на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Микола Семена, кримський журналіст, оглядач Крим.Реалії

Як працює тотальний контроль над населенням Криму

Кримська влада не може обійтися без тотального контролю за поведінкою і думками населення. Він складається з двох частин і знаменує собою повну відсутність свободи слова, громадських зборів, свободи совісті та масове порушення інших прав людини.

Перша частина – система силових відомств і спецслужб, що створює мережу агентів і інформаторів на підприємствах, в установах, редакційних колективах, творчих спілках, науковому середовищі, ВНЗ і школах, а також проводить негласне і незаконне зняття інформації з комунікаційних мереж, перлюстрацію пошти, в тому числі електронної, моніторинг інтернету, відстеження громадської думки та настроїв громадян. Вона регламентується закритими та секретними постановами та інструкціями. Збір інформації здійснюється через агентів, які працюють під прикриттям співробітників.

Друга частина – на вигляд легітимна робота з населенням, але вона має свою негласну сторону – відстеження всього, що може загрожувати безпеці влади.

З першою все зрозуміло, розберемося докладніше з другою. Попри легітимність, завдання стежити за населенням у ній формулюється на вигляд досить лояльно, на ділі ж реалізує частину завдань першої групи, представленої силовиками та спецслужбами.

Днями, після розстрілу в гімназії Казані, що сталася точно за керченським сценарієм, глава Криму Сергій Аксенов зібрав представників органів влади та поставив завдання налагодити тісну взаємодію з населенням. Тісна взаємодія означає обов'язок представників російської влади щодня бачити та знати, як населення поводиться і що воно думає, чи немає в головах людей будь-яких антиросійських думок. І при найменших підозрах на крамолу довести до відома спецслужби, які знають, що робити.

Тільки особисте заглиблення відповідальних посадових осіб у ситуацію гарантує успішну реалізацію всіх заходів

Коли глава Криму говорить про благоустрій прибудинкових і громадських територій, він не забуває нагадувати кураторам регіонів, тобто «смотрящим» всіх рівнів, про організацію контрольної та перевіркової роботи, про необхідність ретельно заглиблюватися в проблеми та деталі відносин із населенням, вивчати документацію, оцінювати соціально-психологічний клімат у тому чи іншому поселенні, регіоні, кварталі, на вулиці і в домогосподарстві.

«У ході виїздів Сімферополем виявилося, що органи виконавчої влади мають слабкий контакт із жителями, керівники деяких МУПів навіть не з'являлися на зборах жителів протягом останнього року. Відсутність спілкування з людьми викликає справедливу реакціюобурення. Нагадаю, що тільки особисте заглиблення відповідальних посадових осіб у ситуацію гарантує успішну реалізацію всіх заходів», – пояснив Сергій Аксенов.

Сергій Аксенов

Сергій Аксенов

І не треба думати, що міністерство ЖКГ Криму, як і інші, на перший погляд, безневинні відомства і служби, в умовах тоталітарного режиму не виконують хоча б частково завдань спецслужб.

Завдання моніторингу громадської думки та узагальнення отриманих масивів інформації в Криму покладено на Міністерство внутрішньої політики, інформації та зв'язку Криму. У Раді міністрів АРК при Україні такого міністерства не було.

Днями його очільник – Михайло Афанасьєв – виступив на семінарі для представників пресслужб у створеному «Центрі управління регіоном Криму». Ця структура – ще одна система збору інформації про населення. У семінарі також брали участь начальник управління з роботи з ЮФО «Діалог.Регіони» Максим Гордєєв, керівник Центру управління регіоном Криму Анатолій Половинець, начальник відділу соціальних комунікацій із «Діалог.Регіони» Сергій Ландар.

Михайло Афанасьєв у честь «святкових» заходів «кримської весни», що наближаються, вручив представникам «Діалог.Регіони» книгу, присвячену «возз'єднанню Криму з Росією». Він наголосив, що «якість, своєчасність, швидкість розгляду звернення, узагальнення та висновки з них – це ті пріоритети, які стоять перед кожним органом влади та Центром управління регіоном». На семінарі слухачі вчилися, в якому форматі спілкуватися з заявниками в соцмережах, як вести акаунти.

Михайло Афанасьєв

Михайло Афанасьєв

Ця цифрова система управління регіонамище один потужний інструмент збору відомостей про населення. Днями заступник голови уряду Росії Дмитро Чернишенко провів нараду з керівниками цифрової трансформації федеральних органів виконавчої влади. На нараді обговорювалося питання впровадження платформи зворотного зв'язку «Держпослуги.Вирішуємразом», яка створюється за дорученням президента Росії Володимира Путіна.

Особливий акцент зроблений на можливості отримання оперативного, якісного зворотного зв'язку від населення. Система повинна... відстежувати та узагальнювати звернення громадян, формуючи матрицю системних проблем для подальшого ухвалення органами влади управлінських рішень. До кінця 2021 року платформа буде впроваджена у всіх суб'єктах країни, регіональних і муніципальних органах влади.

Російський міністр інформації, зв'язку і внутрішньої політики Криму Михайло Афанасьєв серед головних завдань системи називає «проведення онлайн-опитувань щодо соціально значущих для населення тем і громадських обговорень питань місцевого значення, а також ведення держпабліків органів влади в соцмережах і месенджерах та відстеження інцидентів в соціальних мережах, йдеться в підсумках наради.

Важливою складовою частиною стеження за населенням є обходи будинків у містах і подвір'їв у селищах і селах

Важливою складовою частиною стеження за населенням є обходи будинків у містах і подвір'їв у селищах і селах, що значно почастішали. В ході бесід громадянам роздають різні пам'ятки, в яких запропоновано вимогу повідомляти про будь-які інциденти у відповідні органи. Дієвими вважаються обходи представників пожежної служби. Для влади цезручна форма під прикриттям відповідного контролера залізти в будь-який куточок садиби і подивитися, що там відбувається, виявити будь-який підозрілий фактор. Вони не приховують, що «головна мета всіх профілактичних заходів – не тільки мінімізувати ризик виникнення пожеж та інших надзвичайних подій, але також підвищити загальний рівень культури безпеки та свідомості громадян». В умовах тієї шпигуноманії, яка утвердилася в Криму, коли за шпигунів приймають навіть журналістів, це означає тільки однепосилення загальної обстановки доносів і перестраховки.

У загальну систему спостережень входить і система стеження за прибулими до Криму туристами. Так, у кожну групу в той чи інший спосіб прикріплюється «інструктор», до обов'язків якого входить і загальний контроль за настроями в групі. Крім того, навіть у лісах Криму проводиться патрулювання з метою виявлення неформальних туристів і стеження за ними.

Так звані рятувальники проводять із туристами профілактичні бесіди. Однак насправді попутно з'ясовують усі таємниці групи

На вигляд під час патрулювання так звані рятувальники проводять із туристами профілактичні бесіди. Однак насправді попутно з'ясовують усі таємниці групи: її склад, настрої, дійсні цілі та інтереси. У Криму щотижня у вихідні дні, рятувальники з чергових змін всіх аварійно-рятувальних загонів беруть під контроль найбільш відвідувані туристичні місця: стежки, стоянки, печери та ін. Такі групи патрулювання створені в Судацькому регіоні, Бахчисарайському районі, Феодосії, Євпаторії, Білогірську, Ялті.

Міністерство внутрішньої політики, інформації та зв'язку Криму не оминуло увагою і молодь. Для вивчення настроїв цієї вікової групи створено «молодіжний уряд». Усього в новий дорадчий орган увійшли 40 осіб. Днями в ньому пройшла робоча зустріч. Михайло Афанасьєв розповів молоді про завдання внутрішньої політики, «багатозадачність» міністерства. Також міністр наголосив, що їхня діяльність дозволить спростити взаємодію населення з органами влади, прискорити збір інформації, за допомогою сучасних цифрових технологій координувати роботу відомств і установ у роботі зі зверненнями громадян.

Запрацював сервіс «Активний громадянин». Він дозволяє жителям і гостям Криму повідомити органи влади про будь-яку проблему

Для збору інформації про населення активно використовуються можливості цифрових систем. У Криму днями запрацювали сервіси федеральної інформаційної системи «Платформа зворотного зв'язку». Ця система покликана прискорити обмін інформацією між громадянами і владою, наголосив Михайло Афанасьєв. «Через віджети ... громадяни можуть брати участь в опитуваннях, голосуваннях і громадських обговореннях», – зазначив він.

А на порталі уряду Криму запрацював сервіс «Активний громадянин». Він дозволяє жителям і гостям Криму повідомити органи влади про будь-яку проблему, з додаванням фотографій та інших матеріалів. На створення і надсилання звернення за допомогою цього сервісу витрачається не більше двох хвилин. Отже, ще встигнуть, думаю, зловити будь-якого порушника...

24 05 2021

https://ua.krymr.com/a/mykola-semena-yak-pratsiuie-totalnyi-kontrol-nad-naselenniam-krymu/31269327.html