на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бен Годжес, колишній командувач сухопутними силами США в Європі
генерал-лейтенант (у відставці)

Що приготував Путін для України

- У президента Володимира Зеленського заявили, що українські військові не мають відповідати на провокації з боку бойовиків (прес-секретар президента Юлія Мендель заявила, що ЗСУ можуть обстрілювати житлову забудову, відповідаючи на вогонь бойовиків). В цілому, риторика йде в руслі його ж передвиборчих заяв: "треба просто припинити стріляти". Як би ви прокоментували дані висловлювання?

- Я хотів би відзначити зусилля українських Збройних сил – чоловіків і жінок, які зупинили росіян. Я думаю, які б переговори не відбувалися, українці можуть бути впевнені в якостях своїх військових. США і всі члени НАТО заявили, що вони підтримують суверенітет України і заперечують незаконну анексію Криму. В той же час, Росія перешкоджає ОБСЄ у виконанні їх роботи, порушує правила прозорості.

Україна, відповідно до доповідей ОБСЄ, набагато краще дотримується режиму припинення вогню, а тому вона має моральну перевагу над Росією. А так звані "підтримувані Кремлем сепаратисти", які насправді є російськими офіцерами різних звань, не поважають угоди, не поважають ОБСЄ. І перед тим як проводити переговори з Росією, треба домогтися виконання нею домовленостей. Будь-яка людина, котра має хоч якийсь військовий досвід або розвідувальну інформацію, не повірить, що "сепаратисти" діють самостійно. Там є російські офіцери на всіх рівнях. І порушення домовленостей "сепаратистами" відбувається з дозволу та з відома російських офіцерів.

В американській армії кожен солдат має право захищати себе, застосовуючи відповідне озброєння. І звісно росіяни намагаються провокувати українців до порушення домовленостей і потім намагаються звинуватити українців у порушенні режиму припинення вогню. Тому я б запросив сюди стільки спостерігачів і журналістів, наскільки це можливо, аби вони побачили та переконалися в цьому. Таким чином можна досягти прозорості, щоб показати, що насправді робить Україна і як вона поважає угоди про припинення вогню.


- Зараз ходять чутки, що Вашингтон і Москва уклали угоду щодо України? Як ви вважаєте, чи відповідають вони дійсності?

- Я завжди вірив у можливості угоди щодо України. Але не може бути ніякої угоди лише між США і Росією, без залучення України. Росія намагається вбити клин між США та Європою. Кремлю хотілось би укласти угоду з Вашингтоном в обхід Західної Європи і таким чином розколоти її з США. Але, я думаю, держсекретар США Майк Помпео намагатиметься переконати німецьких, британських, польських союзників, в тому, щоб вони вели переговори з Кремлем з позиції сили та домоглися того, щоб Кремль поважав суверенітет України. В іншому разі Росія буде робити те, що завжди, - використовувати обман і дезінформацію, буде продовжувати наповзати на Україну чи іншу країну в чорноморському регіоні. Погляньте на Венесуелу. Це - частина звичної російської стратегіїстворювати еквівалентні проблеми в різних місцях. Росія використовує Венесуелу, аби відволікти Захід, зокрема США, від незаконних дій на території України.

Росія вдерлася до України так само, як і до Грузії. І жодних переговорів не може бути, поки Кремль не звільнить 24 українських моряка, виконавши розпорядження Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Росіяпорушник міжнародного права - це те про що кожна країна повинна говорити кожного дня. Росія використовує силу і робить все, що захоче. Російські війська атакували українські кораблі в українських водах, бо ніхто у світі не визнав анексію Криму. Я не уявляю, як у когось може складатися гарне уявлення про Росію, якщо вона так поводиться. Президент Рональд Рейган, коли вів переговори з Радянським Союзом, сказав – маючи справу з Росією, довіряй, але перевіряй. І це ключове правило.

- Що потрібно змінити в Україні для більш ефективного протистояння російській агресії?

- Україна має реформувати свою оборонну систему. Треба, щоб люди були впевнені у судовій системі, у банківській, правоохоронній системах. Новий президент України має скористатися тим сильним мандатом, який він отримав, і побороти корупціюце найперше. Володимир Зеленський – нова людина у політиці. Але я сподіваюся, що він може підібрати сильних радників і міністрів, а також отримати серйозну підтримку в Раді. Я сподіваюся, що Зеленський виявиться сильним політиком і зможе дати відсіч проросійським силам в Україні.

Друге – він повинен підтримувати міцну армію, аби Збройні сили могли захистити українські території. Найголовнішеце переконатися, що промисловість забезпечує армію необхідним обладнанням в потрібний час і в потрібному місці. Це відповідальність міністерства оборони. Україні потрібна допомога в тренуванні військово-морських сил, бо вони мають стратегічне значення. Командувач знаходиться в Одесі, але він має бути у Києві і допомагати формуванню стратегії. ВМС важливі, тому що Росія зацікавлена в Україні через Чорне море. Азов, Керч, Крим, Одеса – ось що турбує Росію, це те, що їй необхідно. І щоб захистити суверенітет України, треба покращити її становище на Чорному морі. І навчання ВМС можуть цьому сприяти. Зараз Україна намагається відновити військово-морські сили. Петро Порошенко був сильним лідером, але він мав вкладати ресурси, аби відновити цей рід військ. І звісно треба співпрацювати з США, Румунією, Болгарією, Грузією, Британією із військовими інших країн у Чорному морі.

І третєЗеленський має підтримувати зв'язки з міжнародними партнерами, зокрема США, Польщею.

- Експерти говорять, що зараз ситуація в Європі така ж напружена, як за часів холодної війни, відбувається безпрецедентна кількість військових навчань. У чому найслабкіша сторона ЄС і НАТО?

- Загроза для ЄС і НАТО з боку Росії очевидна. Росія прагне змінити міжнародний порядок, щоб посварити ЄС і США і підірвати Євросоюз. Росія зацікавлена в слабкому ЄС і слабкому НАТО. Поки Альянс залишається єдиним, важко уявити собі, що Росія нападе. Але якщо ми будемо мати слабкий, непідготовлений вигляд, то вона зважитися на це. Але на мою думку, вона спробує використати гібридні конфлікти, створювати проблеми скрізь, аби союзникам було важко фокусуватися на різних викликах. Росія несе загрозу через дезінформацію, провокує підрив довіри партнерів один до одного. Найбільша загроза для НАТО – втратити нашу єдність, довіру один до одного, які існують вже 70 років.

Дмитро Малишко

12 06 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/society/accidents/2019-06-12/chto-prigotovil-putin-dlya-ukrainyi---amerikanskiy-general-nazval-glavnyie-ugrozyi/26338