на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

РФ потребує двох речей: декомунізації і депутінізації
- російський політолог Андрєй Зубов

Не буває агресивних націй, бувають агресивні режими, вважає російський експерт Андрєй Зубов. І додає: режим Путіна вже наблизився до нацистської Німеччини

Андрєй Зубов – російський політолог, історик, професор. З самого початку російської агресії на українських територіях висловив публічну підтримку Україні, через що, після статті про анексію Криму був виключений з МДІМВ. Сьогодні є членом Партії народної свободи – ПАРНАС, лідер якої – російський громадський діяч Міхаїл Касьянов.

Зубов відвідав Київ, щоб виступити на 10-му Київському форумі безпеки. НВ записав текст його виступу.

 

Мені дуже шкода, що моя країна заподіяла таку біду Україні і я приношу свої вибачення за це. Вчора я дивився фільм, і відчував себе, як німці відчувають, коли їм показують, що скоїв нацистський режим з іншими народами під час Другої світової війни. Я відчуваю те ж саме. Всі були шоковані діями німців, але самі німці були шоковані вдвічі сильніше. Я перебуваю в такому стані.

Про Росію зараз кажуть, що вона перебуває в стані безкінечної війни. Точно так само, як і з Німеччиною на початку ХХ століття: всі говорили, Німеччина буде нескінченно воювати, це вічна країна-агресор через Франко-Прусську війну, Першу світову війну, Другу світову війну. Тоді вірили, що Німеччина – причина всіх війн в Європі. Черчилль рекомендував розділити Німеччину, щоб виключити можливість війни з нею в майбутньому, і щоб надалі інші країни не могли так агресувати в Європі. Антигітлерівська коаліція зробила по-іншому: з'явилася одна Німеччина, але її демілітаризували, знищили нацизм. Було чотири програми змін за часів канцлера Аденауера. Зараз ми бачимо іншу Німеччину – не агресивну, таку, яка є опорою стабільності в ЄС. Неможливо уявити європейську частину НАТО без Німеччини. Німеччина перестала бути центром агресії, а стала центром світу.

Те ж саме і з Росією. Про це говорить багато хто в різних країнах: і Україна, і Польща, і інші. Кажуть, що Росія постійно агресивна. Але такого не буває – не буває постійно агресивних, постійно ліберальних країн. Це помилка. Романтична помилка XIX ст. У нас бувають агресивні режими, але не агресивні нації. І сьогоднішній режим Путіна – жахливо агресивний, і він все більше наближається, і навіть сильніше, ніж кайзерівський режим. Він наближається до рівня нацистського режиму певною мірою. Але це – режим.

Якщо б ми, росіяни, могли це змінити, Росія змінилася сама і змінила свою зовнішню і внутрішню політику. Війна і агресія перестала б бути центром політики. Була б мирна Росія – з добрими відносинами з країнами-сусідами, з усіма країнами в світі. Неможливо було уявити навіть, що Німеччина буде в хороших відносинах з Францією і тією ж Польщею. Сподіваюся, що ми в РФ так само зможемо відновити та підтримувати добрі стосунки з іншими.

Для Росії зараз є дві головні мети – декомунізація і депутінізація. Ці дві мети – пов'язані й взаємозалежні. Тому що Путін – продовження комуністичної тоталітарної ментальності. Він кдбіст, типовий представник своєї організації, тому що КДБ був основною базою і опорою тоталітарно-комуністичного режиму. Сильніше, ніж сама комуністична партія. І за своїм менталітетом Путін – людина першої половини ХХ століття, людина, можливо, зовсім не соціальна.

Я вважаю, що основний сенс для Росії – боротьба з режимом. Не особисто з Путіним, адже поруч з ним є ще і його соратники, ті ж генерали КДБ, тільки інші. Боротися потрібно із залишками комуністичного минулого в нашому менталітеті, в нашій політиці, скрізь. Не тільки в тому, що стосується пам'ятників, монументів або Мавзолею. Звичайно, важливо викреслити з життя і ці елементи, але в цілому проблема – набагато гірша. В Росії ми дивимося на країни центрально-східної Європи. На те, як проводили декомунізацію в країнах Балтії – в тій же Естонії, як її проводили в Чехії, в Польщі, східній Німеччині. Сподіваюся, що ми будемо слідувати їх прикладу. Я член партії Парнас. 10 лютого наша партія затвердила спеціальну декларацію про системну декомунізацію. І я сподіваюся, що її проведуть так само, як провели денацифікацію Німеччини. І у нас буде інша Росія, яка стане центром, ядром стабільності і миру та економічно-культурної інтеграції в Європу. А не центром постійних війн, як це є зараз.

Олександра Горчинська

12 04 2017

http://nv.ua/ukr/publications/rf-maje-potrebu-v-dvoh-rechah-dekomunizatsiji-i-deputinizatsii-rosijskij-politolog-andrij-zubiv-966656.html

 





 

Яндекс.Метрика