на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Артур Гор

Ми перемогли, але нас "зливають":
як в ОРДЛО зустріли "формулу Штайнмайєра"

Узгодження Києвом так званої "формули Штайнмайєра" справило ефект інформаційної бомби. На Офіс президента і Володимира Зеленського особисто посипалися звинувачення в капітуляції з усіх боків: активістів, парламентаріїв, журналістів, користувачів соцмереж. На Майдан в столиці навіть вийшли кілька тисяч людей із вимогою не здавати національних інтересів України. Загалом, картина і настрої на території вільної частини країни приблизно зрозумілі. А що ж в окупації? Як там зустріли узгодження "формули Штайнмайєра" і чи вважають бойовики це своєю перемогою, розбирався "Апостроф".

 

Від гучної перемоги до "все пропало"

Якщо робити висновки з інформаційного зрізу сепаратистських ЗМІ і пабліків у соцмережах, то панічних настроїв в ОРДЛО не спостерігається. Навпаки, з окупації звучать максимально різкі заяви, ніби спеціально спрямовані на те, щоб ще більше розігріти протестні настрої в столиці України і самих себе переконати в "грандіозній" перемозі.

"Україна визнала Донбас повноцінним учасником переговорів. Це означає, що Київ визнав, що ми вже відбулися як суб'єкти міжнародної політики і права. Ми будемо продовжувати переговори в Мінську", - несподівано зазначив такий собі Валерій Скороходов, який у фейковому парламенті ДНР керує не менше фейковою фракцією "Донецька республіка".

А ось лідери донецьких і луганських терористів Денис Пушилін і Леонід Пасічник у спільній заяві наголосили, що підписання "формули Штайнмайєра" відкриває ДНР і ЛНР двері для повного і самостійного "визначення своєї долі".

"Ми самі будемо вирішувати, якою мовою говорити, якою буде наша економіка, як буде формуватися наша судова система, як буде захищати наших громадян наша народна міліція і як ми будемо інтегруватися з Росією. Це наша справа, наша мета. І ми будемо продовжувати переговори в Мінську, щоб у підсумку прийти до повного самоврядування і самовизначення", - зазначили Пушилін із Пасічником.

Неабияка заява. Але далі - більше. На брифінгу 1 жовтня Володимир Зеленський підкреслив, що вибори в ОРДЛО пройдуть тільки в тому випадку, коли Україна отримає контроль над ділянкою державного кордону на Донбасі. Бойовики ж з цього сміються.

"Коли він (президент, - "Апостроф") говорить, що вибори на Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам. Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає", - безапеляційно запевнили Пасічник і Пушилін.

Ну, і вишенька на торті: як щиро вважають сепаратисти, всі зміни до закону про особливий статус Донбасу (куди і планують імплементувати "формулу Штайнмайєра") українські парламентарії повинні будуть погоджувати з представниками ОРДЛО.

"Пан Зеленський також заявив, що буде прийнятий якийсь новий закон про особливий статус. Цікаво знати, який? Будь-які зміни закону про особливий статус повинні бути узгоджені з нами", - йдеться в тексті заяви Пасічника і Пушиліна.

Втім, одного лише закону про особливий статус Донбасу бойовикам недостатньо. Їм подавай - зміни до Конституції.

"Повноцінна реалізація даної формули можлива тільки за наявності конституційного фундаменту у вигляді змін до Основного Закону України. Тому паралельно з роботою над імплементацією "формули Штайнмайєра" українська сторона повинна розпочати діяльність з проведення конституційної реформи", - заявила фейковий міністр закордонних справ ДНР Наталія Ніканорова.

"Українській стороні, паралельно з роботою над імплементацією "формули Штайнмайєра", необхідно приступати до закріплення особливого статусу в Конституції України", - додав ще один фейковий міністр закордонних справ ЛНР Владислав Дейнего.

Втім, на тлі "грандіозної" перемоги, проскакують в ОРДЛО і певні побоювання в стилі "як би нас не злили".

"Те, що Київ підписався під "формулою", зовсім не означає, що українська влада збирається виконувати взяті на себе зобов'язання, надавши "республікам" Донбасу особливий статус", - зазначив так званий лідер фракції "Вільний Донбас" у фейковому парламенті ДНР Олексій Жигулін.

Не вірить в політичну перемогу Москви і колишній командир бойовиків Донбасу Ігор Гіркін.

"На "патріотичних ресурсах" вже почалося обережне ниття, типу: "Ну, адже хохли все одно нічого не виконуватимуть, так що все само собою скасується". Так, не виконуватимуть. Так, ймовірно, "частково скасується", - написав Гіркін на своїй сторінці в соцмережах.

Та й придворний політолог Кремля Олексій Чеснаков сумнівається, що Київ піде на поступки ОРДЛО.

"Однією рукою Зеленський підписує "формулу Штайнмайєра", що гарантує Донбасу особливий статус. А іншою рукою - тут же оголошує, що це не той особливий статус, що буде якийсь інший, "новий", і при цьому, незрозуміло який. Те ж прагнення, що і у Порошенка, вихолостити мінський процес, звести його до імітації та навіть абсурду", - панікує Чеснаков.

Сепаратистський абсурд

Чому ж із окупації звучать такі різні оцінки "формули Штайнмайєра"?

По-перше, тому що українська влада вже заявляли, що узгодили "формулу".

"Слова про те, що формула узгоджена, звучали ще з вуст президента Порошенка восени 2016 року", - нагадує "Апострофу" аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.

Однак після цього Донбас ніякого особливого статусу не отримав, та й взагалі в регіоні нічого особливо не змінилося.

По-друге, сепаратисти дійсно розуміють, що для реального миру на Донбасі потрібно реально перестати стріляти, а тримати порох сухим в ОРДЛО не дуже-то вміють.

"З одного боку, в ОРДЛО зобов'язані показати, що якийсь успіх є. Тобто продемонструвати "перемогу" у зовнішньополітичному полі. Але з іншого боку, вони розуміють, що на сьогоднішній "перемоги" немає, адже всі інші пункти угод зав'язані на успішне відведення військ на двох інших ділянках, які були узгоджені ще в 2016 році, - зазначає Тишкевич. - І за великим рахунком, Україна залишила за собою можливість вести свою гру, адже якщо ми досі маємо питання щодо розведення сторін у Станиці Луганській, то щодо двох інших напрямків може бути те саме. Тому говорити про однозначний успіх або провал дуже рано".

Нарешті, на думку відомого блогера і журналіста з Донецька Дениса Казанського, окупаційним адміністраціям просто нічого не залишається, окрім як тиражувати повідомлення про "перемоги", адже в іншому випадку бойовики їх просто не зрозуміють.

"Там є так звана "офіційна влада", поставлена Росією. І ця влада кричать про це, як про перемогу. Хоча це повний абсурд, адже Пушилін і Пасічник в своїй заяві кричать, що це їхня перемога, що вони змусили Україну виконати "формулу Штайнмайєра", але виходить, що ці ватажки республік радіють ліквідації своїх же республік, адже за Мінськими угодами ніяких Л/ДНР немає. Якби був у світі конкурс на найабсурдніший сепаратизм, вони б його виграли, - каже "Апострофу" Казанський. - А ті, хто не радіє і пише, що Донбас "зливають" Україні, це так звані ідейні сепаратисти і російські націоналісти, які воювали за те, щоб Донбас приєднати до Росії. Звичайно ж, для них - це поразка, адже вони вважають, що це зрада. А переможні повідомлення "офіційної" влади ОРДЛО - це просто спроба забити баки цим радикалам, які кричать, що Путін їх злив і виходить, що вони п'ять років воювали за те, щоб знову повернутися в Україну".

4 10 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/society/2019-10-04/myi-pobedili-no-nas-slivayut-kak-v-ordlo-vstretili-formulu-shtaynmayera/28301