на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Світлана Чуніхіна, політичний психолог

Від епідемії до диктатури:
Аваков веде Україну в зону ризику

Як епідемія коронавірусу відіб'ється на психології українців, чому наша влада виявилася набагато більш ефективною в боротьбі проти пандемії, ніж керівники Росії і Білорусі. Про це та про багато іншого "Апострофу" розповіла політичний психолог СВІТЛАНА ЧУНІХІНА.

 

- Можна побачити чимало повідомлень про те, що люди не дотримуються строгих правил щодо карантину. На вашу думку, чому це відбувається? Через те, що наші люди такі безтурботні, нас часто порівнюють з італійцями. Можливо, це через погану комунікацію?

- Я не думаю, що наші люди реагують якимось особливим чином, що відрізняється від інших країн. Скрізь люди не відразу сприйняли це і довго сприймали нову реальність, яка на них обрушилася. Тому тут ми такі ж люди, як і всі інші. Що стосується італійців, то вони зіткнулися з явною загрозою, а вона для них зараз очевидна: вони ховають людей. Проте, поліції все одно доводиться контролювати рух машин, обмежувати трафік. Тобто зовнішній контроль все одно потрібен.

У нас поки у багатьох людей є така можливість - вважати, що це несерйозно, що у нас такого не буде, що це змова або фейк. Тому вони можуть собі дозволити, попри обмежувальні заходи, вести себе так як вважають зручним для себе. Але це, знову-таки, притаманно всім людям - не відразу приймати нову реальність. Сприйняття в таких випадках відбувається лише через шок.

- Тобто це може бути захисна реакція психіки?

- Я не думаю, що це так. У людей ще немає усвідомлення, що це біда. Фактично - це неготовність побачити загрозу, якщо ще є можливість не помічати нинішню реальність.

-Тобто, якщо у нас буде рости кількість смертей, то це може якось вплинути на наших людей?

- Тоді буде простіше прийняти нові умови, тоді не потрібно буде застосовувати зовнішні заходи впливу, щоб підштовхувати людей до іншої поведінки - обмеження соціальних контактів, обмеження пересувань, споживання тощо.

- Як ви вважаєте, чи зміцнить нинішня ситуація позиції президента Володимира Зеленського? Часто зустрічала думку про те, що він і його звернення зараз сприймаються в зв'язку з цією історією більш позитивно, а він виступає свого роду "батьком нації"...

- Залежно від того, яку соціальну реальність ми в результаті отримаємо, такими і будуть його позиції. Якщо це буде панічна історія, то Зеленському буде одночасно і простіше, і одночасно складніше втримати рейтинг, оскільки поки що на ньому сходяться промені народної подяки, але в критичній ситуації на нього ж будуть сходитися промені народного гніву. Тобто він стане таким собі гінцем, що приносить погані вісті. Насправді, всі зміни залежать від того, як буде продовжуватися поширення коронавірусу. Але він їх озвучує особисто, тому він уособлює ці обставини, що змінилися.

Зараз дуже важливо терпиміше ставитися один до одного, тому що є велика спокуса - і про це пишуть і західні психологи - перекладати вину і шукати цапа-відбувайла. Щоб перестати це робити, нам потрібно застосовувати додаткові заходи, в тому числі, усвідомленого контролю та усвідомленого управління своєю поведінкою. Дуже важливо, щоб влада не бачила в суспільстві масу, яку потрібно тримати в вузді за допомогою батога, і важливо, щоб суспільство не бачило у владі ворогів.

Ми повинні розуміти, що всі ми в одному човні, і чим більше ми будемо пропонувати допомоги, тим швидше ми вийдемо зі спільним знаменником. Звичайно, прощати владі все помилки не має сенсу, потрібно критично ставитися до рішень, які вони приймають. Але звично діяти, піддаючи її нищівній критиці, тому що це виходить від влади - теж не вихід. Зараз дуже важлива солідарність: ми повинні бачити один в одному союзників.

- Але ви, напевно, бачили, що зараз умовно "злим поліцейським" став міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який виступив з жорсткими ініціативами. Зокрема, про надзвичайний стан...

- Тут два моменти: з одного боку, він - людина, що приносить погані вісті і тому на нього буде проектуватися агресія, а з іншого боку - він не повинен виконувати цю функцію в принципі. Це вказує на якийсь дисбаланс, який склався у владній структурі зараз. Робити заяви та виступати з такими пропозиціями - все це не справа Авакова. Зараз дуже багато говорять, що Аваков підміняє собою міністерство охорони здоров'я і уряд в цілому. Очевидно, що Аваков зараз заповнює якийсь вакуум влади і це недобре. Це тривожно в тому сенсі, що Аваков веде нас в зону ризику, пов'язану з диктатурою. Влада, звичайно, повинна вживати жорстких заходів, але тут тонка грань між управлінськими рішеннями і встановленням диктаторського режиму. І в підсумку як би ми не вийшли з карантину і виявили, що у нас не Зеленський рятівник нації, а Аваков, якого люди не вибирали...

- А що ви може сказати про поведінку наших політиків? Зокрема, можна згадати історію з депутатом Сергієм Шаховим, який після повернення з Європи ходив на різні заходи, ризикуючи заразити коронавірусів оточуючих - це політична незрілість або переконаність у своїй недоторканності?

- Думаю, політики тут мало відрізняються від простих людей і теж стикаються з труднощами входження в нову реальність. Інша справа, про який рівень політиків може йти мова, якщо вони в загальному нічим не відрізняються за рівнем обізнаності і рівнем готовності реагувати на ризики від решти населення. Але це вже інше питання. А так крім чисто політичного непрофесіоналізму, тут ніякого іншого злочину немає.

- Як ви думаєте, як нинішня ситуація з коронавірусом позначиться на українському суспільстві? Це нас згуртує, враховуючи наш український контекст - коли погано, то ми готові об'єднуватися - або ж навпаки злякає та роз'єднає?

- Один американський психолог пише про те, що колективна відповідь на загрозу повинна відрізнятися від індивідуальної. Індивідуальна відповідь - "бий або біжи", тобто рятуй себе. Вона гарна для індивідуального порятунку, але абсолютно не працює в разі колективної загрози, коли мільйони людей повинні вирішити - що робити? І ось в ситуації колективної загрози повинна бути інша реакція - усвідомлена, нерефлекторна. Реакція доброзичливої допомоги один одному.

Якщо критична маса, вибираючи між "бий або біжи" і доброзичливою допомогою, обере другий варіант і перестане згрібати продукти, а купувати тільки те, що необхідно в розумних межах зараз, розуміючи, що якусь частину продуктів потрібно залишити для інших - бо якщо ти зараз нагребеш, то система ляже і наступного разу ти просто не зможеш купити в магазині нічого, тому що станеться збій системи - то все буде добре. Потрібно розуміти: в цій ситуації не можна врятуватися поодинці. Не буде такої ситуації, як у фільмі з Уіллом Смітом "Я - Легенда", коли він залишається один в місті. Ніякого романтичної подорожі героя-одинака не буде.

Психологи попереджають: в ситуації, коли ми вибираємо відповідь "бий або біжи", виживає найсильніший, а не той, хто найбільш потребує порятунку. І всі західні психологи, і всі демократичні уряди напирають на взаємодопомогу, на солідарність, на необхідність колективно пережити цю загрозу. В даному випадку, ми всі як одна велика сім'я, а ви ж не будете в родині з'їдати все шматки і брати тільки собі, наплювавши на всіх інших?..

- Чому нас зможе навчити пандемія?

- Якщо нічого критичного не станеться, і ми просто пересидимо карантин, то швидше за все нічому. Може якісь уряди розроблять протоколи реагування в разі таких екстремальних інфекційних загроз, але звичайна свідомість все швидко забуде і люди повернуться в свій звичайний режим. Якщо буде щось, що надовго торкнеться наших фундаментальних звичок, то все залежатиме від того, чи будемо ми готові вчитися. Зараз це розвилка - чи здатні ми діяти усвідомлено, чи ні. І це завдання зараз вирішують всі уряди. Всі стурбовані тим, щоб не дозволити суспільству скотитися в стан "бий або біжи", а утримувати в стані, який вимагає мобілізації соціальних навичок, етичних та моральних навичок. Ось це найголовніший урок, який ми миємо винести з цієї історії.

Я читаю багато матеріалів по цій ситуації. Прем'єр Бельгії, наприклад, говорить про те, що ми не повинні уподібнюватися "макаронним мародерам". В іншій статті, яку я читала, говорилося про "математику туалетного паперу", яка зводиться до того, що, в принципі, хапальний рефлекс опановує людей по всьому світу. А ми ж істоти, які соціально навчені, ми поки бачимо, що лише деякі люди нагрібають візки, то можемо посміятися. Як тільки ситуація стане більш масовою, то всі кинуться нагрібати візки. Тому так важливо утримувати цей рух.

- А ви бачите достатній ресурс у нашій владі, в нашому уряді утримувати ситуацію? З огляду на, що багато людей в нинішній владі не мають достатньо досвіду...

- Поки вони демонструють досить адекватну відповідь на загрозу, швидко ухвалили непросте рішення, розуміючи, що буде опір. Але зробили правильно, розуміючи, що наша система охорони здоров'я однозначно не готова до того, щоб рятувати заражених. Єдиний спосіб для нас врятуватися - максимально знизити кількість соціальних контактів. Особливо серед уразливих груп.

У цьому плані наша влада діє адекватніше, ніж влада сусідньої Росії чи Білорусі, де спостерігається дивне ставлення до коронавірусу: там начебто і ведеться статистика, але при цьому уряд каже, що необхідності в карантині немає і загрози не існує. З одного боку, говорять не збиратися в групи, а з іншого - приходьте голосувати за поправки до Конституції. І з одного боку це дезорієнтує населення, а з іншого наражає на небезпеку.

Наш уряд показав більш адекватну відповідь, вони отримують уроки зі своїх помилок. Я б поки на цьому зафіксувалася. Критикувати є за що, я не великий прихильник цієї влади, але я сама скористаюсь своєму ж порадою і буду демонструвати більш солідарну поведінку.

До речі, в західних наукових колах вказують на те, що ми зараз живемо в ситуації невизначеності, яка ускладнює ухвалення будь-яких рішень, обтяжує будь реакції і підвищує ризик ірраціональної поведінки. У такій ситуації ми не знаємо, як себе вести, ми розуміємо, що є небезпека, але всієї картини не бачимо. Тому нашому уряду я хочу побажати більше говорити про почуття спільності. Можна закликати до якихось колективних форм взаємодопомоги, президент міг би якийсь соціально-відповідальний флешмоб організувати, він це вміє робити.

- Як можна вберегтися від істерії і паніки і що робити, якщо карантин затягнеться, а це, швидше за все, відбудеться?

- Ми не можемо просто з'їсти якусь чудо-таблетку. Всі ми знаємо свою грань, коли ми контролюємо ситуацію, коли ми при пам'яті і здатні розумно міркувати і коли ми скочуємося в істеричний і панічний стан. І це той самий випадок, щоб потренувати способи перемикання і вміти повертати себе постійно з панічного стану, тому що паніка - це дуже підступна штука. Вона ніби як дає нам ілюзію, що зараз ми спасемося, хоча насправді, паніка навпаки нас веде в прірву. Паніка - це неадаптивна поведінка, згубна поведінка. І тут відповідальність кожного з нас - в управлінні своїм станом.

Зараз дуже рекомендують дозувати занурення в інформаційний простір і соціальні мережі. Справа в тому, що перебування там тягне за собою зараження негативними емоціями, а не можливість бути в курсі того, що відбувається.

Ми пройдемо шлях, який буде психологічно складним для всіх. Хтось, звичайно, пише, що інтроверти зараз живуть тим життям, про яке мріяли, але щось мені підказує, що таких людей насправді не так багато. Всі поринули в незвичні для себе обставини, рідко хто проводив з родиною так багато часу або навпаки багато хто опинився відірваним від сім'ї. І той, й інший випадок - досить стресова ситуація. Кожен з нас зараз буде боротися зі своїми внутрішніми демонами. Потрібно запасатися терпінням і розуміти, що всі потрапили в одні умови. До речі, чим гарний вірус, так це тим, що він - демократичний, тобто ніхто не є привілейованим. Всі виявилися обмежені в тому, що вони люблять і чого потребують. Повна демократія і рівність, прям реалізована мрія Леніна (посміхнулася, - "Апостроф")...

Наша психіка буде намагатися котитися в паніку, в депресію, в обвинувальну риторику - це наші три демони, які будуть з нами і важливо їх бачити, розуміти їх "гру" і не давати опанувати нами. І треба насильно впихати в себе позитивні емоції - займатися сексом, читати книжки, дивитися фільми або нічого не робити, зрештою. Але головне - щоб це приносило задоволення.

Юлія Забєліна

24 03 2020

https://apostrophe.ua/ua/article/society/2020-03-24/ot-epidemii-do-diktaturyi-avakov-vedet-ukrainu-v-zonu-diktaturyi/31742