на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Слава Рабинович, російський фінансист і блогер

Путін досяг дна:
у нього один варіант, щоб зберегти владу

У Росії зростає невдоволення ситуацією в країні. Згідно з останнім опитуванням "Левада-центру", 45% росіян вважають, що країна рухається неправильним шляхом - це найбільший відсоток за останні 12 років. Раніше був зафіксований рекордно-низький рейтинг Володимира Путіна. Про значення цих соціологічних думок і можливі спроби режиму Путіна виправити для себе ситуацію розповів російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

 

У Росії зараз жорстко авторитарний або навіть тоталітарний режим. І в цих умовах громадська думка має дуже умовне значення. Якщо від цих цифр повністю не відмовлятися, констатуючи, що нормальної соціології при такому режимі бути не може, то, намагаючись уявити правильний або хоча б скоригований результат опитування, всі цифри слід змінити в ту чи іншу сторону у півтора-два рази. Тобто рейтинг Путіна насправді у півтора-два рази нижчий, ніж показує соціологія. І, навпаки, людей, які не схвалюють, куди йде країна, найімовірніше, у півтора-два рази більше.

Щоб зрозуміти, як це працює, потрібно подумки повернутися в якийсь період радянської історії і спробувати поставити собі питання, чи можливі були тоді репрезентативні результати опитувань. Наприклад, за часів "червоного терору" це були б одні результати, за часів НЕПу - інші, а за часів Великого терору - ще інші тощо. Відповідно, ми зараз перебуваємо на якомусь черговому етапі більш ніж столітнього періоду падіння в прірву. Напевно, ці рейтинги можна інтерпретувати тільки з великим коригуванням.

Звісно, Путін може спробувати вплинути на рейтинги. У 2013 році, коли ціна на нафту становила $ 110 за барель і на світових ринках була чудова кон'юнктура цін на товари, експортовані Росією, економіка Росії скочувалася в рецесію, абсолютно очевидно маючи негативну динаміку від кварталу до кварталу. Рейтинг Путіна на той момент падав, як камінь. І при цьому він не хотів відповідати перед народом за свої злочини і невміння керувати країною та економікою.

Тоді Путін змінив порядок денний, анексував Крим, почав говорити речі, які були списані, як по кальці, з промов Гітлера - про історичну справедливість, "Новоросію" і захист російського народу; розв'язав війну і влаштував пропаганду на російському телебаченні, яка зомбує покруче, ніж колись вдавалося Геббельсу.

При виключно низькому рейтингу зараз - він досягає історично мінімальних рівнів - йому необхідно щось робити, щоб продовжувати утримувати владу. А він її утримуватиме з однієї простої причини: єдина суть існування режиму Путіна для його членів - це скоювати злочини і уникати відповідальності. Для цього їм необхідно утримувати незаконно узурповану владу. Відповідно, треба щось робити з рейтингами.

Спектр можливостей у Путіна дуже широкий. Щоб зрозуміти, що можливо, потрібно подумки перенестися в 2013 рік і запитати себе, чи готовий ти був тоді повністю відкинути як божевілля всі припущення про те, що насправді сталося протягом наступних п'яти років.

3 02 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/world/ex-ussr/2019-02-03/putin-dostig-dna-u-nego-odin-variant-chtobyi-sohranit-vlast/23580