на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Френсіс Фукуяма, aмериканський філософ, політичний економіст

Ласкаво просимо у світ Дональда Трампа

Новообраний президент Америки – відображення нового світу «пост-фактів», в якому всі надійні джерела інформації опинилися під питанням

 

Однією з найбільш яскравих рис 2016 року і його вкрай незвичайної політики була поява світу «пост-фактів», в якому буквально всі надійні джерела інформації опинилися під питанням; їм протистояли факти сумнівної якості і походження.

Виникнення інтернету і Всесвітньої мережі в 1990-х називали моментом звільнення і великою перемогою демократії в усьому світі. Інформація – це форма влади, і, оскільки інформація стає дешевше, а доступ до неї спрощувався, демократичні сили отримали можливість досягти місць, куди раніше їм був шлях заборонений.

Поява на початку 2000-х соціальних мереж, здавалося, прискорила цей тренд, давши людям можливість мобілізуватися, що стало основою для ряду демократичних «кольорових революцій» по всьому світу – від України до Бірми (М'янми) і Єгипту. У світі особистого спілкування старих володарів інформації, під якими в основному розумілися репресивні авторитарні держави, можна було обійти.

І хоча деяка правда в цій позитивній риториці була, існувала й інша, темна сторона того, що відбувається. Старі авторитарні сили почали вчитися контролювати інтернет – як у Китаї з його десятками тисяч цензорів, або за допомогою вербування легіонів тролів і запуску ботів заповнювали мережу неправдивою інформацією, як в Росії. Ці тренди стали особливо яскраво помітні в 2016 році – як у внутрішній, так і зовнішній політиці.

Головним маніпулятором соціальними медіа стала Росія. Російський уряд запускав відверті фейки – як, приміром, «факти» розп'яття українськими націоналістами маленьких дітей, або заяви про те, що це українські війська збили малайзійський Боїнг в липні 2014 року. Ці ж «джерела» брали участь у дебатах щодо незалежності Шотландії, Brexit і голландського референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною, роздуваючи будь-який сумнівний факт, який послабив би проєвропейські сили.

Використання недостовірної інформації авторитарними силами в якості зброї погано саме по собі, але ця практика ще й позначилася на виборчій кампанії в США. Всі політики брешуть, або, висловлюючись м'якше, перекручують факти для власної вигоди; але Дональд Трамп вивів цю практику на принципово новий рівень. Це почалося кілька років тому, коли він почав просувати ідею «народження» - звинувачення, що президент Обама народився не в США, яке Трамп продовжив повторювати навіть після того, як Обама показав своє свідоцтво про народження – у Сполучених Штатах, зрозуміло.

Під час недавніх американських президентських дебатів Трамп заявляв, що ніколи не підтримував війну в Іраку і ніколи не називав зміну клімату «фальшивкою». Після виборів він сказав, що переміг би і на загальнонаціональному голосуванні (він програв з відривом у більш ніж 2 млн), якби не сфальсифіковані голоси. Це було не просто маніпулювання фактами, але відкрита брехня – брехня, яку було легко перевірити. Те, що він розповсюджував її, було погано саме по собі, але гірше було те, що виборці-республіканці, схоже, ніяк не покарали його за це.

Традиційний засіб від фальшивок, згідно захисників свободи інформації – просто просувати правду, яка на ринку ідей буде більш затребувана. На жаль, це рішення майже не працює в світі соціальних медіа, повному тролів і ботів. За різними оцінками, в цю категорію потрапляють від чверті до третини всіх користувачів Twitter. Інтернет повинен був звільнити нас від володарів інформації; і справді, тепер інформація надходить до нас з усіх можливих джерел – і всі вони розглядаються як рівноцінні. Немає підстав вважати, що «гарна» інформація здолає «погану».

Є й більш серйозна проблема, ніж ці окремі брехливі дані і їх вплив на результат виборів. Чому ми віримо в істинність якого-небудь факту, хоча більшу частину з них не в змозі перевірити? Справа в тому, що існують незалежні інституції, завдання яких – створення надійної інформації, якій можна довіряти. Американці отримують інформацію про злочини від міністерства юстиції, а дані про безробіття – від Бюро трудової статистики. Мейнстрімні медіа кшталт New York Times були дійсно налаштовані проти Трампа, але у них є механізми, які перешкоджають появі в газеті серйозних фактичних помилок. Я дуже сумніваюся, що у Breitbart News (радикальний сайт, що підтримував Трампа – НВ) є легіони фактчекерів, які перевіряють правдивість інформації, що з'являється на сайті.

У світі Трампа, навпаки, все заполітизовано. Під час кампанії він заявив, що ФРС Джанет Йеллен працювала на Гілларі Клінтон, що вибори будуть фальсифіковані, що офіційні джерела приховували дані, що відмова ФБР пред'явити звинувачення Клінтон означала, що вона їх підкупила. Він також відмовився довіряти спецслужбам, що звинуватили Росію у зломі серверів Національного комітету Демократичної партії. І, зрозуміло, Трамп і його прихильники вважають всі мейнстрімні медіа безнадійно заангажованими.

Нездатність досягти згоди по найбазовішим позиціям – прямий наслідок повномасштабної атаки на демократичні інститути – у США, Британії і по всьому світу. Це свідчить про те, що демократії пішли в неправильному напрямку. У США стався інституціональний розпад, в результаті якого потужні групи інтересів почали захищати себе за допомогою системи необмеженого фінансування виборчих кампаній. Так що у простих людей були причини для обурення.

У ході виборчої кампанії ці настрої посилилися. Широко поширилося переконання, що все сфальсифіковане або політизоване, і що процвітає пряме хабарництво. Якщо офіційні органи влади заявлять, що ваш кандидат програв, чи інший кандидат краще виглядав у ході дебатів, це, напевно, результат змови. Віра в корумпованість всіх інститутів веде до безвиході загальної недовіри. Американська демократія і демократія в цілому не переживуть відсутності віри в неупереджені інститути. Розпочнеться партизанська політична боротьба у всіх аспектах життя.

Переклад НВ

2 01 2017

http://nv.ua/ukr/opinion/fukyama/laskavo-prosimo-u-svit-donalda-trampa-389040.html

 





 

Яндекс.Метрика