на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тарас Грень

МадуроМозоль недоімперії

Останнім часом «рідна гавань» та батьківщина «їхтамнету» розпочала такий вой навколо Венесуели, що я навіть поліз в гугл-мап, аби освіжити географію за 6 клас, яку вчив страшно сказати коли. Що ж так болить всіх адептів кремлівського режиму? Чому такий вої саме про Венесуелу? Невже віолончелістам закрили канал провозу коксо-футлярів? Але як на мене все набагато цікавіше. Отож про все і за чергою. 
Бабло? 
Перша думка, яка просто мусується всіма. За різними даними, що я зібрав в інеті країна – агресор ризикує втратити у цій країні до 16 мільярдів баксів. Але цікаво з чого складається ця сума. Так от по різним даним з відкритих джерел це:
3,15 мільярда зелених – реструктуризований борг держави Венесуела перед путінстаном.
3,1 мільярд – залишок боргу Венесуельскої державної нафтової кампанії PDVSA перед роснафтою (станом на 30 вересня 2018)
+ до того всього ботоксний щур пообіцяв Мадуро 6 мільярдів та 600 тон зерна (пригадуєте перед майданом транш для «легітимного»). Але ці гроші були обіцяні під конкретні російські проекти, тому чи вони були пере6раховані так і не відомо. Так само і не відомо чи почалась закупка зерна. 
Цікаво те, що країна-агресор поставила у Венесуелу зброї на 11 мільярдів баксів. Про те в розрахунок отримала не грошима а.. нафтою. 
Обхід санкцій прикрито?
Думаю, що крім грошей кремлю реально «затисли дверима зовнішні статеві органи», адже перекрили канал отримання нафтобаксів. Схема проста як все геніальне. Продали застарілі зразки «чудо озброєння». А розрахунок взяли нафтою. Через підставні приватні кампанії яких у червонозоряних мокш більш ніж достатньо, штовхнули це на захід. В результаті санкції обійшли, бабло отримали, і його навіть не треба вже тирити з і так обкраденої держави. Бо воно вже за кордоном – ПІСНЯ! Це тобі не газ в чорному морі помпувати з баржі на баржу, щоб обійти заборону торгівлі з сірою зоною. Тут конкретне бабло. Однак світ про це знав і терпів до певного часу. А останньою краплею стало.. ні не переліт музейних експонатів «ТУ» туди і назад, після чого вони почали розсипатись на «взльотках» військових аеродромів псевдоімперії. А те, що мокші вирішили будувати – 
ВІЙСЬКОВУ БАЗУ!
Погодьтесь, що США не потерплять російських військових всього за 3 тисячі 489 кілометрів від своїх кордонів. Крім того база у Венесуелі повністю дозволила б нафтовій колонці світу отримати наступні бонуси 
- Повний контроль над Мексиканською затокою і південним узбережжям США, де у американців розташовано чимало військових та стратегічних об’єктів та баз. 
- Частковий, чи повний контроль на північною частиною Атлантичного океану та само собою східним узбережжям США.
- Повний контроль над найбільшими покладами нафти ц світі.
- Контроль наркотрафіку, як місцевого, так і світового. 
- Можливість впливу та контролю таких країн регіону як Куба. 
- Підйом загальнонаціональної гордості на кшталт «нагнули Сирії, перемогли у Венесуелі». Що частково вплине на придушення «недовольства» у своїй країні
Як на мене то не мало. І амбіції у вічно-святкуючих-перемогу 1945 року просто зашкалюють. Але.. їх піймали і зробили «на мізер»і. І знову як «малолеток».
«Чьто то пошьло не так…!
Як завжди країна з гострим срср всього мозку вирішила будувати соціалізм за своїми межами. Купивши лідера, який почав в свою чергу обдирати народ, та розповідати про світле майбутнє нащадки заповіту іліча вирішили спочатку присадити країну на фінансову та економічну залежність а потім керувати ними як «бацьком». Але.. виявилось, що люди і там хочуть жити достойно. Вони вийшли на вулицю, отримали підтримку світу. І навіть наявність будь-яких приватних військових кампаній, що затарюються в першому ліпшому військторгу нашого схибленого сусіда не рятує ситуації. власне і тому до Мадуро, що просрав країну і купу грошей приставлено конвой з російських найманців. Бо саме вони мають у разі повного програшу доставити боржника на розборки десь у ростов. Мадуро вчора зробив відчайдушну спробу, хоч трішки віддати грошей кредитору забравши золотий запас своєї країни, що зберігається у Лондоні. Та Британці прорахували нащо вже майже «легітимному» гроші, і не віддали наміснику те, що народ Венесуели попросив зберігати для країни. Тобто обікрасти Венесуелу, як Україну не вдалось. Так само накрилась мадним тазом і військова база. Та власне і вся політика недоімперії в цьому регіоні.
Який плюс для України?
Країна – агресор стала бідніша, а значить утримання тимчасово окупованих територій для неї стане важчим, так само дорожчим буде ведення бойових дій проти нас. Ну і втручатись у вибори в Україні також буде коштовніше. Крім того на міжнародній політичній арені поплічники "коняки, що говорить" теж потерпіли чергове фіаско. Отож.. для нас це на краще )))