на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Костянтин Боровoй

Путін дав слабину:
в Росії почалася боротьба кланів за владу

30 січня в Росії прямо в стінах Ради Федерації затримали сенатора від Карачаєво-Черкеської Республіки Рауфа Арашукова. У цей же день в Санкт-Петербурзі в одному з офісів "Газпрому" затримали батька сенатора Рауля Арашукова, радника глави ТОВ "Газпром міжрегіонгаз". Синові, зокрема, закидають участь у злочинному угрупованні, організацію двох убивств, а батько підозрюється в розкраданні газу в "Газпрому" на суму в 30 мільярдів рублів. Однак російський опозиціонер Костянтин Боровий впевнений, що за цією черговою нібито корупційною справою стоять не мотиви боротьби з корупцією, а внутрішньовидова конкуренція і протистояння кланів.

 

Затримання Арашукових - це прояв боротьби кланів, регіональних еліт, які в сьогоднішніх умовах розуміють, що влада центру - Путіна і його оточення - вичерпується, і намагаються контролювати ситуацію. Виникло очевидне протиріччя між інтересами центру і регіонів. Все схоже на те, що було в кінці Радянського Союзу - наприклад, відома "Бавовняна справа". Було зрозуміло, що Радянський Союз розповзається.

Приблизно те ж саме відбувається зараз. Регіональні еліти намагаються зберегти владу. Виникло очевидне протиріччя між інтересами центру і регіонів. Для регіональних еліт бути однаково лояльними інтересам регіону і центру неможливо.

Затримання сенатора Арашукова - це спроба припинити будь-які автономні тенденції. Будь-яке призначення сенатором, губернатором і навіть мером проходить після дуже детального аналізу історії тієї чи іншої людини. Всі прекрасно знали про кримінальне минуле Арашукова...

Чекісти використовують кримінал для зміцнення власної влади. Контакти з кримінальними авторитетами приносять необхідні результати і в ДНР, і в Абхазії, і в Південній Осетії, і в Придністров'ї, і в Сирії, і в регіонах Росії, звичайно.

Навіть краще, якщо людина з кримінальними минулим - тоді на неї завжди є компромат. Сьогодні будь-якого депутата Державної думи, будь-якого російського губернатора можна усунути від влади за корупцію. Коли починається боротьба за збереження центром влади, такі механізми використовуються в повній мірі.

Свого часу трапився злив компромату на Медведєва. І фактично він був підготовлений Федеральною службою охорони, адже злити таку інформацію можуть собі дозволити тільки спецслужби.

У випадку з Раулем Арашуковим справа не в 30 мільярдах. Якщо причетність до корупції і криміналітету компенсується необхідним рівнем лояльності, вона нікого не хвилює. У країні, де корупція є механізмом правління, можна притягнути до відповідальності будь-якого чиновника вищого рівня. Але це не роблять, поки дотримується необхідний рівень лояльності. Кожен арешт чиновника, притягнення його до кримінальної відповідальності - це результат боротьби кланів.

Можливо, затримання Арашукових - результат внутрішньореспубліканської конкуренції. Але це не змінює загального погляду на ситуацію, не приводить до очищення лав чиновників. Наступний чиновник ці механізми просто пристосує під себе.

Зараз Кремль відчуває певний тиск регіональних керівників і еліт, які в різній формі заявляють про свою лояльність, щоб не потрапити в цю м'ясорубку. Але, зазвичай, такі події закінчуються локальними репресіями: буде призначений новий сенатор, у якого через якийсь час утворюються ці 30 мільярдів... Думаю, зараз ділять спадщину цього сенатора.

Мабуть, раніше він задовольняв усіх, дотримувався балансу інтересів тих, хто його підтримує в регіонах і в центрі. Але цей баланс якимось чином був порушений, може, штучним способом. Але це свідчить не про політичну боротьбу, а про внутрішньовидову конкуренцію.

1 02 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/world/ex-ussr/2019-02-01/putin-dal-slabinu-v-rossii-nachalas-borba-klanov-za-vlast/23550