на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віталій Портніков

Путіну нас не шкода

Новина про смерть ще одного українського воїна - жертви віртуального перемир'я, про яке було оголошено 21 липня, з'являються на тлі не менш трагічних новин

Про 16-кратне перевищення радіаційної норми у Северодвінську.  Але російський правитель якось не сильно стурбований катастрофою, про яку вже починають говорити, як про другий Чорнобиль.  У Путіна свої розваги - Крим, мотоциклісти, побиття учасників московських протестів.

 Якщо Путіну не шкода росіян - жертв його власних мілітарних експериментів - то чому йому має бути шкода нас з вами?  Це питання, яке повинен був би задати собі перш за все український президент.  Володимир Зеленський постійно звертається до Путіна із закликами домовитися, припинити війну, зупинити кровопролиття - а у відповідь над ним тільки потішаються.

 Можна, звичайно, сказати, що наївність Зеленського пов'язана з його щирим нерозумінням суті політичних процесів.  Але це не зовсім так.  Так, політик повинен вміти брати на себе відповідальність за життя людей.  Але найголовніше - так це те, що ці життя він зобов'язаний цінувати.

Якщо він, зрозуміло, не авторитарний правитель.  Цим - нікого і нічого не шкода, навіть власних дітейЇх цікавить тільки результат.  Саме тому цифри втрат Радянського Союзу у Другій Світовій війні так разюче відрізняються від цифр втрат країн-союзників і навіть Рейху.  І так, серед жертв війни був син Йосипа Сталіна, тут я нічого не перебільшую.

 Путін вб'є рівно стільки українців, скільки йому буде необхідно для досягнення своєї головної мети - відновлення контролю Росії над Україною і інтеграції українських земель в імперію.  І Зеленський, і прихильники Зеленського повинні це зрозуміти: вб'є стільки, скільки необхідно і навіть більше.  І не буде питати, хто голосував за Зеленського, а хто за Порошенка або Бойка.  Діти виборців Зеленського можуть виявитися в одних могилах з дітьми виборців Порошенко або Бойка. Та й самі виборці теж.

 Якщо Володимир Зеленський дійсно думає не про смерть, а про життя українців - а я сподіваюся, що це так - йому варто займатися не умиротворенням агресора, а організацією опору агресору. Для того, щоб посилити цей опір, у нового президента будуть всі інструменти, якими в повній мірі не володів попередник - більшість в парламенті, свій уряд, свої силовики.  І кредит довіри суспільстваЩо ще потрібно?

 Війна з Росією все одно буде головним змістом президентського терміну Володимира Зеленського.  Не тому, що цього бажає Зеленський.  А тому, що цього бажає Путін.

13 08 2019

https://espreso.tv/article/2019/08/13/vitaliy_portnykov_putinu_nas_ne_shkoda