на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Балаш Джарабік, словацький політолог,
позаштатний співробітник Фонду Карнегі

Україна намагалася купити підтримку США,
але Трамп не може домовитися з Путіним

Про зустріч Трампа з Путіним

Видно, що немає довіри між Трампом і практично всім американським істеблішментом. Я не очікував, що буде щось про Україну. Американська позиція більш-менш однозначна. Українці намагалися навіть купити американську підтримку: є різні контракти – наприклад, на вугілля та ядерне паливо. І після того як Трамп погодився з поставками озброєнь, політика США [щодо України] стала практично такою ж, якою була – немає змін. Не в компетенції Трампа домовитися щодо Криму – він просто не зможе це зробити. І я не думаю, що Росія може в цьому питанні якось торгуватися.

 

Про Донбас

Уже є Мінські домовленості. Можна домовитися про щось нове, але в підсумку буде те ж саме: якийсь політичний процес і гарантії безпеки – яким чином і коли передати територію Україні. Нічого більше, на мій погляд, не придумаєш.

І у мене є відчуття, що Росія теж це добре розуміє: що вони, припустимо, втратили Україну як мінімум на одне або два покоління, що зараз змінити ситуацію практично неможливо. Але це більше відчуття, ніж усвідомлений факт.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер провів кілька прес-конференцій і сказав, що США очікують кроків від Росії. Не можна виключати, що тет-а-тет щось про Україну було. Але мені важко уявити, що. Якась домовленість Трампа з Путіним щодо мирного процесу не допомогла б. Думаю, навіть навпаки.

 

Про "Північний потік-2"

Я думаю, що американці точно розуміють, що "Північний потік-2" буде. Проект вже в такій фазі, що зупинити його неможливо, можна тільки заважати йому. Якщо б такі спроби були рік чи півтора тому, можливо, це б дало результат. Якщо Трамп буде виступати проти запуску газопроводу, підтримка проекту населенням Німеччини буде лише підвищуватися.

Я згоден з політичними аргументами, чому Німеччини не треба було реалізовувати проект "Північний потік-2". З іншого боку, є сильні економічні аргументи: російський газ набагато дешевший, ніж СПГ (скраплений природний газ, – "Апостроф"). І німцям газ дуже потрібний через нову енергетичну політику, в межах якої вони закривають атомні електростанції – залишаються газ і вугілля. Але через вугілля за викидами парникових газів Німеччина – перша в ЄС.

 

Про відносини України з Євросоюзом

Дійсно Євросоюз вважає, що акцент повинен бути на імплементації реформ та Угоди про асоціацію. Без цього рухатися нікуди. Києву треба б подивитися, що працює в Угоді про асоціацію, DCFTA, а що ні. Україна має дуже хороший результат у торгівлі з країнами ЄС, але проблема в тому, що європейський ринок поки не може замінити російський. У Молдові тільки в минулому році торгівля з ЄС вперше перевищила за обсягом торгівлю з Росією. Але там російське ембарго діє вже десять років.

Підготував Владислав Кудрик

20 07 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-07-20/ukraina-pyitalas-kupit-podderjku-ssha-no-tramp-ne-mojet-dogovoritsya-s-putinyim--zapadnyiy-politolog/19405