на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Тарас Возняк

Війна і вибори

Передвиборчі перегони та інформаційний гевалт, який довкола цього  свідомо і не свідомо роблять затінив головне питання виборів. А головним питанням виборів є не ціна на газ чи комунальні послуги, а питання визначальної для подальшого існування української держави війни з Росією. Не війни з режимом Путіна, як це дехто хотів би представити, а саме з Росією як формою організації соціуму та відношення до світу поза цим соціумом. Росія це війна з усім оточуючим світом. І не треба мати ілюзій, що якщо їй «віддатися», як от учинила Білорусь, то тебе помилують. Той самий фінт вухами хотів зробити і Янукович. Росія нікого не помилує. Суть Росії в тому і полягає, що все має бути Расєєю – і Куба, І Венесуела, і Північна Корея. І Україна… Не російської України бути не може.

Всі кандидати на президентську посаду чітко поділилися на дві групи. Одна розуміє, що з Росією не можна примиритися. Примирення по-російськи означає – віддатися Росії. Жодних поступок слабкому, а так Росія тлумачить тих, хто хоче йти на перемовини, бути не може.

Безглузді заяви політичних дилетантів – мовляв запишемо з роззявленим ротом «хотєлкі» Путіна, а потім… А що потім? «Отдаться и никаких гвоздей», як писав класик. Це так би мовити група козликів, які хочуть вмовити вовка (чи Вовку) не жерти м’яса. Їх можна вважати або політичними ідіотами, або ж злочинними у своїй безвідповідальності паяцами. Прізвища цих кандидатів «шо хазяїн нада» ви, сподіваюся, знаєте.

А є ще друга група «миротворців», я б назвав їх «козлищами», які розуміють, що роблять і кого обслуговують. Вони свідомо вважають українське суспільство «стадом баранів», яке можна годувати байками про зелений моріжок, куди вони їх неначе ведуть, а в той самий час вести їх на бійню. Так, від вовка (чи Вовки) вони після цього отримають відро моркви. Це не ідіоти. Прізвища цих кандидатів «шо вова нада» ви, сподіваюся, теж знаєте.

Ну і є ті, що розуміють, що з Росією не домовишся. Сама суть Росії, як це кому б неприємно не звучало, полягає у експансії. А для нас - у знищенні України. Не більше, але й не менше. Для теперішньої Росії наш спосіб укладання життя у своїй державі абсолютно неприйнятний. Тому така Україна, в їх очах, має бути знищена. Це суть вовка (навіть не того їхнього Вовки). А хто так чи інакше тримає фронт вже п’ятий рік, ви теж, сподіваюся знаєте.

            От і весь нехитрий розклад сил.

            А тепер не про кандидатів, яких, якщо серйозно, можна розкласти на три купки:

-          Безвідповідальні аферисти

-          Явна і, що найнебезпечніше, скрита російська агентура

-          Політичні реалісти

            а про виборців - вони теж різні.

Є хитруни, які хочуть, щоб все було і було зразу, а крім того вони при цьому і пальчиком не поворухнули. Одним словом газ у два-чотири-вісім разів дешевшим, війна припинилася «за щучьим веленьем», ну і ще, щоб кожному з них було не по шістдесять рочків, а хоча б по тридцять, тай зуби всі були… Такими хитрунами була донецька вата, яка побачивши, що кримській ваті вдалося на халяву зі кілька днів присмоктатися до грудей «матушки Рассеи» навіть пальчиком не кивнувши. Ну і дістали життя у прифронтовій полосі на довгу перспективу – попали у доооовгу чорну трубу, а просвіту і близько не видно. Халява не пройшла. Прийдеться нидіти невідомо скільки. А все тому, що хитруни. Такі ж хитруни і тепер слухають козликів та козлищ і потайки під периною мріють припасти до грудей тієї ж «матушки Рассеи» - не маймо ілюзій, проросійські шовіністи ще залишилися по темних шпарах, так само як і «халявщики», яким аби щось урвати нічого не зробивши.

А є люди відповідальні і тверезі, які розуміють, що якщо ми не пручатимемося, то війна прийде у кожен дім. Причому щонайперше за будь-яких розкладів вона прийде на південь та схід – бо саме там будуть військові дії. Чи розуміє це місцева вата, якої, попри все найбільше саме в цих регіонах – і це після п’яти років війни та нидіння їхніх «братів по ваті» з другого боку лінії протистояння? Аж ніяк. Вони не розуміють, що, як казав Черчіль «Йти на поступки ворогам, все одно, що годувати крокодила, який зжере вас останнім» – це він про Гітлера. На цих халявщиків та україножерів і розраховують кандидати «шо хазяїн нада» та кандидати «шо вова нада».

Халявщики не мають хребта – головне, щоб газ був вчетверо дешевшим. А яким коштом – не розуміють. Гадають, що обмежиться зрадою та ганьбою. Як у Криму. Ой, ні.

Але уявімо, що станеться катастрофа, і президентом стане «шо хазяїн нада» чи «шо вова нада». Спочатку буде шок. Як тоді, коли прийшов Янукович. Але явна чи не явна здача України не може не викликати мегавибуху в українському суспільстві. І тоді новий Майдан. Але Путін і його «шо вова нада» не боягузливий Хам, який одразу наробив у штани, вони не втечуть. І саме тоді почнеться велике і криваве.

У лютому 2014, коли почалася анексія Криму, один розумний чоловік, професор у глибокій тривозі зателефонував мені: «Ти політолог, маєш знати, чи Львів будуть бомбити, чи ні?» Скажете дурня. Аж ніяк. Просто над Україною на разі закрили небо, як над Лівією свого часу. Приклад Алеппо, розмазаного вщент вам не доказ? Думаєте до Києва, «матері городов руських» у вовіка будуть сентименти? А що говорити про Маріуполь, Херсон чи Харків…

Одним словом, на цих виборах йдеться про Україну, а не про газ. Тому не маємо право ні на помилку, ні на усвідомлену чи ні зраду. Подумаймо про свої сім’ї. Не забуваймо Черчіля, який після вибуху Другої світової війни, якій не зарадила здача Чехословаччини, підсумував:  «обереш ганьбу — матимеш і ганьбу, і війну» - велику і криваву - «с доставкой на дом».

31 01 2019