на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ігор Лапін, Народний депутат України

Верховенство права та європейські цінності мають стояти
вище радикально налаштованої частини польського політикуму

Сьогодні парламент підтримав Постанову про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів (№7553)

Не можу назвати це нашим історичним кроком, швидше – вимушена відповідь на спробу тиску з боку наших сусідів. Думаю, пройде зовсім небагато часу, і поляки зрозуміють, що міжнародна дипломатія здійснюється не тиском і ультиматимумом, а спільними діями, які направлені на підтримку добросусідських відносин.

Думаю, що прийнятий 26 січня 2018 року Сеймом Республіки Польща пакет законів, зокрема змін до "Закону про Інститут національної пам'яті - Комісію з переслідування злочинів проти польського народу" і деяких інших законів був необдуманим політичним кроком. Цими змінами вводять кримінальну відповідальність за деякі історичні твердження та політичні переконання, зокрема за "заперечення злочинів" українських націоналістів у період 1925-50 років.

Хочу звернути увагу, що такими діями поляки не лише демонструють своє незрозуміле для мене особисто, і впевнений, що для багатьох українців, відношення до нашої спільної історії. Такими діями вони засуджують участь Речі Посполитої у Мюнхенському зговорі та анексії Чехословаччини. Під ці зміни попадають білоруси, які (як і українці) вшановують пам’ять загиблих у польських концентраційних таборах (зокрема Березі Картузькій). Цей закон стосується євреїв, які пам’ятають Голокост на території Польщі під час Другої світової війни.

По суті, цим необережним кроком поляки вносять ворожнечу в нашу спільну історію та національну пам’ять. А вона має бути у кожного своя, і її треба поважати.

Неправильно переходити на рівень тих політиків або журналістів, які провокують неоднозначні оцінки цих подій. Їм вже давно дали оцінку історики, і змінити минуле ніхто не зможе. Наше завдання сьогодні будувати добросусідські стосунки з повагою до територіальної та політичної суверенності країн.

Не хочу підтримувати тезу, що на Україну тиснуть з обох боків – бо з Росією в нас війна, а з поляками, маю надію, вийшло непорозуміння, яке не має нівелювати нашу спільну історію, і наше прагнення до життя без війни.

Конституційний суд Польщі має визнати цей закон неконституційним. Бо неможна людину засудити за історію. Верховенство права та європейські цінності мають стояти вище радикально налаштованої частини польського політикуму.  

6 02 2018

https://censor.net.ua/blogs/3048882/verhovenstvo_prava_ta_vropeyisk_tsnnost_mayut_stoyati_...