на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Фелікс Рупіцький

Польські націоналкомуністи та операція «Вісла»

Чи можливий союз націоналістів та комуністами? Чи можуть комуністичні ідеї поширюватись в країні, що зруйнувала Радянський Союз? Як можна обґрунтувати та виправдовувати комуністичні злочини після їх осуду ? Уявіть, що в країні де народилась «Солідарність» відродитися націоналістично більшовицька пропаганда. Нажаль, все це не тільки можливе, але і відбувається у нинішній Польщі. http://prawy.pl/47472-w-sprawie-operacji-wisla-niszczono-dokumenty-i-w-polsce-i-na-ukrainie/

Химерні політичні союзи можливі в будь-якій країні. Свого часу в Україні олігархічно-злочинна Партія Регіонів співпрацювала з комуністами. Натомість в сучасній Польщі націоналісти з Національного руху (Ruch Narodowy)  вирішили реабілітувати злочин часів Польської Народної Республіки. https://prawy.pl/42514-winnicki-czas-odklamac-akcje-wisla/ 

12 грудня 2016 року польський націоналіст та депутат за списками КУКІЗ 15 Роберт Вінніцький анонсував проведення наукової конференції присвяченої 70-річниці операції «Вісла». Депутат польського парламенту стверджує, що потрібно показати правдивий та широкий контекст операції «Вісла».

«Прийшов час показати, що дії вчиненні комуністами, остаточно припинили геноцид. Ми будемо говорити про це у Сеймі. Ми будемо вимагати, щоб польський Сейм та Сенат прийняли ухвали, що реабілітують акцію Вісла», - пояснив польський націоналіст. 

Варто нагадати, що у 1990 році акцію «Вісла» було засуджено Сенатом Республіки Польща, у 2002 році президент Польщі Олександр Кваснєвський висловив співчуття з приводу виконання цієї акції, а у 2007 року президент Польщі Лех Качиньський і президент України Віктор Ющенко в спільній заяві засудили операцію «Вісла», і сказали, що вона суперечила базовим правам людини. Президент Ющенко сказав 27 квітня 2007 року, що «винуватцем цієї операції був тоталітарний комуністичний режим».

Нажаль, ідея переоцінки значення операції «Вісла» не нова. Час від часу кресові середовища (об’єднання поляків, предки яких були переселені з Західної України до Польщі) актуалізують питання переоцінки причин та наслідків операції «Вісли». Зокрема у 2007 році в Перемешлі відбулась наукова конференція «Ація «Віслі»: причини, перебіг, наслідки» лейтмотивом конференції було обґрунтування необхідності проведення депортації. В справі контроверсійної конференції Союз українців Польщі надіслав протест до Міністерства освіти, оскільки перемешлянька відділ освіти надав конференції патронат. Потрібно пам’ятати, що того ж таки 2007 року президент Польщі Ярослав Качинський та України Віктор Ющенко підписали декларацію осуду операції «Вісла», як комуністичного злочину.

Активізацію кресовяків в справі операції «Вісла» можна було ігнорувати, але протягом минулого року нинішній уряд Польщі (партія Право і Справедливість) реалізували всі вимоги кресових середовищ, як-то: визнання подій на Волині геноцидом, впровадження культу справедливих українців – Східний Хрест (надання відзнаки особам, що рятували поляків), встановлення 11 липня днем пам’яті жертв геноциду на Волині. Заяви Ярослава Качинського, коментарі міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського та ряду депутатів і сенаторів засвідчують, що праве (endeckie) крило партія Право і Справедливість може спробувати провести реабілітацію комуністичної операції «Вісла».

У грудні 2016 року Патріотичний союз організацій кресових та комбатинських у Варшаві надіслав лист до польського Сейму і Сенату та міністерства освіти з проханням розглянути можливість «повернення історичної пам’яті про геноцид . . . та прийняття ухвали про те що операція «Вісла» завершила геноцид поляків, що був розпочати ОУН на Волині» автори відозви зазначають, що перший польський сенат на мав права засуджувати операцію «Вісла» в 1990 році. До маніфесту долучається експертний висновок за авторством таки осіб: Люцина Кулінська, Чеслава Партача, Ришарда Шавловського, Збігнева Пласкі та Анджея Запаловського.

Відозву та аналіз згаданих істориків (професорів та докторів наук) можна було назвати маячнею та паронаїдальним страхом перед міфічними «біндеровцами», але восени 2016 року польський парламент був за півкроку від законодавчої заборони «пропагування українського націоналізму». У грудні 2016 року в один з комітетів польського парламенту мав ухвалити рішення про винесення на голосування законопроекту, яким передбачалося зарахувати український націоналізм до тоталітарних режимів. Документ мав проходити друге читання, однак після втручанню громадськості законопроект було відхиллено. Дуже дивно, що легіслаційне бюро польського сейму взагалі допустило до обговорення документ де український або литовський націоналізм визначається, як устрій держави.

З другої спроби польським сенатор вдалось відкликати законопроект про «український націоналізм» з парламенту Польщі.

У цьому році Україна буде відзначати на державному рівні 2017 рік буде відзначати 70-ті роковини операції «Вісла». Радикальні прагнення переоцінити причини та наслідків комуністичного злочину можуть розбурхати давні рани і спричини нову хвилю взаємних звинувачень. Риторика у стилі «ми квити, у вас була Волинь, а у нас Вісла» не може причинитися до поєднання у дусі європейського братерства та взаємного вибачення. Дуже прикро, що в країні, яка змогла розвалити Радянський Союз, політики та історики шукають аргументів, які виправдовують комуністичні злочини.

 





 

Яндекс.Метрика