на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Василь Філіпчук, дипломат, політик, громадський діяч

Знову про конфлікт з Угорщиною

Спостерігаю за розпалом конфлікту з Угорщиною, все активнішим розкручуванням нашими ЗМІ штучно створеного питання закарпатського сепаратизму і реакцією на сьогоднішні рішення ПА РЄ і просто не можу повірити у те, що відбувається. Ну невже ті, хто зараз при владі, остаточно втратили почуття реалій і здорового глузду? Невже вони не розуміють, у якій ситуації зараз знаходиться наша країна? Невже вони не розуміють, наскільки погіршився міжнародний імідж і ставлення до нашої країни на Заході і які наслідки матиме загострення конфлікту з нашими сусідами? Невже вони забули про війну на сході чи вважають, що вже її виграли? Чи вони живуть у своєму уявному піар-світі і все, що у нього не вписується, ігнорують чи вважають інтригами Москви? 
Що ж, можу лише порекомендувати їм прочитати книги по історії дипломатіії, щоб спрогнозувати на досвіді інших, як далі розвиваються подібні конфлікти і що розумні країни і відповідальні державні діячі діяли у таких ситуаціях. 

Ще з часів прадавнього Китаю були визначені розумні та єдино ефективні правила поведінки за умов війни з сильнішим ворогом, як це зараз у нас. Уникати прямого конфлікту з сильнішим ворогом, намагатися зруйнувати його плани, а не йти у прямі сутички з його силами, перемогти хитрістю, розумом, союзами, а не криком чи, тим більше, життями своїх солдатів. Будувати коаліції проти ворога і уникати створення коаліції ворога з іншими державами проти себе.
Ну невже не зрозуміло, що ніякий закон про освіту, тим більше достатньо проблемний і підготовлений кулуарно недалекоглядними депутатами-популістами без консультацій з партнерами чи власними громадянами, не вартує конфлікту на західному напрямі? І тим більше - ніяка стаття цього закону не вартує того, щоб стати іскрою для розпалу сепаратизму на заході країни. Ну невже Криму і Донбасу мало? Чи нинішня влада нічого, окрім конфліктів і корупції, продукувати не здатна?
І невже не зрозуміло, що потрібно стимулювати покращення вивчення української мови, а не обмежувати вивчення мов нацменшин? Престиж мови і освіти визначають не закони, а життєві перспективи, які надає школярам та чи інша країна і її система освіти. Якщо я не правий - то чому діти ТБ/ФБ патріотів відправляють своїх дітей на навчання у Великобританію чи США, а не в українські вузи?
Щоб забезпечити позитивне ставлення закарпатських угорців до української мови, потрібно, окрім закону, хоча би дороги поремонтувати до рівня угорських, а потім вже розказувати, чому українська мова для них краща. Проїдьтесь на автомобілі з Будапешта до Львову через Берегово - і тоді багато що швидко стане на свої місця.