на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Пауль Іван, аналітик Центру європейської політики в Брюсселі

Щоб Росія змінила політику щодо Донбасу,
потрібно кілька факторів

ПАУЛЬ ІВАН – старший науковий співробітник Центру європейської політики в Брюсселі, експерт із внутрішньої та зовнішньої політики ЄС. В інтерв'ю "Апострофу" він прокоментував загострення у відносинах України та Угорщини, подальше посилення санкцій проти Росії та імовірність повернення Донбасу.

 

Угорщина та Україна

Я би не описував ситуацію як конфлікт, хоча вона прикра. Однак, думаю, в інтересах усіх сторін, щоб це минулося і ці події не шкодили надалі двостороннім відносинам між Україною та Угорщиною.

Угорська політика видавання паспортів етнічним угорцям у сусідніх з Угорщиною країнах створює конфлікти через українське законодавство з цього питання. Однак питання – двостороннє. Тому малоймовірно, що ЄС буде втручатися в справу, поза закликами до сторін знайти дипломатичне розв’язання питання.

Це створює перешкоди для європейської та євроатлантичної інтеграції України. Однак це не унікальний випадок: ми бачили подібне в декількох регіонах в Європі.

 

Отруєння Скрипалів та хакерська атака на ОЗХЗ

За останні дні ми побачили, я би сказав, доволі сильну реакцію країн-членів ЄС, озвучила свою позицію НАТО. Вигнали кількох агентів, якщо ми говоримо про останні події в Нідерландах. Також США відкрили судові справи проти кількох агентів. Тому я б очікував списків цих осіб і, так би мовити, нових аргументів для посилення санкційного тиску.

На мою думку, меседж до Росії був дуже чітким.

 

Про Донбас

Не думаю, що ми можемо змусити Росію зробити щось… Щоб отримати позитивні результати, очевидно, має бути певна кількість складових, які мотивуватимуть Росію проаналізувати можливості обрати конструктивніший шлях. Не схоже на те, що ми на етапі, коли Росія розглядає це.

Ці фактори будуть, мабуть, передусім пов’язані з внутрішньою ситуацією в Росії, станом її економіки. Багато речей повинні змінитися, перш ніж ми побачимо більш конструктивну російську зовнішню політику.

10 10 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-10-10/chtobyi-rossiya-izmenila-politiku-po-donbassu-nujno-neskolko-faktorov--zapadnyiy-ekspert/21193