на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Вєслав Романовскі, польський журналіст

Бандері знайдуть заміну:
на Україну чекає злам у відносинах із важливим сусідом

Зміни в уряді Польщі, зокрема відставка глави МЗС країни Вітольда Ващиковського, який відзначився різкими заявами на адресу України, можуть поліпшити відносини Варшави та Києва, зробити не такими гострими історичні суперечності та прибрати з пріоритетів

Про те, чого Україні чекати від нового міністра закордонних справ Польщі Яцека Чапутовіча, "Апострофу" розповів польський журналіст і письменник Вєслав Романовскі.

 

На мою думку, призначення нового міністра закордонних справ Польщі покликане поліпшити відносини країни з Європою. Це найголовніше завдання, це новий період уряду Ярослава Качиньського, тому що саме він є його стратегом. Після двох років дуже напруженої ситуації у відносинах Польщі з Брюсселем він прийняв рішення, що їх варто покращити.

На мою думку, роботою Ващиковського у владі задоволені, але з’явилися нові проблеми та завдання. Я вважаю, що Ващиковський – дуже ексцентрична людина. І вже сам гепенінг (імпровізація на показ; в мистецтвознавстві – різновид акціонізму, – "Апостроф") у Львові мав стати причиною його звільнення (Ващиковський під час візиту до Львова відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького"через позицію його директора Руслана Забілого, що Польща 1918 року окупувала Західну Україну, – "Апостроф"). Суттєве погіршення відносин між Україною та Польшею – це наслідок його роботи. Але найголовніше завдання і нового прем’єр-міністра, і нового міністра закордонних справ – це відносини Польщі з ЄС.

Це дуже цікаве питання – чого очікувати від Яцека Чапутовіча на посаді міністра закордонних справ Польщі, і я не знаю відповіді на нього. Чапутовіч був експертом "Солідарності". Я особисто очікую від нього поліпшення відносин з Україною, діалогу з Україною не тільки про питання історії, історичну політику, а й про співпрацю з Україною. Відносини між нашими країнами на такому рівні, що треба робити все, щоб йти далі. Нам треба разом рухатися вперед, бо відносини дуже погані.

Я очікую, що Бандера не буде пріоритетом польської політики на українському напрямку, що буде зміна цієї політики, пріоритетів. Нам треба почекати, що новий міністр скаже в парламенті і на тему відносин з Європою, і на тему відносин з Україною. Я не дуже скептичний щодо нового міністра та розраховую, що він змінить політику Польщі щодо України. А як воно буде, побачимо після його першої промови та перших кроків.

На мою думку, це може бути новий етап відносин з Європою та Україною, тому що є нова ситуація і нові завдання. Треба також пам’ятати, що за два роки в Польщі будуть парламентські вибори. І якщо PiS (правляча партія "Право і Справедливість", – "Апостроф") хоче виграти ці вибори, їй треба змінювати свою політику, в тому числі щодо України. Історична політика Польщі, на мій погляд, себе вичерпала, треба шукати нові ідеї і форми, тому що ситуація в Польщі та в Європі дуже швидко змінюється.

Відносини Польщі з Україною схожі на відносини Польщі з ЄС. Качиньський дійшов висновку, що прийшов кінець політиці антиєвропейській. Вона дуже подобається частині його електорату, але він прийшов до висновку, що далі він більше втрачатиме від цієї політики, ніж отримуватиме дивіденди. Думаю, те саме й з політикою щодо України.

Був час, коли вона була потрібна для мобілізації електорату – це й об’єднує політику Польщі на українському і європейському напрямках. Але є нова ситуація: Польща опинилася в ізоляції, ось це найголовніша проблема. Качиньський прийшов до висновку, що треба щось змінювати, що конфлікт з Європою нам не потрібен.

10 01 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-01-10/bandere-naydut-zamenu-ukrainu-jdet-perelom-v-otnosheniyah-s-vajnyim-sosedom/16412