на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Яременко

Що є метою війни України проти Росії на Донбасі

Заява президента Петра Порошенка про те, що в якості альтернативи Мінським угодами може бути військове вирішення конфлікту на Донбасі чи відкритий наступ на РФ, свідчить про те, що українська влада не хоче шукати або розглядати інші варіанти врегулювання ситуації. Про це розповів дипломат, керівник Фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

 

"Це ніщо інше, як спроба заговорити тему нездатності або неготовності українського президента і дипломатії запропонувати ефективні способи вирішення конфлікту на Донбасі. Безальтернативним не може бути те, що не приносить результату. Мінські домовленості не дають результату, тому вони не є безальтернативними", - упевнений дипломат.

"Адже навіть війна і бойові дії зовсім не обов'язково повинні відбуватися у формі" наступу на Російську Федерацію", як сказав Порошенко. Адже очевидно, що метою війни України проти Росії є не захоплення російських територій, а видворення російських регулярних та нерегулярних військ з території України. Ця війна може вестися і настанням, і маневреної обороною, і так далі. Так що навіть військовий спосіб вирішення конфлікту має безліч різних варіантів і сценаріїв дій", - нагадав експерт.

"Що стосується мирних переговорів, то вони можуть проходити, по-перше, в іншому місці, а не в Мінську. По-друге, може бути задіяно інше число учасників або просто інші учасники (до цих переговорів можуть приєднатися Сполучені Штати, Євросоюз та інші держави). По-третє, може бути змінентйй порядок денний. Швидше за все, на якомусь етапі це і станеться - мова буде йти не про створення якоїсь ілюзорної можливості за ніч після виборів повернути окуповану територію України, а про поступове "заморожування" конфлікту з метою подальшої стабілізації ситуації і створення тривалого перехідного періоду, протягом якого буде здійснюватися і поступова стабілізація життя на окупованих територіях, і поступово буде повертатися українська влада, а після цього вже можна буде провести вибори і закрити цю тему", - вважає керівник фонду "Майдан закордонних справ".

"Як бачимо, і війна, і мирні переговори мають безліч різних сценаріїв. Альтернатива є завжди", - говорить він.

"З чим пов'язана така зацикленість української влади на Мінську? Чому не хочуть шукати або розглядати інші варіанти врегулювання ситуації? Або це результат тих злощасних домовленостей, про які ми не знаємо, але про які все більше і більше говорять, а також якісь особисті гарантії Порошенко і Путіна один одному. Або це просто невміння нашого президента визнавати свої помилки і оперативно перебудовувати лінію поведінки, щоб знайти більш ефективні способи вирішення проблем", - резюмував Богдан Яременко.

27 10 2016

http://www.mfaua.org/uk/publications/ekspert-rozpoviv-shcho-ie-metoiu-viiny-ukrainy-proty-rosii-na-donbasi1

 





 

Яндекс.Метрика