на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Піонтковський закликав Захід пригрозити Путіну
персональним ядерним ударом у відповідь

Керівництво НАТО має доповнити військову доктрину постановою, згідно з якою Північноатлантичний Альянс зобов’язується завдати відповідного ядерного удару по вищому російському керівництву з метою його гарантованого знищення у випадку, якщо Москва застосує ядерну зброю при вторгненні на територію країни-члена НАТО. З відповідним закликом виступив відомий політолог Андрєй Піонтковський в програмній статті для видання Каспаров.Ру. Заява зроблена напередодні саміту з ядерної безпеки, який відбувався у Вашингтоні з 31 березня по 1 квітня – захід, в якому Москва демонстративно відмовилася брати участь.

Такий висновок експерт зробив, фіксуючи провал нинішньої стратегії Заходу щодо ядерного шантажу від режиму Владіміра Путіна. З його міркувань випливає, що головною причиною фіаско цивілізованого світу перед Москвою є суттєва різниця у ставленні до життів громадян, про що чудово обізнаний глава РФ: Захід – на відміну від Путіна – не готовий пожертвувати мирним населенням у випадку ядерного конфлікту і саме тому ризикує відступити перед натиском Кремля.

Для доказу рішучості Путіна Піонтковський наводить його багаторазово артикульовані загрози використати «зброю Судного дня» в разі відкритого протистояння з Заходом, включаючи ситуації захоплення Москвою іноземних територій. У цьому сенсі найяскравішим прикладом є одкровення «першої особи» в документальному фільмі «Крим. Шлях на батьківщину».

«Він особисто зробив шокуюче зізнання у власному божевіллі на камеру в скандальному російському рімейку «Тріумфу волі». Так, він використовував би ядерний арсенал, як би при спецоперації повернення Криму в рідну гавань виникли ускладнення. Йому вже не потрібно нікого більше ні в чому переконувати», – зазначає Піонтковський.

На підтвердження ефективності путінської тактики автор наводить приклади поступок Заходу, в числі яких – відмова від протистояння Москві в контексті її антиукраїнської агресії.

«Захід вмовляв Україну розслабитися і не чинити опору анексії Криму; Меркель схопила Олланда в оберемок і примчала в Москву з мирними ініціативами; Обама не наважується продати Україні протитанкові ракети», – йдеться в статті політолога.

Він з жалем констатує недієвість оборонних спроб НАТО щодо зміцнення оборони, в тому числі і на балтійських рубежах Европи. Такий висновок експерт зробив, посилаючись на розміщення символічного американського військового контингенту на територіях Латвії, Литви і Естонії: на думку Піонтковського, розрахунок Північноатлантичного Альянсу ґрунтувався на тому, що Путін не посміє вступити в повномасштабний конфлікт з США.

«Багатьом спостерігачам, включаючи автора, здавалося тоді, що цей крок зупинить кремлівських авантюристів. Але ні, після певної затримки гібридна психологічна війна відновилася з новою силою. Зокрема, Москва демонструє свою можливість перекрити коридор Сувалки-Каунас, що з’єднує Прибалтику з рештою території НАТО», – констатує дослідник.

Він акцентує увагу на психологічних аспектах, пов’язаних з готовністю сторін до «взаємного гарантованого знищення». З одного боку, на думку Піонтковського, зусиллями в тому числі протоієрея Дмітрія Смірнова «вдалося за останні роки ... виховати за своїм образом і подобою принаймні парочку маніяків, які опинилися в безпосередній близькості від ядерної кнопки»: на думку Піонтковського, цей священик і подібні йому психологічно підготували Путіна до можливості почати ядерну війну. З иншого боку, вважає експерт, аналогічну паритетну рішучість на Заході усунула кремлівська агентура в особах на зразок директора Московського Центру Карнегі Дмітрія Треніна.

«Легенда прикриття, яку вибрав для себе в останні роки Дмітрій Вітальєвич, приблизно така: професійний психоаналітик, люб’язно роз’яснює своїм американським роботодавцям спонукальні мотиви (drivers) своєрідної поведінки російського пацієнта», – каже Піонтковський.

За його словами, головне завдання «штучного ветерана совєтської розвідки» – переконати американський істеблішмент в тому, що Путіну «хочеться зґвалтувати Україну набагато більше, ніж вони – її захистити».

«... Не заганяйте ядерного щура з його legitimate grievances в кут. Він може і шаленою слиною бризнути», – такий, на думку політолога, сенс риторики Треніна, з якою той виступає перед «американськими роботодавцями».

Експерт не сумнівається, що «професійний психоаналітик» досяг успіху у виконанні своєї місії, оскільки «майже всі ці аргументи Треніна відтворив недавно Б. Обама в своєму знаменитому доктринальному інтерв’ю Дж. Голдбергу в журналі «Atlantic»».

«Отже, жменька американських солдат не зупинила гібридного наступу арійського племені на Прибалтику. З’ясувалося, що перш, ніж NATO зуміє сконцентрувати в районі конфлікту достатньо конвенційних засобів, Прибалтику можуть вже окупувати. А далі в справу вступає загроза застосування ядерної зброї», – робить висновок експерт, згадуючи також про фільм BBC «WW3: Inside the War Room», з якого випливає, що нинішніх психологічних і політичних ресурсів Заходу не достатньо для стримування РФ в країнах Балтії.

Відповідаючи на питання про те, як саме Захід міг би парирувати ядерний шантаж Кремля, не порушуючи власних фундаментальних етичних принципів, Піонтковський каже, що розгадка лежить в площині глибинних мотивів і страхів російського керівника. На його думку, він відноситься до того типу осіб, які не готові пожертвувати власним життям в боротьбі з противником.

«Ядерний шантажист – це терорист, який не збирається помирати, – звучить резюме. – Шантажист погрожує застосувати ядерну зброю, розраховуючи, що инша сторона, навіть володіючи таким же арсеналом ядерної зброї, жахнеться перспективи загибелі мільйонів людей, поступиться в конкретному конфлікті і заплатить йому необхідну політичну ціну».

Виходячи з цієї установки російського лідера, експерт пропонує Заходу експлуатувати його первинний страх за власне життя.

«Якщо Російська Федерація при її вторгненні на територію держави-члена НАТО застосує ядерну зброю, у відповідь ядерним ударом буде гарантовано знищено вище російське політичне і військове керівництво», – підсумовує політолог, додаючи, що введення відповідної норми в військовий документ НАТО «врятує мільйони людських життів», тому що Кремль розумітиме заздалегідь наслідки своєї загарбницької авантюри.

«Ніде більше не з’являться ніякі ввічливі зелені чоловічки. Слова такі просто в Москві назавжди забудуть», – висловив упевненість аналітик.

 

http://newsader.com/21958-piontkovskiy-i-yeks-glava-litvy-landsb/

 





 

Яндекс.Метрика