на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юлія Забєліна

Зеленський vs Вакарчук:
хто і навіщо штовхає артистів у політику

Підготовка до президентських і парламентських виборів в Україні йде повним ходом. І готуються до них не тільки в партійних штабах, але і в середовищі артистів. Шоумен Володимир Зеленський та музикант Святослав Вакарчук потрапили у десятку лідерів в останніх президентських рейтингах. Чи дійсно артистів просуватимуть в якості реальних кандидатів, розбирався "Апостроф".

 

Соціологічне агентство "Рейтинг" наприкінці квітня опублікувало результати дослідження, яке сколихнуло політичну і експертну спільноти. Так, згідно з даними агентства, якби вибори проходили у квітні 2018 року, у другий тур вийшли би лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко (14,2% від тих, хто визначився з вибором) і колишній міністр оборони, голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко (10,9%). Чинний президент Петро Порошенко в поточному рейтингу посів лише четверту позицію (9,3%).

Але найбільшою сенсацією став результат людей, які мають лише непряме відношення до політики – це фронтмен групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, якого вже зараз готові підтримати 9,2%, а також лідер студії "Квартал-95" Володимир Зеленський з 8,3% підтримки.

Про те, що у просуванні цих людей зацікавлені конкретні бізнесмени, "Апостроф" вже писав. Зокрема, в політикумі вже давно курсує інформація про те, що Зеленського, який своїми проектами заполонив ефір телеканалу 1+1, буде спонсорувати власник того ж каналу, олігарх Ігор Коломойський.

Сам же Зеленський зі своєю командою встиг зареєструвати партію "Слуга народу", що нещодавно підтвердила заступник міністра юстиції Наталія Бернацька. Зазначимо, що ще взимку в єдиному державному реєстрі юридичних осіб з'явилися дані про юрособу з такою назвою, керівником якої був позначений Іван Баканов (за даними аналітичної системи YouControl, він є головою ТОВ "Квартал-95" з 2013 року). Сам Зеленський тоді запевняв, що це "поки не політичний проект, а юридичний нюанс", мовляв, потрібно було захистити назву "Слуга народу" (саме таку назву носить серіал студії "Квартал-95", за сюжетом якого герой Зеленського стає президентом України).

"Влітку якісь пройдисвіти вирішили зареєструвати партію під назвою "Слуга народу". Я цих людей не знаю, тому відкрито кажу – "пройдисвіти". Виявляється, придумати і зареєструвати бренд, недостатньо. Його можуть використовувати інші. Тому ми й розпочали цю історію з реєстрацією партії", - коментував шоумен.

Проте в політичному середовищі впевнені, що проект Зеленського дійсно братиме участь у виборах, хоча і трохи в іншому форматі.

"Коломойський може використовувати його для того, щоб шантажувати деяких інших політиків, щоб він грав на їхньому ж електоральному полі, щоб він перетворив все на фарс і клоунаду своєю участю. Але щоб він реально пішов на вибори – навряд чи. Ще він як публічна особа може підтримати якогось іншого політика. Таке теж можливо", - розповів "Апострофу" анонімно один з нардепів.

При цьому один із технологів, знайомих з процесом, повідомив "Апострофу", що проект Зеленського спочатку створювався на противагу проекту Святослава Вакарчука.

"Це дуже дорогий проект. "Відповідь [українському мільярдеру Віктору] Пінчуку та його інвестиціям у вигляді Вакарчука. Точніше, не стільки Пінчуку, скільки його партнеру [американському інвестору Джорджу] Соросу. Мета – перетворити Вакарчука на фарс", - прокоментував він "Апострофу".

Політтехнолог Сергій Гайдай пояснює, що обох артистів можуть використовувати як VIP-агітаторів для інших політиків.

"Очевидно, що вибори можуть скластися за наступним сценарієм: реальний бій може бути між Тимошенко і Гриценком. І якщо вірити чуткам, що Коломойський зробить ставку на Юлію Володимирівну, то Зеленський може виступити, навіть якщо не кандидатом, який підтримає її у другому турі, то принаймні якимось спікером, який буде симпатії до себе капіталізувати в її підтримку. А Вакарчук міг би спокійно підтримати Гриценка, тому що він ближче до цієї публіки, більш молодіжної, фейсбучної і більш прозахідної", - сказав "Апострофу" Гайдай.

Але при цьому експерт не впевнений, що Вакарчук стане кандидатом на найближчих виборах.

"Вакарчук два місяці тому говорив, що він чітко розуміє, що не готовий балотуватися і займати посаду президента. З іншого боку, він добре розуміє, що, так чи інакше, українці на нього дивляться як на потенційного учасника, і він відчуває себе зобов'язаним. Швидше за все, він подумує про інший формат – підтримати когось, тобто бути учасником виборів, але не в форматі кандидата, а як свідомий громадянин, який вирішив підтримати якогось кандидата", - продовжує Гайдай.

Не впевнений експерт, що й Зеленський захоче серйозно включатися у виборчу кампанію. "Він навряд чи має такий особистий потенціал, - вважає Гайдай. – Це може бути так, тільки якщо домовиться з ним Коломойський. Хоча, знову ж таки, потрібно питати у самого Зеленського: а чи готовий він бути іграшкою в руках Коломойського? Йому як самодостатній людині все це може бути дуже неприємно".

Соціолог та директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна вважає, що такі результати рейтингу – відповідь на запит на нові обличчя в політиці. Проте в серйозні електоральні перспективи двох діячів шоу-бізнесу вона не вірить.

"Вакарчук і Зеленський – це як відповідь на запит на нові обличчя. Але я думаю, що це все більше голосування молоді, як кажуть "по приколу": якщо нема за кого голосувати, то ми проголосуємо за Зеленського, - пояснила в коментарі "Апострофу" соціолог. – Але ми бачимо, що навіть з Зеленським і Вакарчуком попит на нові обличчя недостатньо задоволений, бо значна частина не визначилася, а серед тих, хто визначився, близько 14% за іншого кандидата. Тому я не бачу тут сенсацій. Ганьба тут в іншому: що у нас зараз немає лідера, якого більш-менш підтримують. Навіть відсотки у лідерів рейтингу – 8-9%. Це не лідерські відсотки".

2 05 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-05-02/zelenskiy-vs-vakarchuk-kto-i-zachem-tolkaet-artistov-v-politiku/18154