на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Микола Рябчук

Страшний сон патріота

Майже чверть століття тому, 11 липня 1994 року, повернувшись додому з роботи, я застав дружину з нашими спільними друзями в похоронному (дослівно) настрої. Вони оплакували не так поразку не надто їм любого Леоніда Макаровича, як перемогу великого і страшного Леоніда Даниловича. Портрет героя, а точнішйого книжка з фотознімком на обкладинці, стояв на краєчку столу, бракувало лиш свічки.

 

Я блюзнірськи насміявся з їхнього смутку, запевнивши, що нічого страшного насправді не буде. Як, утім, і хорошого теж.

 

Так і сталось.

 

Я голосував тоді проти обох кандидатів, тому що не бачив між ними принципової різниці. Через п’ять років, у 1999-му, я знову голосував проти обох, хоча різницю бачив. Але бачив також, що це ніякі не вибори, а банальний рестлінґ, інсценізований спритним Даниловичем та його клевретами. Реальні вибори закінчилися ще в першому турі, ба навіть раніше, – коли справжніх суперників відсіяли різними способами (деталі – у записах Мельниченка) й лишили натомість для фінального поєдинку найнедолугішого.

 

І лише у 2010-му я не наважився викреслити обох, зробивши свій вибір майже за Марціалом чи, пак, Іосіфом Бродським: “Но ворюга мне милей, чем кровопийца”.

 

Тим часом без жодних вагань я голосував за Чорновола у 1991-му і за Ющенка у 2004-му. А також за Порошенка у 2014-му – просто тому, що на вагання тоді не було часу.

 

Цього року я не голосував, бо був надто далеко від виборчої дільниці. Але якби був ближче, то напевно проголосував би у другому турі за Порошенка. Не тому, що вважаю Зеленського катастрофою (час покаже, – американці мають для таких ситуацій гарний термін: benefit of doubt), і не тому, що вважаю, ніби за “армію, мову, віруПорошенкові варто пробачити усе інше. Мені, правду кажучи, просто боязно в умовах війни експериментувати, міняючи відоме і загалом помірне “зло” на невідоме і вкрай сумнівне “добро”. За мирних обставин я радо викреслив би обох: одного – за його жлобські кадри, другого – за його жлобськийгумор”.

 

Та всі ціякбивже не мають значення. Маємо, як завжди, те, що маємотобто те, що самі собі, усі разом, включно з Петром Олексійовичем, зробили. Не очистили владу (і правосуддя!) після Майдану, не обрали нормального парламенту восени 2014-го, не змусили власних обранців, включно з президентом, виконувати свої ж таки, на папері записані, обіцянки. Не назвали війнувійною, ворога – ворогом, колаборантівколаборантами. Не закрили кордонів, не припинили торгівлі й не обірвали ганебного транспортного сполучення. Всі хотіли бути лише трішки вагітними. Президент за це вже розплатився, ми на черзі.

 

Я не вважаю, що Зе побіжить здаватися Путінові, тобто укладати “мир” на його умовах. І не вірю, що він відмотає назад усі заборони й обмеження на путінську пропаґанду й пропаґандистів, котрі, зрештою, і з цими обмеженнями почуваються в Україні цілком непогано. Хоч би ким була ця особа, яку народ України обрав собі президентом, вона не всевладна і не всесильна. Я маю на увазі не лише продажний парламент і ще продажніших суддів, із якими, хоч би там як, а доведеться і домовлятись, і торгуватись; я маю на увазі також суспільство, досить різнорідне і досить критичне щодо будь-якої влади; олігархів, які навряд чи погодяться з лідерством, чи, тим більш, монопольною роллю якого-небудь Коломойського; і, звісно ж, міжнародних партнерів, які досить швидко пояснять нашомупіксельномупрезидентові різницю між віртуальним світом 95-го кварталу та реальним світом гібридної війни, геополітичних протистоянь та фінансових зобов’язань. Навіть Янукович мусив це зрозуміти (хоч і не до кінця, на жаль), і навіть йому, із куди зубастішою, ніж у Зе, зграєю, довелося потратити кілька років, щоб опанувати усі структури й потоки (теж, на щастя, не до кінця).

 

Путін, звісно, може якийсь час втішатися перемогою над своїм особистим ворогом Порошенком, от тільки з новим президентом навряд чи буде простіше: і Донбас йому на своїх умовах навряд чи впакуєш, і страшного “каратєля”, очільника хунти з нього не зліпиш, і на злісного антисеміта й гонителя рускоязичних він ну ніяк не тягне. А те, що укр-президентлише комік із телевізора, так і сам Путінстворіння суто телевізійне, піксельне, не надто освічене, зате приблатньонне, тож поєдинок двох різножанрових телезірок може бути доволі цікавим.

 

Зле у цій ситуації не те, що Зеленський на президентській посаді накоїть чогось там страшного й необоротного, а те, що (а) наш політичний клас деградував до жалюгідного рівня, свідком якого ми стали у другому, та, власне, й у першому турі; (б) наше суспільство виявилось куди більш інфантильним, совковим і патерналістським, ніж нам би хотілося думати після Майдану; і (в) Росія безперешкодно провела в Україні чергову спецопераціюкуди успішніше, ніж у Штатах, Британії чи Німеччині. Про роботу аґентів у соцмережах, сподіваюся, ще напишуть спеціалісти; ми ж можемо наразі констатувати найочевидніше: протягом кількох років рос-пропаганда за сприяння місцевих корисних ідіотів розкручувала два взаємопов’язані наративи – про тотальне зубожіння (“тарифний геноцид”!) та про повсюдну корупцію (“ще гірше, як за Януковича!”)

 

Насправді жоден серйозний економіст або соціолог не підтвердить вам цих облудних тез, навпакиз конкретними цифрами вони вам покажуть, що матеріальний добробут наших співгромадян перевищив уже довоєнний (2013) рівень, і що корупція нині принаймні на 6 мільярдів менша, ніж “за Януковича”, – але чи бачили ви цих серйозних економістів або й соціологів у наших мас-медіях? В одному з досліджень я помітив цікавий феномен: на запитання “як часто вам доводиться брати або давати хабара?” більшість відказує: рідше, ніж раніш. Але ця ж сама більшість одностайно стверджує, що корупція загалом по країні зросла – просто тому, що кожного дня їх у цьому переконують медії.

 

Те, що навіть у Галичині провокаторська фраза “кто-угодно, только не Порошенко” здобула собі стільки прихильників, спонукає значно тверезіш поглянути і на національну самосвідомість нашогоП’ємонту”, і на громадянську самосвідомість населення загалом. Зеленський переміг суперника в усіх регіонах і областях (крім Львівської); це могло б тішити, вказуючи принаймні на подолання традиційних реґіональних поділів, за якими криються поділи ідентичнісні. Але так би було, коли б виборці проголосували за певну платформу, програму, систему цінностей, а не просто за пікселя, про якого відомо лиш те, що він – не Порошенко. Соціологи стверджують, що Зеленського підтримали люди з кардинально відмінними поглядами, об’єднані лише медійно індукованою неприязню до чинного президента. Тож тепер будь-яке рішення нового лідера неминуче відштовхуватиме частину виборців, які вкладали в його голограмний образ свої власні уявлення, несумісні з його реальною суттю. Високий відсотокце піррова перемога, адже великі сподівання зазвичай закінчуються великими розчаруваннями. У цьому переконався свого часу Леонід Кравчук, переконався не так давно Віктор Ющенко, а ось тепер і Петро Порошенко. Хоч варт віддати йому належне: він був найкращим з усіх попередників і заслужив трохи більше, ніж 25%.

 

Його поразка показала, однак, обмеженість електоральної базисвідомого українства” та потребу доповнити ідентичнісний дискурс дискурсом модернізаційним. Український проект виграє у малоросійського лише тоді, коли асоціює себе з модерністю, тобто зЄвропою”, яка виглядає цивілізаційно привабливішою, ніж Росіясаме з нею себе традиційно асоціює проект малоросійський). Теоретично Володимир Зеленський може переорінтувати свій малоросійський проект на Європу і таким чином зміцнити свій ідентичнісний дискурс модернізаційним. Але для цього не досить риторики, потрібна справді кардинальна перебудова (“європеїзація”) національної економіки, політики, правової системи тощо. Чи захоче і зможе Володимир Зеленський очолити цей процес, спираючись насамперед на громадянське суспільство, а чи стане лише зручним прикриттям для конкурентного олігархічного клану?

 

Мені б хотілося вірити в перше, але куди ймовірнішим виглядає друге – як з огляду на загальну совковість самого Зеленського, так і на відому всім захланність його головного спонсора. Хоч як це парадоксально, але для свідомого українства другий варіант оптимальніший. Бо тоді залишається шанс поєднати свій ідентичнісний дискурс з модернізаційним і таки утвердити український проект на противагу малоросійському як привабливіший через те, що модерніший, а не через те, щоукраїнськіший”. Якщо ж трапиться диво і Зеленський реалізує свій малоросійський проект як справді модерний, тобто європейський, перспективи українського проекту, принаймні на схід від Збруча, стануть такими ж примарними, як і перспективи кельтського проекту в Республіці Ірландія. Саме час тоді буде галичанам зацікавитися досвідом Каталонії чи провінції Квебек у Канаді.

 

22.04.2019

https://zbruc.eu/node/88723?fbclid=IwAR273l7AGu9ApERgk0knK6Hlv2M07pNf7HmQXpbXOtN1c4MJ0rwYIwbmPes