на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олексій Фазекош, кандидат юридичних наук

Ті, хто його породив, або Масони Коронавірусу

Головні тези статті:
1. Вперше пандемія розгортається в умовах існування Фейсбуку і супроводжується небувалою панікою; вперше вона стала фактором протистояння Китаю і США; вперше людство намагається вирішити цю проблему не через вироблення імунітету, а за допомогою адміністративних заходів.
2. Факти говорять про те, що це не перший і не останній вірус, який виник в світі. Але це перший вірус, який використали в своєму арсеналі політики по всьому світу


Кожен раз, коли на світ обрушується якась катастрофа, настає щасливий момент для любителів теорій змови. Деякі їх теорії всього лише плід уяви, деякі межують з параноєю, а деякі - відверто огидні. Епідемія коронавірусу також породила конспірологічні теорії, що цілком логічно, адже теорії змови розквітають в періоди невизначеності і загроз, коли люди намагаються осмислити хаотичний світ. Це одна частина проблеми, пов'язаної з коронавірусом, скажімо так, політично-соціальна. Але є й інша - економічна. На наших очах в світі розгортаються події, які, швидше за все, будуть мати серйозні наслідки для світової історії.

Оголошена ВОЗ пандемія COVID-19 стала подією екстраординарною. І справа зовсім не в кількості заражених, і не в статистиці померлих. Пандемії бували і раніше, і масштабніші за нинішню. Але якось так сталося, що фактично протягом місяця нас без проблем переконали, що важка, але не така вже і катастрофічна інфекція є потужнішою, ніж всі досягнення глобального розвитку людства за останні 50 років. Думаю, цьому сприяли, як мінімум, три фактори. Вперше пандемія розгортається в умовах існування Фейсбуку та інших соціальних мереж, а значить супроводжується небувалою панікою; вперше вона стала явним фактором протистояння Китаю і колективного Заходу, як ніби було недостатньо інших точок напруги; нарешті, вперше людство намагається вирішити цю проблему не через вироблення імунітету, а за допомогою адміністративних заходів, в тому числі заходів жорсткої ізоляції. Ніхто зараз не піднімає питання про порушення прав людини, не заперечує вкрай драконівські заходи урядів, не ставить під сумнів часто протилежні і не узгоджені між собою думки медичних авторитетів. Страх перемагає здоровий глузд, а політична доцільність - ретельний аналіз. А все разом це або вже призвело, або скоро призведе до перерозподілу власності, ресурсів і політичного впливу.

***


Практично ніхто не сумнівався, що поки лікарі лікують хворих і тестують вакцини, політики шукають винних. Президент США Дональд Трамп наполягає, що коронавірус потрібно називати "китайським вірусом". Так він намагається відвернути увагу від своєї відповідальності за стрімке поширення вірусу в США, де вже більше 14 тис. підтверджених випадків хвороби, вважають американські ліберали. У редакційній статті New York Times оцінила обсяг тестування в США як "епічний провал" (The Epic Failure of Coronavirus Testing in America -  https://www.nytimes.com/2020/03/19/opinion/coronavirus-testing.html) .

У
відповідь на звинувачення Трампа Китай розкручує теорію змови про те, що коронавірус був створений в американській лабораторії.



В свою чергу у туніського клірика Бехіра Бен Хассена, що живе у Франції, немає сумнівів, чому Аллах покарав китайців. «Коронавірус - солдат армії Аллаха. Сьогодні він валить людей, як мух. Китайська влада наклала блокаду на мільйон уйгурських мусульман, а тепер 50 мільйонів китайців самі сидять в облозі через вірус і не можуть знайти від нього ліки, тому що така воля Божа». Але його радість з приводу того, що у Аллаха довгі руки, перервав в мережі коментатор-мусульманин, який нагадав, що мусульманська країна Малайзія теж вражена вірусом. «Аллах і мусульманам мститься?» - поцікавився він.

Зафіксовані й більш цікаві «коронавірусні» експерименти політиків. Минулого тижня уряд Угорщини направив до парламенту законопроект, який на час боротьби з вірусом надасть прем'єр-міністру Віктору Орбану мало не диктаторські повноваження. Протягом невизначеного періоду часу він зможе ігнорувати будь-які закони, які побажає, без консультації з законодавцями; вибори і референдуми будуть припинені. Порушення карантину стане злочином, караним тюремним ув'язненням, а за поширення неправдивої інформації або іншої інформації, яка викликає «занепокоєння» або «заворушення», будуть накладатись величезні штрафи. Україна, до речі, дуже близька до впровадження такого ж сценарію. Незрозуміло тільки, хто буде визначати «брехливість» інформації, адже під цим можна розуміти практично будь-яку критику політики уряду в галузі суспільної охорони здоров'я. Ніщо з цього не виправить і той факт, що Угорщина є однією з європейських країн, найменш підготовлених до боротьби з пандемією - не в останню чергу тому, що політика її націоналістичного уряду переконала багатьох освічених людей, включаючи лікарів, покинути країну. В якому стані знаходиться медицина України, також, мабуть, нікому нагадувати не треба.



Надзвичайно різко на боротьбу з вірусом відреагували і в Ізраїлі, де Біньямін Нетаньяху - все ще прем'єр-міністр, незважаючи на те, що програв недавні вибори, - прийняв надзвичайний указ, який дозволяє йому відкласти початок власного кримінального процесу і заважає почати роботу новообраному ізраїльському парламенту, в якому опозиція має більшість. Він також наділив себе величезними новими можливостями контролю за громадянами. Установи і тактика, які як правило, використовувались для відстеження терористів, тепер будуть використовуватися для контролю за дотриманням карантину, відстеження активності і пересування звичайних громадян і відстеження їх температури і стану здоров'я.

При цьому навіть коли інформаційна картина щодо вірусу змінюється, карантин і обмежувальні заходи ніхто не поспішає знімати. Адже так і громадський спокій легше підтримувати - ніяких демонстрацій, мітингів, майданів. І провали в економіці легше списати. Є припущення, що карантин в Україні подовжили до 24 квітня саме через панічні, неймовірні цифри смертності в Італії. Проте вже сьогодні італійці кажуть, що, власне, неправильно рахували, лише 12% померли саме від вірусу, просто середній вік населення високий і супутніх хвороб багато.



На тлі таких прикладів важко не погодитися з Ілоном Маском, який написав у себе в Твіттері, що реакція на коронавірус є надзвичайно непропорційною загрозі: "Припускаю, що паніка принесе більше шкоди, ніж вірус, якщо це вже не відбулося", - написав Маск. Що буквально вчора підтвердив і генсек Організації економічного співробітництва і розвитку Хосе Анхель Гурріа, який заявив, що збитки від пандемії коронавірусу вже перевищили збитки від глобальної фінансової кризи 2008 року і від терактів 11 вересня 2001 року. А інформаційне агентство Блумберг вже називає цифру втрат світової економіки в 2,7 трлн доларів.

Які наслідки це може викликати в світовому масштабі, зараз можна тільки здогадуватися. Хоча звичайно і порівнювати ситуацію з коронавірусом з розпадом і занепадом Римської імперії, як це зробив Бранко Мілановіч в американському журналі Foreign Affairs, теж перебільшення. Проте Мілановіч впевнений, що економічна криза, викликана коронавірусом, може привести до корінних змін в світовій економіці і поверненню частини населення планети аж до натурального господарства (The Real Pandemic Danger Is Social Collapse - https://www.foreignaffairs.com/articles/ 2020-03-19 / real-pandemic-danger-social-collapse).

Щодо повернення до натурального господарства, то все ж занадто, але очевидно, що пандемія паніки і теорій змови сильно вдарила по бізнесу, як великому (авіа- і вантажоперевезення, готельно-ресторанний комплекс), так і по дрібному (торгівля, сфера послуг). А користувачі соцмереж поширюють не тільки останні новини та інструкції з того, як правильно мити руки і шити маски, але і провокують подальші панічні настрої. "Американці щосили відчувають віруси, у них повний арсенал біологічної зброї", "Вірус відмінно допомагає Путіну", "Це інструмент для знищення старого населення, щоб пенсії не платити", "Це змова Ротшильдів проти світової економіки", "Коронавірус запустили США, щоб перемогти в торговельній війні проти Китаю". Безліч цих та подібних коментарів у соцмережах і на різних сайтах по всьому світу зводиться до того, що вірус і його широке поширення - нібито штучні процеси і за ними хтось стоїть.



Щоб зрозуміти, чи так це, необхідно просто зрозуміти, а що ж таке конспірологія?

Спроби
пояснити складну суспільну подію не природними причинами або сукупністю різних факторів, а злим умислом всемогутніх таємних сил зазвичай називають "конспірологією". З англійської - "conspiracy" - перекладається як "змова". Теорій змов багато, є досить живучі: віра у всемогутність масонів; в єврейську змову тощо. Теорії змов бувають глобальні ("про світову закулісу") і локальні (наприклад, теорія про те, що теракт 11 вересня 2001 року влаштували самі американці). Але в цілому є один важливий фактор - конспірологія властива тим, хто не відчуває, що здатний впливати на зміни у своєму житті. До таких висновків прийшли в 1999 році американські вчені, які намагалися з'ясувати, чи дійсно американці мають якусь "схильність" до конспірології. В ході дослідження вони з'ясували, що в теорії змови люди вірять не через схильність. Ті американці, які вважали, що можуть контролювати політику і впливати на прийняття рішень, менше вірили в теорії змови.
(Детально про це див. Дослідження Parsons S., Simmons W., Shinhoster F., Kilburn J. A test of the grapevine: An empirical examination of conspiracy theories among African Americans // Sociological Spectrum. 1999. № 19 (2). P. 201-222). Ті ж, хто схильний вважати, що від них нічого не залежить і тільки уряд або політики вирішують, як жити суспільству, легко піддаються впливу конспірології. При такому стилі мислення легко і органічно формується ідея про те, що "ми погано живемо, тому що комусь це вигідно, хтось на цьому наживається". Такі пояснення є більш зрозумілими і легше сприймаються, ніж складні пояснення реальних економічних механізмів.

І ще - теорії змов популярні там, де немає довіри між індивідами і немає довіри до органів влади. Це з'ясував і науково обґрунтував в 1992 році професор Ратгерського університету в Нью-Джерсі Тед Герцель. Він опитав кілька сотень випадкових людей і дізнався їх думку з приводу відомих на той час теорій змов. Крім того, він з'ясовував наскільки опитані їм люди довіряють друзям, сусідам і владі. Результати показали, що ті, хто менше довіряє владі, більше схильні до конспірології.
(Детальніше див. Goertzel T. Belief in conspiracy theories // Political Psychology. 1994. № 15 (4). Р. 731-742). Пізніше теорію Гецеля підтвердили і інші дослідники (Darwin H., Neave N., Holmes J. Belief in conspiracy theories. The role of paranormal belief, paranoid ideation and schizotypy // Personality and Individual Differences. 2011. № 50 (8). P . 1289-1293).

***


Стверджувати, наскільки сильно вплинули масони на появу паніки коронавірусу в світі, я не беруся. Але на прикладі України видно, що і сучасним вітчизняним політикам не чужі деякі маніпуляції. Наприклад, реальна клінічна ситуація ще зовсім не нагадує пандемію. Летальних випадків обчислюються одиниці, в той час як від грипу і пневмонії тільки протягом січня цього року в Україні помер 621 чоловік. Всього в січні захворювання органів дихання стали причиною смерті 1203 осіб. Від туберкульозу в січні померли 309 осіб, від захворювання, викликаного ВІЛ, - 295, повідомляє Держстат України. Злоякісні новоутворення стали причиною смерті 7040 осіб. У 2018 році від пневмонії в Україні помер 6101 чоловік. В цілому в 2018 році було зареєстровано 13006 смертей від усіх хвороб органів дихання. Але ж через це всю країну «не закривали» на карантин. Короновірус - не найнебезпечніша хвороба. Але який галас піднятий! І його використовують по максимуму, тобто комусь це дуже вигідно...

А хтось просто робить незрозумілі маніпуляції.

Наприклад, багато моїх знайомих знають, як я ставлюсь до книжок. І тому мене як нікого іншого обурює спроба Кабміну під виглядом боротьби з коронавірусом вилучити з Державного бюджету України на 2020 рік кошти (провести секвестр), призначені для підтримки української культури та національного книговидання. Тільки нещодавно стало відомо, що Міністерством фінансів України під час підготовки карантинних, протикризових заходів вирішено пожертвувати вітчизняним книговиданням, піддавши секвестру всі кошти, які були передбачені у Державному бюджеті на 2020 рік на закупівлю книжок для бібліотек, популяризацію читання, підтримку книги як головного чинника формування духовної, моральної, культурної, освіченої людської особистості.

Тисячолітня історія людства свідчить про те, що у найважчі часи воєн і всіляких пандемій влада робила все, щоб зберегти книгу як субстанцію, яка заповнює нішу людяності в душах і вчинках людей, є невід’ємною і незамінною комунікаційною складовою, яка дає людині інформацію, знання, професійні вміння та навички діяльності, напрацьовані не одним поколінням наших предків, серед іншого спрямовані на подолання криз та пандемій. Маємо розуміти, що, піднімаючи сокиру на книгу, а відповідно і на всю галузь, влада відсікає усі шляхи до відродження України як цивілізованої, культурної, високотехнологічної держави, вбиває надію на щасливе майбутнє в межах нашої країни не тільки для наших дітей, а й для онуків. Знищення книги — це манкуртизація суспільства, перетворення наших людей на манкуртів, які не пам’ятають свого минулого і не спроможні побудувати власне осмислене і цивілізоване майбутнє. Крім того, це ще й повна дискваліфікація величезної кількості найосвіченішого, професійно якісного кадрового ресурсу — людей, яких буде викинуто на вулицю і переведено до розряду безробітних.



Тому хотілось би звернутись до тих політиків, хто не втратив здоровий глузд, розумніше обирати способи боротьби з вірусом.

В той же час, в уряді мають не лише робити піар на пандемії, але й піклуватись про економіку. Вже зараз є очевидним, що після такого тривалого карантину і простою підприємств багато українців втратять роботу, а бюджет – велику частину доходів. Соціальні наслідки будуть дуже негативними, велика кількість людей, не маючи накопичень та втративши засоби до існування, від відчаю може вийти на вулицю з протестами, а фінансових і організаційних ресурсів для боротьби з вірусом у держави стане набагато менше. Відповідно, наслідки від пандемії стануть справді критичними. І це все на фоні світової кризи і відтоку інвестицій.

При порівняльному аналізі заходів протидії розповсюдження COVID-19 в Україні та інших країнах, де вірус набув значно ширшого поширення, стає помітним, що станом на 24 березня 2020 року Україна вже застосувала комплекс більш жорстких заходів у порівнянні з рештою країн (заборона міжнародного та міжміського сполучення, значне обмеження руху міського транспорту, закриття публічних закладів, в т.ч. громадського харчування, концертних площадок, та торговельних мереж). Країни, де кількість захворілих на мільйон осіб перевищує показники України у сотні разів (Німеччина - 286 хворих/млн осіб, Нідерланди - 246 хворих/млн осіб, Швеція - 191 хворих/млн осіб, тощо), використовують лише частину заходів, запроваджених в Україні. Тим не менш інші держави запускають багатомільярдні програми підтримки економіки через втрати, пов'язані із заходами боротьби із розповсюдженням COVID-19. Наприклад, у сусідній Польщі на заходи стимулювання економіки передбачається витратити 212 мільярдів злотих (1,37 трильйони гривень). В Україні ж благають хоча б не чіпати те, що й так працює.

Провідні експерти говорять, що у випадку продовження карантину на декілька місяців, ВВП України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол. Але якщо залишаться працювати лише стратегічні підприємства, то наслідки можуть стати ще критичнішими. Безумовно, для їх детальної оцінки потрібно більше часу, але орієнтиром фактичних втрат може слугувати оцінка падіння ВВП Китаю у першому кварталі 2020 року на 40% у порівнянні з попереднім кварталом, яку наводить американський інвестиційний банк JPMorgan Chase & Co.

Як голова Мукачівської міськрайонної спілки підприємців вважаю, що в теперішніх умовах необхідно сфокусуватись на наступному:
1) не допустити значної втрати робочих місць;
2) якнайшвидше виконати державою зобов’язання перед МВФ та для отримання фінансування прийняти необхідні закони, зокрема закон про неможливість повернення банків екс-власникам;
3) держава має забезпечити зі сторони держави неоподаткований мінімальний дохід працівникам, які постраждали від запровадження карантинних заходів;
4) зупинити нарахування будь-яких фінансових санкцій усім суб’єктам господарювання, які мають кредити в банківських та фінансових установах;
5) негайно долучити бізнес-спільноту до розробки покрокових дій зменшення негативних наслідків пандемії на економіку як на державному рівні, так і в регіонах; приймати та впроваджувати рішення лише після обговорення та погодження з бізнесом-спільнотою.

***


В цілому ж, якщо виходити з тези "шукай, кому вигідно", то сьогодні важливо оцінити, до чого призведе коронавірус, спровокована ним криза і хто від цього виграє.

Отже, робимо підсумки.

1. Держави, в тому числі Україна, отримають або вже отримали більше можливостей для обмеження своїх громадян в правах. Уряди отримають більше можливостей для введення надзвичайних станів з надзвичайними повноваженнями для себе (буквально вчора в Інтернеті з'явилася інформація про створення ВІП-плат в Києві для керівництва держави). До слова, ЗМІ не тільки в Україні належать великому бізнесу, це повсюдна історія. Але саме роль ЗМІ в розгоні паніки - ключова.

2. Зміниться структура економіки держав. Транснаціональні корпорації все менше будуть використовувати людську працю. Що можна автоматизувати - буде автоматизовано. Прибуток, роль корпорацій в економіці і у впливі на державну політику виросте. Стане нормою віддалена (дистанційна) робота і проектний формат роботи, а не фул-тайм. Це знову-таки вигідно великому бізнесу. Виросте частка послуг, особливо електронних.

3. Коронавірус найбільш небезпечний для старшого покоління. Як тут не згадати про те, що старше покоління є «обтяжливим» для економіки (особливо для керуючих пенсійними активами та для соціальних держав, які фінансують пенсії). І як тут не згадати про теорію змови про "золотий мільярд"? Звучить утопічно, але може корпорації вже починають замислюються про "утилізацію" зайвої людської маси? Як то кажуть, менше соціальне навантаження - нижчі податки. При цьому Україна, як країна екс-СРСР, що володіє великою територією і ресурсами, в цьому випадку знаходиться в принципі у високій зоні ризику. Який посилюється слабкою медичною системою і слабким державним менеджментом.

4. Нафтові війни змінять розстановку сил. Спровокована Росією, підтримана Саудівською Аравією нафтова війна вдарить в першу чергу по США, де висока собівартість сланцевої нафти, і країнах, бюджети яких критично залежать від ціни на нафту (середня Азія). Як не дивно, США програють, програють і країни Близького Сходу, які виявляться знову під загрозою військових дій, як інструментом підвищення нафтових цін. Виграють великі споживачі на кшталт Китаю та виробники з низькою собівартістю. І це я ще не згадав про фінансові ринки, які після корекції відновляться, але хтось організований може все скупити "на дні".

5. Криза змінить баланс сил в світі. Авторитарні країни покажуть більш високу ефективність. Китай посилиться. Поки країни Старого Світу будуть проходити пандемію і справлятися з наслідками кризи, Китай вже розправить плечі і перейде в наступ (скупка активів, кредитуючи країни-банкрути). Європа почне розвалюватися. Точніше, продовжить. Блок НАТО чекає трансформація, криза послабить його членів.

Якщо резюмувати, то від поточних процесів виграють авторитарні режими.

Виграють правлячі еліти в демократичних країнах, вплив яких виросте.

Виграють корпорації, що роблять ставку на автоматизацію і виросте їх вплив на держави.

Виграють олігархи, які «підставлять» плече уряду у важкій ситуації. Дивіденди не змусять себе чекати.

Послабить свої позиції США.

Китай посилиться.

І тільки Україна буде невідомо де, якщо не придумає, як і яким способом вийти з карантину.
*
**


Китайський коронавірус - це не чума XXI століття, не кара небесна. Це звичайне медичне явище. Часом я спостерігаю, як люди радо сприймають містичні пояснення замість фактів. Факти говорять про те, що це не перший і не останній вірус, який виник в світі. Але це перший вірус, який використали в своєму арсеналі політики по всьому світу. Проте цивілізований світ вміє справлятися з подібними ситуаціями. І з цією проблемою справиться.



Олексій Фазекош, кандидат юридичних наук,
Голова
Ради адвокатів Закарпатської області,

Заступник голови партії «Соціалісти»,
Керівник Мукачівської міськрайонної спілки підприємців

 

26 03 2020

https://www.vectornews.net/exclusive/167193-t-hto-yogo-porodiv-abo-masoni-koronavrusu.html