на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Мартинюк

ЄС подав на Росію судовий позов на 290 мільярдів євро

ЄС подав на Росію судовий позов на 290 мільярдів євро. Формальною причиною є те що Європейський союз звинуватив Росію в дискримінації європейських компанії. Юридично це звинувачення базується на тому що Росія порушила норми Світової організації торгівлі.

Але на мій погляд тут справа в зовсім іншому. Європа нарешті знайшла юридичний механізм як поставити на місце нахабного, бо впевненого у своїй безкарності Путіна.

Найближчою аналогією може бути хіба що справа "видатного мафіозі США" якого величали Аль-Капоне.

Хто не знає, пояснюю - його змогли подати в суд лише за несплату податків. І лише цей, один із сотень інших позовів, увінчався арештом Аль-Капоне і - "американським" терміном його ув'язнення.

Тобто справжня вина Путіна і підкореної ним Росії зовсім інша.

Насправді це рукотворна ( руками Путіна) цьогорічна енергетична криза, спочатку в Європі - а потім і у всьому світі.

Нагадаю що цього 2021 року все почалося з того що Газпром несподівано порушив давно усталений річний ритм постачання газу до Європи - який полягав в тому що із закінченням зими і початком літа, постачання газу до цієї Європи починало знову, повільно, але неухильно збільшуватися.

Причина цього полягала у потребі не занадто дорого поповнити до зими європейські газові підземні сховища.

А ще - дати газ хімічній , металургійній та іншій промисловості, яка в цей період встигає виробляти пластмаси, добрива і плавити високоякісну сталь та інші метали.

Це був, вироблений десятиліттями, ще з часів покійного СРСР баланс, який давав можливість "мирного співіснування" отого СРСР та решти Європи.

Не буду вникати у всі інші подробиці та нюанси - але в сумарному заліку, Путін весною цього року поламав цю систему - і зупинив щорічне плавне підвищення газопостачання до Європи.

Оскільки це було плавне підвищення, то в Європі цього відразу не усвідомили, а взагалі зрозуміли, що цього підвищення у 2021 році нема лише під кінець літа.

Бо все маскувалося ко*ідом, лок*аунами і відповідним зниженнями споживання енергії.

Прояснення і розуміння у європейців появилося лише на початку осені.

Але вже було пізно - законами ринку ціна газу почала стрімко підніматися.

І цим законам ринку, як тільки міг допомагав Путін - і війною в Лівії, і "аваріями" в Суецьком каналі - і навіть вибухами на власних російських газопроводах.

І ця, воістину, страшна ціна газу і непевність у перетриванні цієї зими, зараз протверезила європейців до стану, коли вони вже, нарешті, починають нас повністю розуміти - аж до бажання йти разом з нами добровольцями в АТО.

27 12 2021

https://www.facebook.com/W.Martyniuk