на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Владислав Кудрик

Доля Brexit:
хто витягне Велику Британію з сипучого піску

Нездатність британських парламентарів дійти спільного бачення щодо Brexit ставить під питання вихід Великої Британії з ЄС 29 березня, водночас суттєво збільшуючи ймовірність виходу без угоди. Наступне голосування прем'єрка Тереза Мей призначила на 27 лютого.

 

Британія прямує до виходу без угоди

Почнемо з того, чому, на думку багатьох, Британії доведеться покинути ЄС без угоди. Політичний редактор ITV Роберт Пестон наводить 13 причин, зазначаючи, що депутати, з якими він спілкувався, здебільшого невиправдано вважають неврегульований Brexit малоймовірним. Наведемо кілька з них.

По-перше, прем'єр-міністр Тереза Мей не зможе домовитися про достатні зміни до погодженої з ЄС угоди щодо так званої опори (механізму backstop, покликаного гарантувати максимальну відкритість кордону між Республікою Ірландія та Північною Ірландією), щоб отримати повну підтримку консерваторів, північноірландської Демократичної юніоністської партії (DUP) та тієї незначної кількості лейбористів, які підтримують ідею виходу з ЄС.

По-друге, так само малоймовірно, що прем'єр-міністр ризикуватиме розколом у власній партії, щоб досягти домовленості з лейбористами, які наполягають, що Британія повинна залишитися в Митному союзі ЄС.

По-третє, на думку Пестона, ймовірність виходу без угоди "більша, ніж те, що парламентарі 27 лютого проголосують за винесення на розгляд парламенту законопроекту, який, якщо буде ухвалений, змусить прем'єр-міністра вимагати відтермінування дати виходу Великої Британії з ЄС". Як і ймовірність того, що цей закон буде ухвалений.

По-четверте, як зазначає журналіст, неможливо спрогнозувати, що всі інші 27 країн ЄС — а потрібна одноголосність — погодяться з відтермінуванням Brexit.

По-п'яте, немає способу спрогнозувати, яка угода про Brexit отримає підтримку депутатів британського парламенту.

Свої міркування Роберт Пестон завершує спогадом про те, як у 2008 році американському інвестиційному банку Lehman Brothers дозволили збанкрутувати попри те, що уряд США та регулятори знали, що його падіння матиме катастрофічні наслідки у вигляді рецесії та зниження рівня життя — саме з цього почалася світова фінансова криза. І в цьому журналіст бачить пряму аналогію з тим, що зараз відбувається в контексті Brexit, оскільки уряд Британії та лідери ЄС дають чітко зрозуміти, що вихід без угоди матиме серйозні наслідки - економічні та безпекові.

 

Чи витягне ЄС Велику Британію з сипучого піску?

В колонці для The Spectator кореспондент Die Welt у Лондоні Томас Кілінґер пояснює, чому ЄС не може зрозуміти "азартну гру" Лондона. Він вважає, що європейці просто нездатні зрозуміти, чому британці, попри все, насамперед бажають покинути настільки "затишний альянс". Кілінґер вказує на кардинально різні ідентичності та бачення історії острів'янами-британцями та жителями континентальної Європи.

"45 років приналежності до європейської спільноти майже вичерпали готовність британців погоджуватися на те, що не відповідає їхній національній свідомості", — написав журналіст.

"Сумніваюся, що ЄС на чолі з Францією та Німеччиною може витягнути британців з їхнього сипучого піску […] Зростає розуміння того, що проблема більша за здатність когось допомогти зовні, незалежно від того, скільки є доброї волі. У Британії ми бачимо щось на кшталт релігійної війни", — вважає Кілінґер.

Однак, за його словами, в Брюсселі навіть "зупиняють годинник", щоб укласти угоду вчасно. А у випадку з Brexitобом сторонам буде тільки вигідне розв'язання проблеми ірландського кордону, яке нарешті "відкриє ворота в майбутнє, нехай і неспокійне".

 

Як Brexit бачать у Європі

Кореспонденти The Guardian в семи європейських країнах підготували матеріал про те, як Brexit бачать у кожній з них.

"Я чую це від чиновників, власників магазинів, науковців, водіїв, художників і студентів: ірландський уряд виправдано наполягає на backstop, і якщо це викличе у британського правлячого класу аневризм, ну, хапаймо попкорн і насолоджуймося видовищем", — описує настрої з Дубліна в Ірландії Рорі Керрол.

Переважною емоцією, за її словами, є тривога, що Британія вийде з ЄС без угоди, завдаючи шкоди економіці Ірландії та дестабілізуючи Північну Ірландію. Також засмучує те, що "колишній дипломатичний партнер, сусід, з яким Ірландія поділяє безліч культурних спільностей, відвертається".

Кореспондент The Guardian у Нідерландах Джон Генлі передає слова Мікіла ван Хультена, колишнього депутата Європарламенту, про Brexit: "Це суміш розчарування і здивування. З одного боку, це цікава, чудова вистава. Пантоміма, яку ви не можете перестати дивитися. Як відомо, ми любимо британську комедію. А це, якщо не "Монті Пайтон", то ваші політики".

Подібне сказав про теперішню Британію і вчитель англійської Тійс ван ден Берґ: "Нам подобалася ваша ексцентричність, тому що ми знали, що в душі ви серйозні. Тепер ви зовсім не виглядаєте серйозно. Ці жарти, позування — це просто виглядає нерозумно. Безвідповідально".

Для нідерландців, які вчать анлійську як ніхто інший, захоплюються британською культурою, Brexit став потрясінням, до того ж налаштував їх проти ідеї виходу власної країни з ЄС. "В нас були такі близькі відносини. Для всього післявоєнного покоління Велика Британія була блискучим прикладом. Люди просто не можуть зрозуміти, як країна, яка відіграла настільки значну роль на міжнародній арені, в Європі, не може навіть впоратися зі внутрішніми справами", — каже Ван Хультен.

І, мабуть, найліпше описують ситуаціють слова, які з'явилися в нідерландській газеті Trouw, після того як парламент відхилив угоду Терези Мей: "Це виглядає так, ніби екіпаж "Титаніка" більшістю голосів вирішив, що айсберг має забратися з дороги".

13 02 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/world/europe/2019-02-13/sudba-brexit-kto-vyitaschit-velikobritaniyu-iz-syipuchego-peska/23796