на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу

Що потрібно знати українцям
про біткоїн та фінансові піраміди

Шахраї та фінансові махінатори існували завжди, але їхня кількість та активність зростають під час фінансових і особливо політичних криз. Україна саме та країна, яка дає можливисть політичним і фінансовим шахраям розгорнутись по повній програмі. Вони — шахраї цинічно користуються фінансовою безграмотністю наших людей, кричущими вадами системи регулювання фінансових ринків, вони з легкістью залучають у фінансові шахрайські схеми вищих посадових осіб і дрібних чиновників разом з правоохоронцями і судьями.

Тількі з банківської системи України за останні роки вони вкрали 300 млрд.грн. За все мовчки і без протестів заплатили українці. Влада дозволяє і допомагає безкарно спустошувати кишені українців. Тому цю статтю я пишу не для неї, а для простих українців, яким хочу допомгти зрозуміти і помітити фінансові пастки навколо них.

Але фінасові пастки будують не лише фінансові махінатори і політики з України. Біткоїни та інші криптовалюти також захопили думки і гроші інтелектуалів та середнього класу українців. Чи не є криптовалюти такою ж фінансовою пірамідою, як і українськіа валюта часів Арбузова-Кубіва-Гонтарівої?

Отже перше питання. Як відрізнити нормальну фінансову систему, структуру (операцію) від піраміди? Головна відмінність нормальної операції від фіктивної полягає у тому, що вона раціональна — це саме головне! Коли Ви, наприклад, позичаєте комусь під певний процент гроші, то маєте зрозуміти з якого додаткового доходу (який генерує Ваша позика) позичальника цей процент вам буде сплачений. Стабільний додатковий дохід в Україні не може бути більше 50% на рік, а Ви можете претендувати максімум на третину цього доходу! Як правило, дохід в Україні зараз значно меньший і коливається від 8 до 30%, а половина нових проектів взагалі збиткові! Тож робіть висновки стосовно доходу на який можете претендувати Ви (повторюю, — це лише третина від доходу позичальника). Звичайно корупційні фінансові схеми дають зовсім інший дохід. Але ці поради не для корупціонерів.

Якщо ви інвестуєте в активи, які не дають процентного доходу, наприклад — землю, біткоїн, українські акціїі і розраховуєте на зростання вартості цих активів, то також аналізуйте, чому вони мають зростати, на скількі процентів, а також подумайте хто зможе їх купити і чому?

Якщо фінансові схеми вам здаються іраціональними, або занадто прибутковими, подумайте де може бути підступ. Раджу не інвестувати в активи, природу яких Ви не розумієте.

Отже перерахую актуальні і потенційні фінансові піраміди навколо нас:

1. Державний борг України. Чому український суверенний борг має явні ознаки фінансової піраміди? Тому, що його розмір зростає, обслуговування стає дорожчим, а ефекту для країни цей борг не дає. Держава (на справді — державні чиновники) нездатна і не зацікавлена перетворити борг в економічне зростання країни. Ризик дефолту зростає.

2. Банківська система України. Депозити банківської системи зростають, а 60% кредитів українських банків не працють! Не дають належних доходів. Ризик дефолту зберігається.

3. Будівництво житла прискорюється, але квартири не продаються.

4. Біткоїн. Українці все більше заощаджень тримають у криптовалютах, але їх вартість непередбачевана, незрозуміла і дуже сильно коливається.

5. Гривня — девальвація і інфляція підривають її купівельну силу.

6. Приватні пенсійні фонди…

7. Давно настав час навести тут порядок, або хоча б почати його наводити. Я про це вже багато писав, але зараз не бачу в цьому сенсу, адже правляча еліта не звертає уваги на ідеї і технології, які не допомагають їй заробляти та зберегати і примножувати владу. Тому продовжу давати поради лише звичайним українцям стосовно ознак фінансових пірамід, та фінансових шахраїв.

Так сталося, що в 90-х роках мені довелося працювати в провідних фінансових центрах Європи і світу. І, можливо, тому тоді до мене часто зверталися навіть президенти і прем’єр-міністри України (скажемо прямо, далеко не дурні люди) з проханням допомогти оцінити пропозиції фінансових пройдисвітів і шахраїв щодо фантастично вигідних грошових (фінансових) схем для України.

Особливо мені запам’яталася моя перша зустріч із групою «глобальних фінансових інвесторів» зі Сходу», які в 1991-1992 рр. пропонували Україні 5 млрд. дол. на 10 років під 1% річних. На прохання тодішнього Прем’єр-міністра я зустрівся з ними, хоча апріорі знав, що це — дрібні міжнародні шахраї, але було цікаво дізнатися, на чому вони хотіли заробити. У результаті розмови стало зрозуміло, що їхній заробіток — на витратах на відрядження! Одержавши, наприклад, лист Прем’єр-міністра якоїсь країни, що розвивається, про готовність взяти кредит під 1%, вони потім просять оплатити їм усього лише переліт у першому чи бізнес-класі, дорогий готель і добові. Натомість обіцяють диво, тобто витрати і результати (доходи) — непорівнянні! У тому конкретному випадку за 50 тис. дол. витрат на відрядження країна мала одержати 5 млрд. дол. усього під 1% річних. Коли я запитав: «А яка ваша вигода?», вони знітилися, а потім намагалися вдавати із себе філантропів… Зателефонувавши прем’єр-міністру, я повідомив, що, на мою думку, це дрібні фінансові шахраї, заробіток яких — витрати на відрядження з надією, що на вашому листі вони потім з якогось банку додатково знімуть ще трохи грошей вже на відрядження до України…
Наведу типові прийоми фінансових шахраїв, з допомогою яких вони видурюють гроші як у Прем’єр-міністрів, так і у простих громадян.

Вам пропонують «диво» — невиправдано високий дохід за місяць, два, три… нехай навіть рік за малі гроші.

У вас культурно і неагресивно просять гроші, причому негайно (бо завтра буде пізно).

У розмові з вами вживається велика кількість наукоподібних термінів, з потоку яких ви розумієте тільки два: ваш дохід (який ви одержуєте дуже швидко) і ваш внесок (який ви повинні зробити прямо зараз — завтра буде пізно).

Як правило, фінансові шахраї багато усміхаються, розповідають казки про переваги інвестицій і мають вигляд демагогів.
У розмові вони дають вам зрозуміти, що в них ніякого заробітку немає, усе йде на витрати, і що вони взагалі ідеалісти та альтруїсти, хоча, як правило, сидять у дорогих офісах.

Якщо з п’яти характеристик поведінки фінансових шахраїв у вашого візаві виявляються три і більше — будьте пильними!
До речі, закінчу спогади про тих «інвесторів» зі Сходу. Через кілька днів після розмови з ними я летів у Токіо. В одному ряду зі мною в бізнес класі я побачив знайомих «інвесторів», які тишком-нишком запихали чашки, ножі, виделки та інший посуд собі в сумки, але були викриті стюардом і з ганьбою мусили повернути украдені речі…

Інший приклад вже з історії США — фінанси Понці. Початок побудови фінансових пірамід там пов’язаний з іменем Карла Понці, який на початку 1920-х років управляв компанією з надання кредитів жителям передмістя Бостона, США. Понці обіцяв своїм вкладникам 30% щомісяця. Протягом трьох місяців він виконував свої зобов’язання, але на четвертий сума залучених коштів виявилася меншою, ніж виплати за відсотками. У результаті він був заарештований і помер у злиднях.

На сьогодні поняття «Понці-фінанси» є загальноприйнятим для позначення фінансових пірамід. Позичальники можуть виконати свої зобов’язання за високими відсотковими платежами, тільки одержавши новий кредит.

Оскільки в багатьох випадках відсоткова ставка досить висока для підтримання платоспроможності потрібні дедалі нові і нові кошти, які найчастіше залучаються вже за вищою відсотковою ставкою. Спочатку багато вкладників бувають настільки задоволені високими відсотковими доходами, що погоджуються на приєднання відсотків до основної суми боргу. Вважається, що вони «заробляють відсотки на відсотках». Та оскільки деякі вкладники одержують свої відсоткові доходи готівкою, така схема може працювати тільки доти, доки обсяг коштів, які знімаються з рахунків, менший, ніж їх приплив.
Тут важливо зазначити три моменти.

Перший — організатор схеми заздалегідь знає, що це піраміда, яка працює за рахунок маніпуляції свідомістю, фінансової безграмотності, а іноді жадібності і завдяки фактичному сприянню організатору її учасниками.

Другий момент — це шахрайство, тобто кримінальний злочин з метою захоплення чужого майна.

Третій — наявність таких схем дискредитує правильні фінансові компанії, які виконують громадсько-корисну функцію із залучення капіталу в реальний сектор економіки та одержання нехай іноді невеликого, але стабільного доходу для простих інвесторів. Такі схеми і компанії Понці, які їх застосовують, не лише руйнують бюджет українців, фондовий ринок, а й деморалізують суспільство.

У США найменший натяк на «фінанси Понці» викликає перевірки підозрілих компаній не тільки регулюючими органами, а й ФБР. Причому перевіряються не тільки інвестиційні банки, а також створені ними фонди, їхні аудитори (без «своїх» аудиторів такі схеми неможливо реалізувати). Схеми закриваються, винні караються, організатори потрапляють до в’язниці. Усім відомого Медоффа з його пірамідою Понці у 2009 році засудили до 150 років тюремного ув’язнення. Не так давно за таку саму схему одержав строк і сер Алан Стенфорд, якого обвинуватили в шахрайстві на суму 8 млрд. дол.!

На відміну від США, організатори фінансових пірамід в Україні ніколи не карались, з 2008 р. вони продовжують грабувати українців.
Проблема поглиблюється тим, що згідно з теорією Мінскі (видатного економіста) у період уповільнення економічного зростання деякі з фінансових компаній, що належать до групи захищених фінансів (компанії, що реально заробляють на виплату як відсотків, так і капіталу), переходять у групу спекулятивних фінансів (компанії, які заробляють тільки на виплату відсотків). У свою чергу, деякі компанії з цієї групи опиняються в групі Понці. До речі, так стало з частиною українських банків, які з нормальних фінансових інституцій перетворились у фінансові піраміди.

Таким чином, перехід компаній з групи спекулятивних фінансів у групу фінансів Понці залежить від моральних якостей організаторів (власників і менеджменту) фінансових компаній. Фінансисти без моралі дуже швидко перетворюються на шахраїв і злодіїв, а ті, у кого є мораль, віддають перевагу швидкому і чесному банкрутству.

Зараз серед фінансових компаній та банків в України, за моїми оцінками, близько половини так чи інакше входять у групу фінансів Понці. І якщо не поставити бар’єр на їхньому шляху, то за великою кількістю збиткових публічних фондів та банків, якими «керують» фінансисти і банкіри без моралі (якщо сказати правду, то вони їх грабують, або готові до такої дії), за законом жанру, має з’явитися нова хвиля банкрутств.

І саме головне, такі фінансові структури, як правило, задіяни у брудних операціях з державними цінними паперами. Давайте згадаємо скандали навколо 1,5 млрд. дол. вкрадених оточенням Януковича за посередництва української фінансової компанії. Саме толерантність до корупційних фінансових схем є перепускою інвестиційних компаній до оперпцій з державними цінними паперами і навіть до високих державних посад їх топ менеджерів.

Нажаль фінансові піраміди існують не лише в Україні. Українці дуже багато інвестують в криптовалюти. Що варто знати українцям про Біткоїн та інші криптовалюти:
1. Біткоїн — це не валюта, а актив, який обмежено може виконувати лише одну функцію грошей — платіжну (повторюю обмежену, — не за всі товари можна заплатити біткоїнами і не всі власники товарів погоджуються продати товар за біткоїни).

2. Вартість активів не може бути стабільною, вона завжди чи зростає чи падає. Вартість активів (не лише біткоїнів, але і акцій, нерухомості…), повторюю за своєю природою не може бути стабільна! Причому згідно мого закону варіації вартості активів — вартість активу тим більше нестабільна, чим менше він матеріально забезпечений. Нестабільність біткоїна максимальна! Це означає, що його ціна може зрости в декілька разів за короткий проміжок часу — тиждень, місяць, квартал так і впасти!

3. Цінність біткоїна — це анонімність, безпеченість, безкоштовність платежів, в тому числі міжнародних! Слабкісь — їх обмеженість та нестабільність вартості, а також значні витрати електроенергії на майнінг (створення) криптовалют.

4. Біткоїн створив не шахрай, а геній — Сатоші Накамото (справжнє ім’я загадкового американця невідоме). Він заробив приблизно 300 млн.дол. і вийшов зі гри. В чому його помилка? Що він не зміг передбачити. Він правильно запрограмував обмежену кількість біткоїнів в обігу через затухаючи темпи емісії. Базою для цього, до речі, йому послужила економічна теорія нашого земляка, уродженця Львова Людвига фон Мізеса. Тому, теоретично, вартість біткоїнів мала би завжди зростати за умови збільшення кола товарів і людей (організацій), які використовують біткоїни. Але він не врахував, що з’являться (і ще будуть з’являтися!) інші криптовалюти зі своїми правилами емісії, які обмежують число людей (організацій), які використовують і будуть використовувати саме біткоїни. Тому вартість кріптовалют, в тому числі і біткоїна може падати, причому тим більше, чим більше нових кріптовалют буде виникати. Підкреслюю з часом може початись інфляція кріптовалют. Єдиний бар’єр на шляху необмеженої емісії криптовалют, а значить і їх інфляції — є значні витрати електроенергії на їх майнінг.

5. Мій прогноз долі біткоїна. Вона залежить від США і ЄС. Якщо вони заборонять використання біткоїна (технічно це неможливо, але юридично дуже просто), його вартіть впаде на порядок — більше ніж у 10 разів і буде використовуватися тількі для нелегальних операцій десь у Росії, Кореї чи ІГІЛ з торгівлі наркотиками, зброєю тощо. Якщо біткоїн не буде заборонений, а підпаде під регулювання США, його вартість також впаде, але не так суттєво. Коли це станеться? Залежить від активності і стратегії найбільших банків США, які зараз працюють над системою контролю над криптовалютвми і іх легалізацією в рамках офіційних національних банківських систем.Чи встигните Ви заробити до настання цих подій? Незабаром дам відповідь і на це питання.

10 02 2018

http://hvylya.net/analytics/society/bitkoyin-ta-finansovi-piramidi-v-ukrayini-i-sviti-shho-...