на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександра Калініченко, журналістка

Конспірологія і коронавірус:
чому люди вірять в теорії змов

Теорії змов навколо вакцинації з’явилися ще у 1798 році — невдовзі після того, як була винайдена перша у світі вакцина від віспи. За роки існування різних щеплень аргументи проти зовсім не змінилися, хіба трохи підлаштувалися під сучасність і страшать чипуванням. А у 1800-х роках вважалося, що через вакцину від віспи можуть вирости роги, людина пересуватиметься на чотирьох ногах і мукатиме (адже ця вакцина була зроблена з коров’ячої віспи). Розберемося, що таке теорії змови і як вони проникають у мислення людей.

Протест антивакцинаторів у Києві, 3 листопада 2021 року. Жінка у центрі натовпу тримає опудало із надписом Farma Mafia, натякаючи на те, що пандемія коронавірусу і вакцинація може бути вигідна фармацевтам.

Протест антивакцинаторів у Києві, 3 листопада 2021 року. Жінка у центрі натовпу тримає опудало із надписом Farma Mafia, натякаючи на те, що пандемія коронавірусу і вакцинація може бути вигідна фармацевтам.

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Що таке теорія змови?

Кожен третій американець вірить, що глобальне потепління — обман. 49% нью-йоркців упевнені, що уряд США був причетним до терактів 9/11. Понад 50% американців стверджують, що у Лі Гарві Освальда були спільники під час вбивства Кеннеді. А ще існують теорії, що американці не висаджувалися на Місяць (NASA начебто найняли Стенлі Кубрика, щоб той зняв відомі кадри висадки на місяць у павільйоні), у «Зоні 51» є прибульці, а світом керують злі рептилоїди у вигляді людей. 

У всіх цих тверджень є дещо спільне. Їх можна охарактеризувати словосполученням «теорія змови». Карен Дуглас, докторка наук з Великої Британії, каже, що теоріям змови можна дати таке визначення: це таємні плани та дії, якими керує неймовірно впливова групка людей. Звичайно, їх метою має бути щось надзвичайно зловісне, і діють вони тільки у своїх інтересах.

Вони завжди були серед нас

Логічно було б подумати, що теорії змов — це продукт сучасності. Медіа, соціальні мережі, онлайн-форуми: все це надзвичайно плодючий ґрунт для того, щоб проросли найнеймовірніші теорії подій. На інтернет-форумах існує навіть така собі теорія, що Елвіс Преслі, принцеса Діана та Мерилін Монро інсценували свою смерть, щоб відпочити від уваги на якомусь безлюдному острові. І так, вони там всі разом. 

Та насправді теорії змови — це продукт нашого мислення, вони існували протягом всієї історії людства. Першою письмово задокументованою теорією змови стала пожежа у Римі 19 липня 64 року. Це була одна з найбільших пожеж за всю історію міста, яка тривала майже тиждень і зруйнувала більшу частину столиці. І хоча тоді пожежі були звичним явищем, почали з’являтися численні теорії змов через те, що цей випадок мав значні руйнівні наслідки. Найпопулярніші серед таких теорій були про те, що це сам імператор Нерон вирішив підпалити Рим. Хоча, за даними істориків, на момент пожежі молодий імператор перебував за 58 кілометрів від Рима, у місті Анциумі.

Квіти, залишені біля воріт Кенсінгтонського палацу в Лондоні людьми, які прийшли вшанувати пам'ять принцеси Діани, яка загинула в автокатастрофі в Парижі, 6 вересня 1997 року. Одна із теорії змов говорить про те, що ця загибель була інсценована.

Квіти, залишені біля воріт Кенсінгтонського палацу в Лондоні людьми, які прийшли вшанувати пам'ять принцеси Діани, яка загинула в автокатастрофі в Парижі, 6 вересня 1997 року. Одна із теорії змов говорить про те, що ця загибель була інсценована.

Фото:  AP / Bebeto Matthews

Найстрашнішим прикладом наслідків теорії змов в історії стали «Протоколи сіонських мудреців», які в якомусь сенсі стали каталізатором Голокосту. Це збірка текстів, в яких описується єврейська змова для підкорення собі всього світу цим народом. Вони були надруковані на початку ХХ століття, та вже в 1921 році ірландський дослідник Філіп Грейвз довів, що ці протоколи — підробка. Їх створила російська таємна поліція з текстів французьких письменників-сатириків, щоб перенести відповідальність за політичні проблеми тогочасної Росії на єврейську громаду. Але в 1920 році цей текст з таємного Сіонського конгресу (якого ж і ніколи не було) прочитав Гітлер. Він почав цитувати у своїх промовах протоколи в 1921 році, коли весь світ вже дізнався, що вони фальшиві. Коли Гітлер був при владі, «Протоколи сіонських мудреців» стали обов’язковим текстом для вивчення у школах.

Якщо повернутися до теми вакцинації, то в деяких країнах світу теорії змов навколо цієї теми призвели до страшніших наслідків, аніж просто відмова від вакцин. У Пакистані духовні лідери вирішили, що вакцинація від поліомієліту  — це хитрий план американців для стерилізації мусульманського населення. За даними BBC, з 2012 року у Пакистані було вбито більш ніж 60 медичних працівників, а також їхніх водіїв та охоронців.

Як проростає конспірологічне мислення

У 2013 році вчені з університету Західної Австралії провели дослідження, в якому запропонували 1145 людям оцінити, наскільки вони вірять в ті чи інші теорії змов по шкалі від 1 до 7. Після обробки даних науковці виявили кореляцію: якщо людина є прихильником однієї теорії змов, то з великою ймовірністю вона вірить і в інші.

Науковець та психолог Роб Бразертон, який отримав докторський ступінь, вивчаючи теорії змов, зробив висновок, що ми всі конспірологи. Він має на увазі, що у всіх людей є когнітивні упередження. Інколи наш мозок намагається спростити обробку інформації з навколишнього світу, і тоді ми можемо пійматися на гачок такого когнітивного упередження. Розгляньмо, які саме елементи нашого мислення підсилюють віру в теорії змови.

1) Міф про добро та зло

Історії — це невіддільна частина розвитку людства: від прадавніх міфів, які люди переповідали біля вогнища, до «Зоряних воєн», які багато хто дивився у темряві кінотеатральних залів. Навіть кожен наш спогад — це історія, яку ми конструюємо і розповідаємо друзям. Американський історик та письменник Джозеф Кемпбелл у книзі «Тисячоликий герой» стверджує, що в основі всіх історій світу лежить мономіф про шлях героя. Є герой, який повинен пройти перешкоди, перемогти зло та досягти своєї мети: кохання, багатства чи слави. Нашому мозку подобається конструювати світ навколо себе саме так: є позитивний герой (кожен з нас), зловісний антагоніст і перешкоди, які потрібно здолати. Нам подобаються теорії змови, бо вони є ідеальними історіями. У них великий герой-конспіролог намагається викрити всесвітню змову і врятувати світ від мегазлодія.

Протест антивакцинаторів у Києві, 3 листопада 2021 року. Релігійна жінка тримає плакат, згідно з яким вакцинація дітей тлумачиться як медичний експеримент.

Протест антивакцинаторів у Києві, 3 листопада 2021 року. Релігійна жінка тримає плакат, згідно з яким вакцинація дітей тлумачиться як медичний експеримент.

Фото:  Олександр Хоменко / hromadske

2) Випадковості не випадкові

Нашому мозку не подобається хаос та невизначеність, тому він намагається знайти взаємозв’язки та вибудувати логічну історію. І не важливо, правдивою вона буде чи ні, головне — здихатися невідомості. Наприклад, історія авторки дитячих книжок Стефані Мессенджер. Вона стала відомою після виходу книжки «Чарівний кір Мелані», де розповідає, чому вакцини непотрібні і чому не варто боятися кору. 

За цією книжкою стоїть трагічна історія. Стефані Мессенджер розповідає, що після другої вакцинації її син почав почуватися погано. Йому ставало все гірше, та лікарі нічим не змогли допомогти — за пів року дитини не стало. І хоча лікарі не знайшли жодного взаємозв’язку між вакцинацією і невідомою хворобою, Стефані пояснила ці події для себе саме так. Наш мозок може брати дві правдиві речі, які насправді не пов’язані, і об’єднувати їх між собою причиною та наслідком.

3) У всього має бути намір

У 1943 році Фріц Хайдер та його студентка Маріанна Зіммель провели експеримент, який довів, що люди мають здатність шукати наміри там, де їх немає. 30 студенткам показали анімаційне відео, на якому зображено два трикутники різних розмірів, коло та порожній прямокутник. Кожен із предметів у анімації маю свою траєкторію руху. Коли науковці попросили учасниць експерименту описати, що саме вони побачили на відео, то тільки одна студентка сказала про геометричні фігури, які рухаються. Всі інші розповідали історії. Одна сказала, що це історія про батьків та дитину, хтось описував казку про двох злих відьом. Та на екрані це була одна і та сама анімація з трикутниками та колом.

Наш мозок постійно спостерігає за іншими людьми та ніби «зчитує» їх. Він пояснює, що, наприклад, ця людина зараз їсть, бо голодна, а ця пара обіймається, бо закохана. Така здатність до «зчитування» дає нам можливість краще пристосуватися до життя у соціумі. Та інколи цей процес може дати збій, як бачимо в експерименті Хайдер-Зіммель. Тоді починається придумування мотивації там, де її немає. Так можуть виникати теорії змов.

Прихильники Дональда Трампа протистоять поліції Капітолію США в коридорі біля зали Сенату Капітолію у Вашингтоні. Багато прихильників Дональда Трампа, які штурмували Капітолій США 6 січня, були прихильниками QAnon — руху, який базувався на теорії змови про схему сексуальної експлуатації дітей, до якої причетні лідери Демократичної партії США.

Прихильники Дональда Трампа протистоять поліції Капітолію США в коридорі біля зали Сенату Капітолію у Вашингтоні. Багато прихильників Дональда Трампа, які штурмували Капітолій США 6 січня, були прихильниками QAnon — руху, який базувався на теорії змови про схему сексуальної експлуатації дітей, до якої причетні лідери Демократичної партії США.

Фото:  AP / Manuel Balce Ceneta

4) Важливі події — важливі причини

Уявіть собі ситуацію, що в зоопарку поширилась інфекція. Перш ніж її вдалося взяти під контроль, померло багато тварин. Працівники звіринця постали перед двома варіантами, з кого почалася хвороба: це міг бути ведмідь або кролик. Як думаєте, яка це була тварина?

Насправді цю історію вигадали Робін ле Беоф та Майкл Нортон для психологічного дослідження, яке вони провели у 2011 році. Науковці мали на меті показати, як працює помилка пропорційності у нашому мисленні. Більшість людей обирали ведмедя як причину хвороби. Але коли казали, що інфекцію швидко взяли під контроль, то люди винуватцем обирали кролика. Наш мозок вважає, що для важливих подій мають бути пропорційні причини. І саме тому теорії змов виникають навколо масштабних ситуацій, які змінюють хід історії: від вбивства Кеннеді до пандемії COVID-19.

Чи можливо захиститися від теорій змов?

Карен Дуглас зауважує, що теорії змов найбільш популярні у кризові часи. Саме тоді ми почуваємося найбільш беззахисними, а всі наші когнітивні упередження, які легше помітити в спокійному стані, стають нам на заваді критично мислити. Експертка продовжує думку, кажучи, що потрібно піклуватися про себе завдяки таким базовим речам, як сон, корисна їжа і фізичні навантаження. Вони дають ресурс організму, який допомагає справлятися з емоційним навантаженням і не потрапляти на гачок теорій змов.

6 11 2021

https://hromadske.ua/posts/konspirologiya-i-koronavirus-chomu-lyudi-viryat-v-teoriyi-zmov