на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юрій Луканов, вільний журналіст

Чи підтримає Трамп вступ України до НАТО?

У зв'язку з рішенням нашої ВР про пріоритетність вступу до НАТО нам варто згадати цікавий факт.

Після недавнього спічу Дональда Трампа на саміті НАТО, де він критикував членів організації за те, що вони не витрачають до 2% ВВП на оборону, вони заворушилися. Ґенсек НАТО Єнс Столтенберг заявив журналістам, що Трамп збирається представити бюджет, в якому збільшить військові витрати у Європі до 40%. Він також сказав, що очікує від лідерів (певне, лідерів країн членів НАТО – Ю.Л.), що вони підтримають ініціативу, яка передбачає, що кожен член організації надасть детальний звіт щодо прогресу в збільшенні витрат на підтримку організації.

Треба нагадати, що, преса, яку Трамп називає мейнстрімівською, критикувала Трампа за недипломатичність під час його спілкування з лідерами країн-членів НАТО. Однак, наприклад, «дипломатичний» Обама не зміг домогтися від НАТО того, про що сказав Трамп. Заради справедливості відзначимо, що тоді російська загроза була не такою очевидною для західного світу, як тепер.

Після інфи про збільшення витрат на 40% американських витрат на оборону в Європі, як ставитися до слів Анґели Меркель про те, що Європа має покладатися на власні сили? До речі, голова Європейської Ради Дональд Туск, ніби опонуючи фрау канцлер, сказав, не називаючи імені, що перше враження після виборів і враження зі ЗМІ не співпадають з тим, що є в реальності – це не цитата, а його думка, описана моїми словами.

Трамп аж ніяк не святий. Він робить багато дурниць. Власними руками дає підстави себе критикувати. Але його позиція по Україні, коли він вимагає від Путіна вивести війська з Донбасу й повернути Крим, мене особисто влаштовує. Влаштовує також і його прагнення збільшити військові витрати для Європи. А вас?

Можна пофантазувати, що з такими жорсткими підходами Трамп ще й підтримає вступ України до НАТО. Але це поки що наші хотілки. Та всі хотілки мають властивість реалізовуватися, якщо наполегливо працювати над їхнім втіленням у життя.

Принагідно нагадаю про один з останніх законів, які підписав Барак Обама. На диво, американська, а тим більше наша преса, про це написала не так багато, як він на те заслуговує. Закон полягає в тому, щоб американці повернулися до ідей Рональда Рейґана і ухвалили розміщувати зброю в космосі. Тут би нашим експертам відповідь пошукати. 

8 06 2017

http://detector.media/blogs/article/126781/2017-06-08-chi-pidtrimae-tramp-vstup-ukraini-do-nato/