими. Пропаганда довго переконувала, що Сирія не стане новим Афганістаном, а тепер з чистим серцем заявляє: не стала. Про афганські ризики говорять і по ТБ, і, наприклад, в народній газеті «Комсомольская правда». Цей аргумент можна вважати одним з найбільш дієвих – афганська рана ще не зажила, і перспективи наземної операції затьмарювали радість багатьом прихильникам easy war. «Немає війни», – старий аргумент, що залишився в Кремля ще з совєтських часів.

Особливо для тих, хто сумнівається, знаходять головний, контрольний аргумент, яким закінчувалися всі телесюжети. Виявилося, що несподіваний вивід російських військ з Сирії поставив у безвихідь владу США. «Російський лідер обігрує Обаму, він спростовує його тези про те, що в Сирії Росія потрапила в трясовину», – гордо стверджує ведучий новин Першого каналу.

Слова підкріплені кадрами брифінгів представників Держдепу і Білого дому – ті не можуть дати детальний коментар, а перекладач посилює враження – тягне фрази, заїкається і робить паузи. Глядач бачить – нелегко американцям, а що заради цього не зробиш.

Збентеженню в США були присвячені новини на Russia Today, в «Российской газете» і РІА Новости. Публіці пропонують чергове підтвердження давньої тези: «Путін всіх переграв». Попутно готують запасні аеродроми – далі Росія планує діяти спільно зі Штатами, бо ж хай Обама і панікує, та він скоріше друг, ніж ворог.

Без переможних сюжетів про успіхи російської авіації в Сирії російська пропаганда легко проживе. Виведення військ можна ставити на перші місця у випусках новин ще кілька днів, поступово готуючи глядача до нового центру уваги. У вересні без особливої підготовки пересунули на задвірки Донбас, і небо не впало.

Про виведення військ з Сирії публічно оголосили 14 березня між восьмою і дев’ятою годинами вечора. Звичної головної теми у восьмигодинних новинах на «Росії-2» вже не було, але і без неї впоралися. Владімір Путін поговорив про правила дорожнього руху, Ангела Меркель програла вибори, в Анкарі вибух, а в Україні усувають Яценюка. Російські новини живуть в зовнішньому світі, і там завжди легко знайти заміну Сирії.

 

http://carnegie.ru/commentary/2016/03/16/ru-63045/iv8c

 





 

Яндекс.Метрика