на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Жеребецький

Геополітичний зсув у Європі

Те що сталося на саміті НАТО в Сицилії і демарш Меркель за пивом в Мюнхені є, по суті, однією з найбільш знакових подій у післявоєнній Європі: Меркель оголосила, що Німеччина визволилась з-під опіки США, що у ЄС немає союзників у світі в протистоянні із зовнішніми загрозами (РФ) — ані Британія, ані Штати такими союзниками вже не є. А тому — німці повинні перестати боятись всього пов'язаного із армією (зброєю) і брати долю Європи у свої руки. 
Чи хтось зрозумів, що сталося?
Я вже третій день намагаюсь побачити хоч якийсь натяк чи тлумачення промови Меркель за пивом у нашій пресі і так і не знайшов зрозумілого і адекватного пояснення: так, як би нашим журналістам і експертам заціпило і неясно чого в тому мовчанні більше: страху, що господарі бабла не дадуть, за занадто ясне і жорстке пояснення того, що сталось, чи просто хлопці через “росіянку” Анну і Маркона нічого більше поважного не помітили. Довелось для ілюстрації використати матеріал з польської преси.

Отже у нас чомусь ніхто не говорить про те, що цей клоун з Білого дому фактично знову віддав Європу в ніжні німецькі руки. Той факт, що британці ще щось мичать мало зрозуміле про те, що вони з Європою, що вони не покидають НАТО і що про клімат вони пам'ятають — вже нічого не значить. Бо Лондон вже давно зрозумів, що не може конкурувати з німецькою працьовитістю, впертістю і системністю, що німці, а не британці є лідером і фінансистом Європи, а тому боягузливо і ганебно втекли з континенту до себе на острови: ну не можуть горді брити бути на підхваті у швабів. Найцікавіше у цій історії є те, що Тереза по повній програмі відхопила від Анжели зовсім не за те, що підтримала Трампа: акурат навпаки — вона за НАТО, за європейську солідарну політику стосовно Рашки і терористів, і за Паризьку угоду про клімат — теж “за”. Але оця самодепортація Британії з ЄС, ця повна геополітична капітуляція Лондона перед Берліном, чітко засвідчує, хто нині рулить в Європі. Оскільки британці з ЄС пішли (тільки не кажіть мені, що це сталось случайно), то мудра Меркель просто не могла не скористатись ситуацією і не ткнути носом британців у зроблене. На всяк випадок. На майбутнє. Ви ж самі злиняли, чи не так?
А тому, пані Канцлер, на пивній тусовці у Мюнхені, спеціально не акцентуючи (щоб занадто не наполохати різних урядових і “незалежних” експертів) оголосила між першою і другою гальбою, що раз цей клоун каже нам самим займатись бабцьою Європою, а британці звідси САМІ пішли — то ми й займемось старенькою. Бо кому ж тоді цю роботу робити? Кцпам?
І з чого німці почнуть, як ви гадаєте? - Правильно: з модернізації і переозброєння Бундесверу (раз клоун сказав, що треба самим — значить будемо самі). Оскільки у німців зараз великий профіцит бюджету, руки у них не зі сраки ростуть, а злодіїв і казнокрадів таких як у нас — вони не мають, то все у них швидко піде на лад і за якийсь час Берлін буде мати найкращу армію у світі. Зі всіма супутніми наслідками.
А тому вітаю нас усіх в новій німецькій Європі. Учіть, дівчата, deutsche Sprache. Тоді можна буде поїхати в якийсь німецкий Fremdenlegion грошенят намолотити. Не все ж полуниці збирати.:)

 

Po spotkaniach z Trumpem Merkel zaskoczyła świat stwierdzeniem, że teraz już wie, że Europa musi wziąć własne sprawy we własne ręce
Przemawiała co prawda do wyborców przy kuflu piwa, ale do historii przejdzie to jako moment, kiedy najbardziej wpływowa przywódczyni w Europie ogłosiła, że już czas na silniejszą emancypację spod niespójnego przywództwa USA
Merkel zachowała się jak prawdziwy przywódcamówi w końcu Niemcom, że muszą pokonać historycznie zakorzenione lęki związane z wojskiem”.