на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олексій Арестович, військовий експерт

Війна в Україні потрібна Путіну з однією метою:
що робити Зеленському

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко заявила 3 червня, що переговори з Росією треба розпочинати з чистого листа, оскільки Мінські домовленості не працюють. Президент Володимир Зеленський, в свою чергу, запевнив, що він має нові конкретні рішення для переговорів, які не передбачають територіальні поступки. Чи має Україна можливості для нового формату переговорів з Росією і наскільки вони реалістичні, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович.

 

Особи, які стоять за Зеленським не розуміють, що відбувається. Борис Шефір (керівник Студії "Квартал 95", брат першого помічника президента Зеленського, – "Апостроф") сказав, що війну затіяли люди, які "хочуть трохи підзаробити грошенят". Тобто війна не має об'єктивних причин, на їхню думку. І вони вважають, що коли усунуть людей, які влаштували цю війну, щоб заробляти (вони Порошенка мають на увазі), то припинять і саму війну. Вони просто не розуміють реалій світу, в якому ми живемо. Але це декларована ними політика, що ми будемо відступати, допоки не помиримося, і все буде зроблено для припинення вогню. Тож вони спробують її реалізувати. Бо це частина передвиборчих обіцянок. І поки вони не зазнають краху на цьому шляху, вони це робитимуть. Вони будуть намагатися йти на перемовини, а там будуть готові до певних поступок. Це помилка, яка нам всім дорого коштуватиме. Але скільки ми за це заплатимо, я не знаю.

Що стосується Юлії Тимошенко, то там інша ситуація. Вона дуже хоче стати прем'єр міністром, а для цього треба, щоб якомога більше депутатів з її партії потрапили до Верховної Ради. Зараз 73% українців хочуть припинення вогню, вона спробувала осідлати цю тему. Але якщо б 73% українців були б за війну, то вона першою виступала би за війну, на білому коні скакала б. Тому це кон'юнктурні заяви, які додадуть їй у кращому випадку 2%. Але може посилитися критика і вона якісь відсотки втратить. Важко спрогнозувати ситуацію, бо це ж є Україна. Все залежить від того, як це підхоплять ЗМІ чи дадуть їй ефіри відповідні канали. Може Юля, як завжди, не вгадає і буде не на часі. А з іншого боку, народу чхати на Вашингтон. Тарифи і війна – це дві теми, які найбільше хвилюють українців згідно останнього опитування.

Мінський формат доволі вдало написаний і створений при міжнародному посередництві. Якби російська сторона виконувала домовленості, то і ця дорожня карта була б шляхом до миру. Але Україна виконує, а Росія жодного положення Мінських домовленостей не виконала. Окрім, можливо, зниження інтенсивності обстрілів з забороненої у Мінську зброї. Та й це вони періодично порушують.

Треба розуміти, для чого Росії ця війна – вона для того, щоб вирішувати свої питання з коаліційним Заходом. Росія не збирається припиняти цю війну. Вона хоче послабити Україну. Цей процес називається у політтехнології "фінляндизація". Тобто зробити з нею залежну країну зі слабкою армією, яка відмовилася б від протистояння, в найкращому варіанті – дала гарантії не вступу до ЄС і НАТО. А оскільки напряму це зробити важкувато, то треба повернути ці так звані "республіки" до складу України, дати їм можливість впливати на внутрішню політику, а через неї – на зовнішню. Тому що головна мета Росії на короткостроковому етапі – створення умов для неможливості вступу України до ЄС і до НАТО. Вони її наполегливо проводять. А наші політичні ідіоти грають під цю дудку. Але навіть вони через рік-півтора зрозуміють, що з Росією неможливо домовитися. А якщо вони спробують домовитися за рахунок поступок, їх просто знесуть люди, які воювали у цій війні та постраждали від неї.

За 9 днів Зеленський буде у Вашингтоні і риторика зміниться. Йому там вправлять мізки, розкажуть і про мир, і про все інше. Там розглядають Україну як частину колективної безпеки НАТО. Бо зараз у Європі стан такий, як був під час холодної війни. НАТО анонсувало більше 20 військових навчань найближчим роком. Це рівень підготовки, якого не було з часів, можливо, Другої світової війни. І оперативна готовність Росії до регіональної війни з НАТО в Білорусі, країнах Балтики, Польщі, Україні – десь 2021 рік. І НАТО нещодавно опублікувало звіт своїх експертів, у якому йдеться, що вони не встигають протиставити Росії свої угруповання військ та інфраструктуру. Для цього їм необхідно 5 років і $250 млрд. Тому для США розмови про мир від Зеленського не на часі.

4 06 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/society/2019-06-04/voyna-v-ukraine-nujna-putinu-s-odnoy-tselyu-chto-delat-zelenskomu/26185