на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ярослав Зубченко

«Бек-вокал» Медведчука.
Головні експерти «112», NewsOne та ZIK

Слово «експерт» більше не має значення на українському телебаченні. Фактично більшість програм зараховує до експертів усіх, хто не перебуває на державній посаді й коментує події у країні. А титри на кшталт політолог / політтехнолог / політконсультант / політичний експерт тощо часто використовуються не для того, щоби пояснити глядачу компетенцію коментатора, а навпаки, щоб її приховати. Інколи в біографії такої людини просто надто мало здобутків, аби глядачі серйозно сприймали її слова. Інколи — навпаки, надто багато різноманітного «досвіду», щоби хтось міг досі довіряти її оцінкам. Є ще й третій варіант — за загальними визначеннями канали ховають заангажованість спікерів. Наприклад, Олег Волошин під час виборів лишався просто «політологом-міжнародником», навіть будучи у списку «Опозиційної платформи — За життя». Звісно, існують і справжні експерти: вони незалежні, мають конкретну посаду, коментують лише свою зону компетенції та майже ніколи не ходять на канали Медведчука. На «112», NewsOne та ZIK частіше можна побачити «прихованих піарників».

Приховані піарники — це один із головних маніпулятивних інструментів політиків. Вони чимось схожі на фейкові рейтинги під час виборів: викликають довіру глядачів своєю «об’єктивністю» й нав’язують необхідні висновки. Наприклад, піарять якусь партію: розповідають про її величезні шанси, переваги та правильну політику. Або критикують опонентів, стверджуючи, що вони корупціонери й нефахові господарники. Також «експерти» можуть допомогти вам сформувати правильну громадську думку щодо якихось явищ: медичної реформи, ринку землі, ваших газових перемовин із кумом. Або просто надавати супровід політикам під час їхніх виступів на токшоу: ставити правильні запитання, допомагати відбивати напади опонентів, озвучувати тези, які чиновникам не дозволяє статус. Загалом, подібні «експерти» формують для партії своєрідний «беквокал» і допомагають у всій необхідній риториці.

На телеканалах Медведчука є чимало різних «штатних експертів», які допомагають власнику ЗМІ реалізувати свою політику: когось позиціонують як професора, когось — як політолога, когось — як громадського діяча. Деяких титрують навіть справжніми регаліями. У цьому тексті ми зібрали найпопулярніших коментаторів, чию думку «112», NewsOne та ZIK подають як «експертну». А також вказали, скільки разів вони відвідали шоу кума Путіна протягом одного тижня (21‒27 жовтня).

Михайло Погребінський

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/pogrebinskiy.jpg

Фігурує на каналах Медведчука як «політолог» (джерело) та директор «Київського центру політичних досліджень і конфліктології».

Насправді ж Київський центр політичних досліджень та конфліктології, за даними Бази замовних псевдосоціологів, «складається з п’яти експертів і, судячи з офіційного сайту, не публікує бодай якихось досліджень. Основною діяльністю співробітників цієї громадської організації є створення медіасупроводу». Постійний експерт «Українського вибору» Віктора Медведчука. Радник голови Адміністрації президента Кучми (теж Медведчука), радник Януковича на виборах 2004 року. Найкращу частину свого життя прожив в СРСР (джерело).

На телеканалах Медведчука підспівує давньому союзнику та просуває проросійську або й російську зовнішню політику. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Погребінський відбілював бекґраунд Юрія Бойка: «Он выглядит как серьёзный человек. Без этих ухмылок, без сильно негативной истории. Там какие-то вещи были, все это давно люди забыли».

Після парламентських виборів називав «ОПЗЖ» «найбільш опозиційною партією», принижував «Голос», розповідав про поразку «радикалів» на виборах (джерело).

Виправдовував закони 16 січня.

Прогнозував релігійні зіткнення після отримання томосу.

Стверджував, що це Росія потрібна США, а не навпаки.

Називав реакцію української делегації на повернення Росії в ПАРЄ «знущанням» над іншими європарламентарями та «некрасивою поведінкою».

Обурювався, що слова Зеленського в бік Росії — це «хамський тон» та «хуліганство».

Переконував, що в Україні є активісти, які налаштовані проти будь-якого компромісу «з людьми Донбасу» й хочуть моноетнічної нації.

Дмитро Співак

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/spivak.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «кандидат політичних наук» (джерело) / «громадський діяч» (джерело).

Насправді ж людина зі складною долею. У хронологічному порядку представляв «Яблуко», «Трудову Україну», «Батьківщину», «Україну — Вперед!», Блок Петра Порошенка, «Слугу народу». Незважаючи на три спроби балотуватися в народні депутати, жодного разу так і не потрапив у парламент. Найкращі шанси мав зі «Слугою народу», але звідти його вигнали ще до виборів.

На телеканалах Медведчука просуває інтереси «ОПЗЖ» та «русский мір». Веде власну програму «Суб’єктивні підсумки». Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше тричі.

Хвалить часи Брежнєва та обурюється, що День захисника України святкують у День УПА та козацтва. Вважає, що в Україні насаджують націоналізм.

Покладає всю відповідальність за відкладення нормандської зустрічі на Україну. Стверджує, що Вадим Пристайко гірший міністр закордонних справ, ніж Сергій Лавров. Переконує, що питання Криму треба тимчасово винести за дужки, бо «що ти зробиш із Росією?». І взагалі, Україні варто припинити «штампи» щодо російської агресії. Також поширював маніпуляції про те, що «мирний план Медведчука» підтримали євродепутати.

Поширював теорії змови щодо Уляни Супрун та Валерії Гонтаревої.

Руслан Бортник

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/bortnik.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «політолог» (джерело), водночас частий гість і на Прямому каналі, який пов'язують із Петром Порошенком.

Насправді, очільник Українського інституту аналізу та менеджменту політики, разом із яким фігурує в Базі замовних псевдосоціологів. Колишній помічник автора мовного закону народного депутата Вадима Колесніченка. Спадковий політичний коментатор регіоналів.

На телеканалах Медведчука просуває інтереси «ОПЗЖ» та «русский мір». Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Стверджує, що «якщо ми будемо так само далі українізовувати нашу країну, то наша мова перетвориться в шумерську чи етруську. Нею будуть користуватися тільки вчені в бібліотеках»

Вважає, що «после одесской Хатыни начались полномасштабные боевые действия на Донбассе. Возможно, если бы не было Одессы, не было бы Донбасса» і що «часть общества до сих пор считает, что правильно, что жечьколорадовили косить “укроп” — это правильно[...] Власть опирается на этих людей...».

Поширює міфи про НАТО.

Називає прийняття релігійних та мовних законів, а також «героїзацію правих» «конституційним переворотом».

Заявляв, що після введення воєнного стану Україні більше ніхто не повірить, якщо виникне «реальна» загроза.

Кілька разів попадався на тому, що не розуміється на темах, які коментує.

Олена Лукаш

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/lukash.jpg

Фігурує на каналах Медведчука як «міністр юстиції 2013‒2014 рр.» (джерело) або «народний депутат V, VI скликань, заслужений юрист України» (джерело).

Але це, звісно, далекий не повний список її регалій. Вона не лише очолювала міністерство юстиції у часи Майдану й була народною депутаткою від Партії регіонів, а ще й представляла інтереси Януковича у ЦВК у 2005 році, була  першою заступницею глави його Адміністраціїпровела під санкціями ЄС чотири роки після Революції гідності й отримала власну програму на NewsOne.

На телеканалах Медведчука дискредитує Революцію гідності та відстоює інтереси Росії. Протягом тижня відвідувала канали Медведчука щонайменше тричі.

Кричала в ефірі «Слава Беркуту!» та називала Майдан «місцем злочину», де вбили майбутнє країни.

Стверджувала, що Україна «действительно больна людьми, которые исповедуют нацизм».

Піарила Андрія Портнова: «Портнов стал приговором, а не власть» (відео); «Огромное спасибо за веру, за возвращенный кусочек радости Андрею Портнову и его команде» (відео), «Портнов показывает, как нужно сдерживать слово» (відео).

Заявляла, що в Києві, як і в самопроголошених «ЛДНР», «после государственного переворота сидели захватчики, такие же точно, сепартисты и рассказывали Донбасу, который их не принял и отторг, что они незаконно избранные».

Розповідала про громадянську війну: «Кто такие та сторона? Мне так больно это слышать, как будто это не наши братья, как будто это не Донбас. Как будто это какие-то инопланетяне, захватившие кусок нашей земли».

Андрій Пальчевський

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/palchevsk.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «бізнесмен, телеведучий» (джерело) та «соціальний лікар» (джерело).

Насправді ж колишній громадянин та кадровий військовий Росії (майор). Балотувався в Держдуму РФ від Партії любителів пива, перебував на посаді заступника міністра в уряді АзароваЗаснував кілька підприємств, зокрема «Євролаб», «Харчова ароматика», «Центр лабораторних досліджень», «Сіті Інвест Сервіс», «Нова авіація України». Час від часу ведучий програм на каналах Медведчука. Поки що цього не оголосив, але, радше за все, балотуватиметься в мери Києва.

На каналах Медведчука піднімає рейтинги, піарить себе, коментує все підряд. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Заявляв, що це Петро Порошенко почав війну та віддав Крим. Називав Петра Порошенка «фюрером». Розповідав, що під час президентських дебатів тогочасна влада мала останній шанс «просто грохнуть» Зеленського.

Стверджував, що всі конкурси на державні посади в Україні виграють люди з «екзотичною зовнішністю». Ображав інший гостей токшоу за їхню косоокість. Маніпулював, що прем’єр Олексій Гончарук одягав фашистську форму.

Ображався, що ніхто не подякував йому за відвідування російського токшоу, де він буцімто відстоював позиції України. Називав «придурками» журналістів, які ображають Путіна. Думав, що 80 % українців розмовляють російською. Розповідав, що українці майже готові обміняти Крим на Донбас.

Під час президентських виборів і до сьогодні публічно підтримує Володимира Зеленського.

Сексист.

Євгеній Червоненко

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/chervonen.jpg

Фігурує на телеканал Медведчука як «міністр транспорту та зв’язку» (2005) (джерело)

Крім цього, екснародний депутат від «Нашої України», голова охорони Віктора Ющенка (єдиного кандидата, якого отруїли), ексголова Запорізької ОДА. Двічі клявся не йти на парламентські вибори 2019 року і сходив (безславно). Ведучий на каналах Медведчука. У часи СРСР був автогонщиком, про що розповідає всім десь на 15-й секунді знайомства.

На каналах Медведчука «ботає по фєні», просуває інтереси Росії та «ОПЗЖ». Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше двчі.

Вважає, що Україна складається з «Востока, Центра и Запада». Називав томос «провокацією». Роздмухував теорії змови про Революцію гідності: «Майдан гідності потому [...] потому, что Украину не хотели пустить к Шелковому пути

Переймався, що результати президентських виборів можуть скасувати так само, як результати відбору на «Євробачення».

Стверджував, що в Україні триває громадянська війна. Обурювався, що кіборги «зруйнували Донецький аеропорт» (серйозно). Пропонував заморозити «проблему Криму» та протиставляв Путіна, який відновлює транзит, Євросоюзу, що закриває пільговий режим. Дякував Бойку та Медведчуку за відновлення транзиту через Росію. Закликав на ображати Росію, адже вона не ображає наших заробітчан. Виправдовував Росію після захоплення українських моряків: «Точно так бы береговая оборона США, Израиля, Турции стреляла бы точно так же, если ты не подчиняешься!».

І кілька цитат, які Євгеній Червоненко дозволяв собі в ефірі: «Кто ты, Лялька? Ну что ты гонишь? (відео)», «Ти клоун [...] Закрыл рот, ты кто такой, меня перебивать?» (відео), «Мне подойти, как меня учили, обеззвучить?» (відео), «Колхозник, ты кто?» (відео), «Неучи. Кухаркины дети» (відео), «Пєтух» (відео), «За базар ответь», «Уберите этот мусор», «П*здец стране», «Щенок», «Про родину не говорят с рукой в кармане, вы там не массируйте», «Не базарь, за язык могут схватить и нада будет ответить» (джерело). 

СексистГомофоб .

Віталій Журавський

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/zhuravskiy.jpg

Фігурує на каналах Медведчука як «доктор юридичних наук, професор» (джерело).

Насправді двічі ексдепутат від Партії регіонів, радник Януковича, колишній музичний керівник у дитячому садочку. В історію України ввійшов як автор одного із законопроєктів про наклеп. Зазнав сміттєвої люстрації.

На телеканалах Медведчука підспівує проросійській риториці та лінії партії. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше чотири рази.

Наприклад, критикував спрямований проти Росії виступ президента Володимира Зеленського в ООН, мовляв, спічрайтерів «партії війни» треба звільнити.

Переконував, що Україні варто провести референдум щодо мирного плану й дати проголосувати на ньому мешканцям непідконтрольних територій.

Залякував українців воєнним станом, мовляв, таким чином влада просто зачищає опозицію, а у громадян можуть забирати житло.

Також Журавський стверджував, що Юлія Тимошенко та Юрій Бойко — це «достойники», які не потрапили у другий тур президентських виборів лише через ЦВК.

Перед президентськими виборами розганяв теорію змови про купівлю 100 % голосів в Україні: «Сьогодні вперше за історію України готується тотальна сітка абсолютно по всіх округах [...] Будуть проплачувати абсолютно всіх, хто прийде й проголосує. Це тотальна скупка».

Вадим Карасьов

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/karasiov.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «політичний експерт» (джерело).

Насправді ж директор Інституту глобальних стратегій, разом із яким фігурує в Базі замовних псевдосоціологів. За роки своєї «професійної діяльності» встиг попіарити «Нашу Україну», «Україну — Вперед!», «Сильну Україну», «Опозиційний блок», «Відродження» та інші партії. Двічі невдало балотувався у Верховну Раду. Модник.

На телеканалах Медведчука піарить «ОПЗЖ» та критикує її опонентів. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше чотири рази.

Розповідає плітки: «Я не знаю, правда данная информация или нет […] Но была информация, что глава ЦВК, так сказать, либо Новый год либо Рождество у президента были в Ивано-Франковске на даче».

Стверджував, що влада стимулює трудову міграцію, щоб у країні не було людей, які можуть вийти на новий Майдан.

Називав прийняття закону про українську мову не «патріотизмом», а «ідіотизмом».

Розказував, що Зеленському неприємно бачити, як Медведчук звільняє полонених, бо так нова команда втрачає монополію на «цю стратегію».

Переконував, що введення в Україні воєнного стану мілітаризує свідомість і співаки та актори втратять на цьому фоні свої рейтинги. Не вгадав.

Заявляв, що «Аграрна партія Поплавського — серйозний супротивник для фаворитів передвиборчої гонитви». Не вгадав.

Юрій Молчанов

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/molchanov.jpg

Фігурує на каналах Медведчука як «журналіст» (джерело).

Насправді ж ми так і не змогли знайти жодних свідчень того, що Молчанов колись працював журналістом Натомість він був генеральним продюсером музичного каналу Enter, одним із засновників Міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі», ведучим релігійних тусовок та учасником молитовного стояння проти антицерковних законопроєктів.

На телеканалах Медведчука підспівує Московському патріархату та «русскому міру». Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Наприклад, він назвав рішення про видачу Україні томосу «черным четвергом мирового православья».

Розповідав, що «мутований націоналізм» останніх п'яти років призвів до розколу суспільства та войовничих настроїв.

Поширював фейки про існування української пропаганди проти Донбасу.

Стверджував, що українська влада планує запровадити вісім років «принудительных работ» для жителів ОРДЛО.

Допитувався, чи є «русские, потомки Киевской Руси» корінним народом в Україні.

Після скандалу під час українського відбору на «Євробачення» сказав, що українське суспільство «хворе».

Крім того, Молчанов підтримує патріархат та виступає проти «гей-пропаганди» і «ліберального наступу».

Віктор Скаршевський

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/skarshevskiy.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «економічний експерт» (джерело).

Насправді ж фігурант Бази замовних псевдосоціологівМіністр фінансів у «тіньову уряді “Опозиційного блоку”».

На телеканалах Медведчука просуває інтереси «ОПЗЖ» та Росії. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше двічі.

Наприклад, він вважає, що антиросійські санкції б'ють по Україні болючіше, ніж українські по Росії.

Доводить ефективність купівлі газу в Росії.

Виправдовував «газові перемовини» «ОПЗЖ» з Росією.

За участі Скаршевського на каналах Медведчука можна знайти такі заголовки: «Експерт щодо рейтингу Бойка: Люди бачать, хто працює в інтересах кредиторів, а хто в інтересах української економіки» (джерело), «Несмотря на повышенное внимание к националистам, поддержки у населения у них нет» (джерело), «Украина является заложником «разборок» между США и Россией» (джерело).

Кирило Молчанов

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/kyrylo%20molchanov.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «політичний експерт» (джерело).

Насправді ж заступник директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики, разом із яким фігурує в Базі замовних псевдосоціологів. Різнобічно розвинута особистість: піарив Євгенія Мураєва, Вадима Рабіновича, Сергія Таруту, Романа Безсмертного.

На телеканалах Медведчука займається критикою опонентів «ОПЗЖ» та прозахідних ініціатив. У «вільний час» критикує Українську помісну церкву. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Перед парламентськими виборами вигадав теорію змови, що «Народний фронт» та БПП через ЦВК намагаються дискредитувати вибори.

Вважає, що українців роз’єднують мова, історія та релігія.

Стверджував, що Євросоюз частково позбавить Україну суверенітету.

Олександр Охріменко

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/ohrimenko.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «економічний експерт» (джерело).

Насправді ж президент Українського аналітичного центру, про існування якого свідчить лише сторінка у фейсбуку. Вона складається із репостів Охріменка, а сам «експерт» значиться там єдиним членом команди. «Штатний» хлопчик для биття на російських токшоу.

На телеканалах Медведчука просуває інтереси Росії. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Наприклад, прогнозує колапс у разі, якщо Україна розірве економічні стосунки з Росією.

Просуває відновлення повноцінних торговельних відносин із Росією.

А ось так він оцінив виступ президента Володимира Зеленського в ООН: «Чисто позорився. Те, що він там ніс — нічого особливого. Оце не тре було говорить. Я не знаю, хто йому цю дурню написав. Хто написав — вигнати. Ну не так виступають в ООН, якщо ви хочете, щоб вас піарили [...] Не говорив оцю дурню з патрончиком. Це дурня. Чого ти таку дурню несеш, Господи?! Та це вже Порошенко й всі говорили. Не треба це. Хочеш сподобатися — говори про щось реальне, що цікавить світ. Екологію».

Валентин Землянський

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/zemlyanskiy.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «аналітик Альтернативного експертного уряду» (джерело).

Насправді ж «Альтернативний експертний уряд» — це створена наприкінці серпня і вже покинута сторінка у фейсбуку із 24 підписниками. Жодного іншого сайту цієї організації ми не знайшли. Сам Землянський — фігурант Бази замовних псевдосоціологів. Помічений у симпатіях до Юлії Тимошенко та Віктора Медведчука.

На телеканалах Медведчука просуває інтереси «ОПЗЖ» та Росії в енергетичній галузі. Протягом тижня відвідував канали Медведчука щонайменше один раз.

Хвалив Юрія Бойка за його роботу міністром енергетики.

Розповідав про тиск на «ОПЗЖ» під час виборів.

Стверджував, що Петро Порошенко програв вибори через «антиросійську істерію та русофобію».

Заявляв, що Україна нагнітає конфлікт між собою та світом і вже посварилася з майже всіма сусідами.

Називав українську делегацію у Брюсселі «клубом прихильників Сороса».

Підтримував «газові перемовини» «ОПЗЖ» з Росією і пропонував: «Якщо Зеленський не хоче вирішувати питання з газом — давайте директиви Бойку і Медведчуку».

Олександра Решмеділова

https://detector.media/doc/images/news/archive/2016/171883/reshmedilova.jpg

Фігурує на телеканалах Медведчука як «політолог» (джерело).

Насправді ж фігурантка Бази замовних псевдосоціологів. На сайті «Опозиційної платформи — За життя» є матеріал із посиланням на Решмеділову: «“Опозиційна платформа — За життя” стає головною опозиційною силою в країні, — експерти».

На телеканалах Медведчука займається просуванням «ОПЗЖ». Протягом тижня відвідувала канали Медведчука щонайменше один раз.

Підтримувала «перемовини» «ОПЗЖ» з Росією й заявляла, що Медведчук і Бойко протоптали стежку для рестарту відносин із РФ.

Стверджувала, що Мирний план Медведчука — це реалістичний план виходу із кризи, оскільки він знаходить відгук у невизнаних республіках.

Захищала Медведчука: «Тиск і погрози на адресу Медведчука можна вважати дискредитацією топових гравців на політичній арені». Пізніше так само захищала Юрія Бойка: «Спроби зняти Бойка з виборів — це бажання збити серйозного гравця».

Відстоювала канали Медведчука: «Такі майданчики повинні бути, тому що вони подають інформацію збалансовано».

26 10 2019

https://detector.media/monitoring/article/171883/2019-10-26-bek-vokal-medvedchuka-golovni-eksperti-112-newsone-ta-zik/