на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Наталя Гузенко, засновниця проєкту Amuse A Muse

Мистецтво тримати паузу.
Жан-Батист Шарден зображує тишу і виграє

Жан-Батист Шарден уславився своїми натюрмортами – згадаймо його знаменитого «Ската». Однак у цього художника також є жанрові роботи, які, можливо, і менш відомі сучасній публіці, але не знати про них було б недоглядом для нас, шанувальників живопису.

Скат, Жан-Батист Шарден

Скат, 1728, Жан-Батист Шарден, Musée du Louvre, Париж

Срібна супниця, 1728–1730, Жан-Батист Шарден, Metropolitan Museum of Art, Нью-Йорк

Персонажі картин Шардена – не легендарні герої або могутні й прекрасні боги, як водилося в іменитих і честолюбних художників XVIII століття. Прагнення живописців зрозуміло: у кожного жанру в ієрархіїсвоє місце, і вищеназвані теми посідали вищі щаблі, тоді як натюрморти і жанровий живописнижчі.

Мильні бульбашки, Жан-Батист Шарден

Мильні бульбашки, бл. 1733-1734, Жан-Батист Шарден, Metropolitan Museum of Art, Нью-Йорк

Кухарка, Жан-Батист Шарден

Кухарка, 1738, Жан-Батист Шарден, National Gallery of Art, Вашингтон

Жінка, що набирає воду в цистерні, 1733-1739, Жан-Батист Шарден, Toledo Museum of Art, Толедо (США)

Цистерна з водою, Жан-Батист Шарден

Цистерна з водою, 1733 або1737-1737, Жан-Батист Шарден, National Gallery, Лондон. Шарден нерідко писал декілька версій одного полотна

Герої Шардена – прості люди, зайняті простою справою. Можливо, через те, що й сам художник походив із небагатої буржуазної родини, а до того ж не мав традиційної художньої освіти.

Незважаючи на «скромність» своїх картин, Шарден завоював серця не лише буржуа, але й відомих мислителів доби Просвітництва, в яку він жив. Як-от Дідро, наприклад.

Ви з'явилися вчасно, Шарден, щоби мої очі відпочили. Ви великий чарівник із вашими безмовними композиціями», – Дідро у звіті про Художній салон 1765 року

Так, у кількох словах, на думку арт-критика Лорана Волфа, Дідро дав знакове визначення творчості Шардена, яке залишиться з ним назавжди.

Художник пише «мовчазні» натюрморти. Тоді як на фламандських і голландських натюрмортах, як ви пам’ятаєте, кожен зображений предмет мав символічне значення. Крім того, на картинах Шардена немає ідеально виписаних деталей, при цьому вся увага приділена кольору і світлу, немов вони нарівні із зображеним складають сюжет полотна.

Я використовую колір, але малюю почуттями», – Жан-Батист Шарден

Картковий будиночок, Жан-Батист Шарден

Картковий будиночок, 1736-1737, Жан-Батист Шарден, National Gallery, Лондон

Добре виховання, бл. 1753, Жан-Батист Шарден, The Museum of Fine Arts, Г'юстон

Хлопчик з дзиґою. Портрет Огюста Габрієля Годфруа, 1741, Жан-Батист Шарден, São Paulo Museum of Art, Сан-Паулу

Юна вчителька, Жан-Батист Шарден

Юна вчителька, бл. 1737, Жан-Батист Шарден, National Gallery, Лондон

Водночас жанрові сцени в роботах Шардена (за рідкісним винятком) не містять ані моралі, ані історії. Здається, що навіть та незначна дія, яку виконують його персонажі, на мить завмерла. І ця мить не відрізняється ні особливою красою, ні значимістю. Вона радикальна у своїй простоті, як висловлена вголос правда.

Мені в ньому подобається те, що він ніколи не вмів брехати», – Джуліан Грін, письменник

І можливо, саме тому, що правда не потребує пояснень, картини Шардена цікаві нам і сьогодні. Попри те, що з моди вийшли вбрання та інтер’єри, у зупинених миттєвостях ми впізнаємо себе і захоплюємося їхньою позачасовістю. Так само, як колись публіка захоплювалася тим, що була «на рівних» із героями його картин. Тому так легко погодитися з Лораном Волфом, який вважає, що «перед картиною Шардена розум не засинає, він працює в ейфорії».

Шарден був затребуваним художником. Він служив скарбником Академії мистецтв і отримав від Людовіка XV апартаменти в Луврі. Та менше з тим недоброзичливці, серед яких головним був перший живописець короля Жан-Батист-Марі П’єр, критикували художника за «неосвіченість», яка струменить із його полотен. Вони прагнули розтлумачити публіці, що сюжети робіт Шардена не шляхетні, а значить захоплюватися ними в добу Просвітництва просто непристойно.

І що ж? Голоси невдоволених замовкли у XVIII столітті, а тиша застиглих миттєвостей Шардена звучить і в XXI.

14 10 2020

https://www.amuse-a-muse.com/uk/2020/10/жан-батист-шарден-тиша/