на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тетяна Мокріді

Розумники і гопники...

Ви знаєте як виховувати дітей аби вони відбулися в цьому світі? Я вже не знаю.

Близько трьох років тому я в черговий раз носилася з ідеєю проморолика України. І один молодий фахівець мені сказав: «Слухай, а навіщо тобі це все? Давай, я тобі покажу, що зараз найпопулярніше». «Между нами тает лед» співали з айфону зазомбовані гопники в чорних кенгурушках хитаючись в мікробусі. «Отакі «Грибы», Таню. Зараз тенденція до примітивізму, ніхто не заморочується. Мода на такі речі», - продовжував мій знайомий.

Я була впевнена, що еліта має слухати іншу музику. І була дуже здивована, що на концерті оперного співака, знаного тенора Хосе Каррераса в Києві ми не побачили політиків.

В 2016 я ще не відчувала, що гопкультура інфікувала наше суспільство. Музика, журналістика, політикаМайже всі відомі українські журналісти відкрили youtube-канали і почали сипати ненормативною лексикою. Це ж прикольно, це притягує підписників. Форма почала підміняти зміст. Глядач і слухач сприймає яскраву лексику, регоче і не вникає в інформацію. Стрічка фейсбука вся в матюках, модні футболки в факах... Від цього вже нудить. Пам’ятаю, як мій друг захищав диплом на філфаку по темі ненормативної лексики. Приклади були надруковані на картках і роздані в аудиторії, ніхто не смакував і не сотрясав повітря.

Освіта сьогодні не цінується, не приносить грошей. Люди без дипломів прагнуть знайти секретарку з вищою освітою і знанням іноземних мов. Мільйони українських фахівців виїжджають закордон на заробітки. Більшість підлітків моїх знайомих не розуміють доцільності отримання освіти. А яка в них мотивація? Влада ж продемонструвала, що який би ти диплом не мав, в тебе менше шансів отримати престижну роботу, ніж у будь-якого відданого працівника карамельного цеху.

Політика перестала бути елітною. Гроші витіснили з неї цінності. А революції принесли в неї політичне сміття. Сьогодні на політичному ринку розум не в ціні. Примітивна лексика, хамство, відсутність знань і елементарної культури страшенно подобаються глядацьким аудиторіям різних ток-шоу.

Україна вимушена буде пережити етап гопполітики, бо такий вибір її народу. Інколи для того аби піднятися на поверхню, треба торкнутися дна. Ми обов’язково випливемо… в гіршому випадку через 5 років.

А поки читайте книжки! Слухайте хорошу музику, дивіться справжнє кіно!

15 04 2019