на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Піонтковский, російський політолог

У Москві - стан шоку і розгубленості

Крім досить серйозних секторальних санкцій у фінансовій та енергетичній сферіякі вдарять по і так стагнуючій російській економіціцентральне місце в новихсанкціях займає вимога фінансової розвідки США протягом 180 днів зібрати відомості про всі активи російської верхівкиОсь це завдає нищівного удару по самій серцевині путінського режиму.

Практично вся російська політична верхівка оголошена злочинною організацією. Відразу ж виникає аналогія з Нюрнберзьким процесом, на якому совєтський обвинувач сформулював «злочинці, що опанували державою і перетворили саму державу в знаряддя своїх злочинів». Це власне і сказано в законі США про російську політичну верхівку.

З прийняттям закону пройшло вже кілька днів, дуже багато чого з Москви прозвучало, але немає ні слова про персональні санкції. А вони найбільш образливідля російської верхівки. Бо ж її члени, мовляв чесні і благородні люди, а тут їх раптом оголошують злочинцями. Перш за все їм треба цим обурюватися. А вонині, ні слова не сказали. І взагалі перша реакція Путіна була навіть швидше примирливою, мовляв ми не будемо втягуватися в ескалацію, обміни ударами. Жалюгідну конфіскацію дач і підвалів вони видали за жорстку реакцію на цей закон. Хоча скоріше це реакція на санкції Обами, прийняті ним в грудні.

По-друге, це знову фальсифікація. З цих 755 нібито дипломатичних співробітників США, 90% - це російська обслуга: водії, двірники, кухарі. І ось це оглушливе мовчання російського істеблішменту, щодо санкцій, які стосуються їх особисто, дуже показове. Це для них страшний удар. Це ж не тільки втрата великих грошей і активів, це зміна всього способу життя. Вони ж уже не мислять себе без західної медицини, без навчання своїх дітей в західних вузах, без величезних апартаментів, палаців на кращих курортах світу. Вони звикли до споживання на вищому рівні західної буржуазії. І зараз вони всього цього позбавляються. Це стан шоку і розгубленості, він зараз панує в Москві, і люди природно задають собі поки що мовчазне запитання - а навіщо нам все це потрібно? Чи не краще нам із Заходом про щось домовитися і встановити нормальний спосіб життя. Може бути, вся справа в одній людині, яка своїми авантюрами поставила їх життя під питання. Ось такі настрої зараз панують в Москві, і як вони будуть розвиватися - передбачити дуже важко.

З одного боку може бути прагнення до гібридної капітуляції, домовитися із Заходом про те, що Захід може сприймати як капітуляцію. А власному населенню можна продати як перемогу Росії, що встає з колін. Ну, ця схема була підготовлена ​​ще минулої осені в неформальних переговорах російських експертів у Вашингтоні з представниками пані Клінтон. Меседж гібридної капітуляції приблизно такий: так, ми йдемо з Донбасу, а ось Крим залишається за нами. Звичайно, ви це формально не визнаєте, але закриваєте на це очі.

Не думаю, що сьогоднішній захід в особах Пенса і Волкера, так як вони зараз озвучують реальну політику Вашингтона, буде готовий до такої гібридної капітуляції. Тоді Кремль може зробити гібридну ескалацію: різко підняти військові ставки або на Донбасі, або в Білорусі під час навчань, залякуючи Захід криками «я припадочний, тримайте мене, у мене ядерна зброя». Залякувати для того, щоб примусити Захід до закінчення конфлікту, яке було б більш-менш прийнятне для Москви.

Ось такі варіанти і слід очікувати в найближчі два місяці. Вони вирішать дуже багато в світовій історії. Єдине, що ясно по настроях американського політичного істеблішменту, що їх поведінка буде дуже жорсткою. Путін зухвалою спробою поставити в Білому домі людину або скомпрометовану, або ідіота, щоб укласти з ним велику Ялтинську угоду, викликав обурення і викличе дуже жорстку реакцію.