на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Стас Жирков

«Читайте, щоб ми усі були
в одному інтелектуальному полі»

Сьогодні Стас Жирков радить книжки читачам Yakaboo блогу. Жирков – режисер-новатор. Молодий, амбітний, креативний і сучасний. Він багато ставить за кордоном, але з великим задоволенням робить це і в Києві. Працював художнім керівником у театрі «Золоті ворота» і фактично заново почав його історію.

Торік Жирков став худкерівником театру на Лівому березі Дніпра, і теж задав новий тон. Жирков не прагне робити хайп, але так виходить, що будь-яка його постановка стає резонансною. Щоб у цьому переконатися, можна 28 грудня сходити в його театр на прем'єру «Хлібного перемир'я» за п’єсою Сергія Жадана. А напередодні Стас розповів нам про свої улюблені книги, які його підживлюють.

 

Я обожнюю читати з дитинства. Для мене це суперважливий ритуал. А тому що мені дали правильну першу книжку – це був «Чарівник країни Оз». Пам’ятаю, що відкрив її перед першим класом, і коли я прибігав зі школи, то найперше сідав читати, а лише потім їв та робив уроки. Це був якийсь новий фантастичний світ. І саме цю книжку я раджу прочитати першою. Мій син Артем також почав знайомство з книгами з «Чарівника країни Оз». В мене читаюча родина . Добре пам’ятаю момент, як бабуся, в якої велика бібліотека, засинає, напівсидячи, із книжкою. Мабуть, через це читання для мене із самого дитинстваважливий ритуал. Я засвоїв, що читати не лише можна, але й необхідно: як їсти, пити воду, митися в душі.

https://blog.yakaboo.ua/wp-content/uploads/2020/12/oz.jpg

На жаль, повз мене пройшли книги Жуля Верна, Конан Дойля – я захопився фантастикою, це і Гаррі Гаррісон та його цикл «Щур із нержавіючої сталі», це і Джон Роналд Руел Толкін, із якого все фентезі й почалося. Фентезіце чудова історія та чудове продовження дитячої казковості.

https://blog.yakaboo.ua/wp-content/uploads/2020/12/img_16497.jpg

У мене була прекрасна вчителька з російської та світової літературиОлена Миколаївна. З нею ми робили батли, брейн-ринги, літературні щоденники. Ніколи не забуду, як на мене вплинули «Батьки і діти» Тургенєва, весь нігілізмпоезія Сергія Єсеніна, Шарля Бодлера, «Злочин і покарання» Достоєвського, оповідання Івана Буніна «Темні алеї», а також  п’єси Олександра Островського

До речі, «Брати Карамазови» Достоєвського для мене – це одна з найважливіших книг, і в літературі я розділяю періоди до та після цього роману.

З української класики виділяю «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського, «Украдене щастя» Івана Франка.

https://blog.yakaboo.ua/wp-content/uploads/2020/12/2020-01-09_14-20-19_Mantach-1024x683.jpg

Як театральна людина, порадив би В. Шекспіра. Є два чудових перекладице «Ромео і Джульєтта» та «Гамлет» Юрія Андруховича. А «Ромео і Джульєтта» – це взагалі одна з найулюбленіших п’єс. Мрію коли-небудь її поставити

https://blog.yakaboo.ua/wp-content/uploads/2020/12/r_j.jpg

 

https://blog.yakaboo.ua/wp-content/uploads/2020/12/35885_53229647.jpg

Я підтримую сучасну українську літературу. І українських видавців. Купую мінімум 3-5 книжок щомісяця. Звичайно, раджу прочитати усі частини «Гаррі Поттера» видання «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Український мастрідМарія Матіос, Сергій Жадан та його «Інтернат»», «Ворошиловград», «Хлібне перемир’я», поезіяце все неймовірно важливо і актуально. Зверніть сучасних есеїстів  – свіжу книжку Ірину Славінської «Мої запасні життія» та збірку Тараса Прохаська «НепрОсті».

bukova_zemlya (1)

Букова земля
Марія Матіос

internat_1

Сергій Жадан 
Інтернат

moyi_zapasni_zhyttja

Мої запасні життя 
Ірина Славінська

Наразі читаю Ілларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма» і цей сучасний роман українського письменника теж заслуговує на увагу читачів.

Щоб у нас був вибірприділяйте увагу українським видавцям та перекладам українською: «Хлопчик у смугастій піжамі» Джона Бойна, «Нормальні люди» Руні Саллі, «Щиголь» Донни Тартт, «Моє ім’я Маріте» Альвідаса Шляпікаса.   

Всі мої книжкові рекомендаціїлише невелика частина власної бібліотеки.

Читайте, це важливо, щоб ми усі були в одному інтелектуальному полі!

img_67892

Я бачу, вас цікавить пітьма
Ілларіон Павлюк

 

5_91_11

Хлопчик у смугастій піжамі
Джон Бойн

img_63657

Саллі Руні 
Нормальні люди

654223_front

Щиголь 
Донна Тартт

994273001470998167

Моє ім`яМаріте
Альвідас Шпяпікас

Авторка: Ірина Міліченко

24 12 2020

https://blog.yakaboo.ua/stas-zhyrkov/