на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Мартинюк

Про використання Росією свого монопольного становища
на європейському ринку нафти і газу

А тепер про найголовніше і найнебезпечніше для нас - тобто про використання Росією свого монопольного становища на європейському ринку нафти і газу для шокового підняття цін на газ та інші нафтопродукти.

На графіку нижче показана величина щомісячних поставок російського газу через Німеччину до Європи,

Синя лінія це середня величина за 2016-2020 роки

Сірий фон - це діапазон коливань об'єму поставок за ці 2016-2020 роки

Червона лінія - це постачання російського газу цього цього 2021 року.

Чітко видно що цього року ЩОСЬ сталося. Невже якісь "вибухи" на магістральних газопроводах з Росії до Європи?

Насправді газопроводи цілі - але "вибухнуло" в головах кремлівських засідатєлів. І очевидно добряче зачепило й голови тих, кого Кремль пригодував в урядах, медіях і парламентах країн Європи.

Кремль просто припинив прокачування газу і нафти трубопроводами які проходять через територію України і Польщі. Тобто трубопроводи цілі і працюючі - але їх перекрили і не качають нічого.

В березні 2021 року , коли щорічно починає знову поступово збільшуватися прокачування газу, Кремль зупинив і навіть знизив його експорт до Європи. Фактично обмежив його до мінімально допустимого технологічного рівня - ну аби "труби не ржавіли".

Для простих європейців це було непомітним - бо в цей час газ качається хіба що для підземних сховищ та промислового використання.

Паніка почалася в кінці літа і на початку осені. Але в гру вже включилися великі біржові спекулянти.

Європа як спільнота виявилася неготовою і безпорадною. Щонайменше вона вже терпить неабиякі збитки від стрибка цін на все пальне.

Тішаться хіба радикальні "зелені" але це схоже не на довго - до перших морозів.

Європу поставили перед ультиматумом - або "зелене світло" "Північному Потоку 2" - або...

=================================

На другому графіку представлені ті самі криві - вже не тільки по експорту в Німеччину - але по сумарному експорту газу Росії в Австрію, Німеччину та Голландію .

Видно що форма кривих, залежностей і тенденцій в постачанні російського газу не лише до Німеччини - але й вже до всієї Європи абсолютно така ж сама.

=============================

Бо наївно було сподіватися що Росія будує "Північний Потік 2" і газопровід по дну Чорного Моря до Туреччини і далі в південну Європу для того аби вдвічі чи втричі збільшити експорт газу до Європи - бо в Росії стільки газу просто не має, а Європі стільки додаткового газу просто не потрібно.

Росія витратила всі це величезні кошти виключно для того аби "звільнити" Україну від діючих трубопроводів - тобто зробити з України більш зручний для "театр війни" для Росії, аніж Україна з трубопроводами наповненими своїм же російським газом.

Тобто війна Росії з Україною знову почалася - з березня цього року , коли Росія різко обмежила постачання газу не просто через Україну - а й постачання газу до Європи.

=================================

А тим часом Україна, стараннями міністрів Зеленського і особисто Коломойського вже також "приготована" до нахиляння на коліна цією зимою. Не тільки по нафті і газу - але по вугіллю та електроенергії.

Фактично погромлений Енергоатом.

Центренерго, Нафтогаз та інші енергокомпанії взяті під контроль зграєю Коломойського.

Україна в додачу російської газової голки, вже підсаджена ще й й на російську електричну голку.

Росія чекає зимових морозів аби нагинати Україну політично - а політтеатр ім. Зеленського також чекає цього - але не захищати Україну - а користуючись хаосом та панікою вкрасти собі коханим ще якусь кількість мільярдів.

17 10 2021

https://www.facebook.com/1038608921/posts/10224699718333868/