на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

David Sheppard, The Financial Times

Як Европа отримує свій газ

Европу охопила газова криза. Ціни злетіли майже вп’ятеро вище, ніж торік, що сильно загрожує відновленню економіки після пандемії у Великій Британії та Евросоюзі. Запаси газу є настільки низькими, що зима, навіть трохи холодніша, ніж зазвичай, може призвести до суттєвого скорочення постачання газу для промисловості, а домогосподарства вже переплачують за газ.

 

Европа є одним із континентів, які найбільше залежать від газу — він використовується для постачання п’ятої частини її енергоносіїв — але більшість поставок надходить із-за меж Евросоюзу, зокрема, з Московії. Деякі европейські політики та галузеві аналітики звинувачують Владіміра Путіна в обмеженні поставок і запасів газу до Европи в останні місяці як у засобі тиску на цей континент, з метою щоби Европа врешті затвердила новий газопровід.

 

Президент Московії каже, що ці звинувачення є «політично вмотивованим шарлатанством», але більшість аналітиків вважають, що навмисно низькі поставки газу з Московії є основним фактором. Европа також переймається змінами на газовому ринку та конкуренцією з боку інших континентів, і водночас молиться про м’яку зиму.

ДОМІНАЦІЯ МОСКОВІЇ

Після розпаду Радянського Союзу більшість газу Московії до Европи надходила через існуючу ГТС (газотранспортну систему) в Україні [збудовану ще в 1950-1960-х роках для викачування українського газу до Московії -- прим. Radio Lemberg].

EUGAS1

 

У 1990-2000-х роках "Газпром", державний монополіст-експортер Московії, почав диверсифікувати свою газову мережу, щоби зменшити свою залежність від сусідів [від України -- прим. Radio Lemberg], прокладаючи новий газогін "Ямал" через Білорусь та Польщу.

EUGAS2

 

Довготривала напруженість між Московією й Україною загострилася в 2014 році, коли Москва анексувала Кримський півострів. Московія продовжила будувати газогони в обхід України — крок, який, як вважають у Києві та багато його союзників, має на меті послабити Україну, позбавивши її доходів від транзиту газу. Водночас це також допомогло посилити залежність Европи від Московії.

Один з маршрутів - через Туреччину. Від 2003 року Московія експортує газ до Европи газогоном «Блакитний потік» під Чорним морем. А в 2020 році введено в експлуатацію газогін «Турецький потік», що зміцнило зв’язки Кремля з президентом Туреччини -- Реджепом Таїпом Ердоганом.

EUGAS3


Інший й основний маршрут в обхід України — через Балтійське море. У 2011 році «Газпром» запустив «Північний потік-1» — найдовший підводний газогін у світі. Сьогодні на нього припадає близько 40% всього природного газу, що експортується з Московії до Евросоюзу.

EUGAS4

 

Паралельний газогін «Північний потік-2» побудувано вже цілим консорціумом на чолі з «Газпромом». Будівництво було складним, бо США ввели санкції проти компаній, залучених до проекту, аж поки угода [адміністрації Джозефа Байдена  -- прим. radio Lemberg] з Німеччиною не дозволила завершити будівництво газопроводу цього року.

 

Але «Північний потік-2» досі чекає, поки регулятори в Німеччині дозволять йому працювати. Аналітики й трейдери підозрюють, що Московія навмисно притримує газ для Европи, щоби домогтися швидшого схвалення, але Путін це заперечує. Міжнародна енергетична аґенція заявила, що Московія точно є здатною постачати на 15% більше газу, щоби допомогти послабити кризу.

EUGAS5

 

Тим часом є велике питання щодо восьми контрольованих Москвою газосховищ в Европі, які мають забезпечувати постачання газу в періоди пікового попиту. Московію підозрюють у тому, що вона навмисно підтримує низький рівень запасу газу в газосховищах в Европі, щоби отримати зелене світло для "Північного потоку-2". А ще Путін заявив, що більше газу буде надходити, коли Московія заповнить свої власні об'єкти.



EUGAS6

 

ЗИМА БЛИЗЕНЬКО

Такі відносини з Московією – не єдина причина, чому Европа надіється, що ця зима буде м’якою. 

Відкрите в 1959 році газове родовище Ґронінґен є найбільшим в Европі, що зробило Нідерланди одним з небагатьох великих виробників газу в Евросоюзі. Але видобуток газу з цього родовища все частіше спричиняв землетруси. У 2012 році підземні поштовхи магнітудою 3,6 пошкодили тисячі будинків, що призвело до рішення обмежити його виробництво. А наступного, 2022 року, це родовище взагалі закриють.

EUGAS7

 

Також є занепокоєння щодо поставок газу з Північної Африки. Алжир забезпечує близько двох третин річного імпорту газу Іспанії та Португалії, але тривала напруженість між Алжиром і Марокко, особливо через спірну Західну Сахару, є суттєвою загрозою для регулярного постачання газу [Алжир є головним покупцем зброї Московії в цьому регіоні, а його військова хунта має тісні зв'язки з Кремлем -- прим.Radio Lemberg].

 

1 листопада Алжир припинив постачання газогоном "Маґреб", яким експортувався газ на Піренейський півострів через Марокко. Хоча прямий газогін Алжир-Іспанія "Медґаз" має бути розширено, Іспанія стоїть перед серйозною проблемою -- як зупинити подальше зростання цін на газ цієї зими?



EUGAS8

 

Обмеження в постачанні газу також викликають занепокоєння у Великій Британії, яка тепер використовує все більше газу замість вугілля для виробництва електроенергії. Раніше Британія була чистим експортером газу, але її запаси в Північному морі значно скоротилися. Приблизно половина потреби Великої Британії в газі тепер задовольняється за рахунок імпорту.



EUGAS9

 

Більшість газу до Британії надходить або газогонами з Норвегії — найбільшого виробника газу на континенті після Московії — або у вигляді поставок скрапленого природного газу (СПГ/LNG), переважно з Катару, а останнім часом зі США та Московії. Велика Британія також імпортує невелику частину свого газу через газогони з Нідерландів та Бельгії.



EUGAS91


Чого не вистачає Великій Британії порівняно з Европою, так це здатності зберігати газ перед зимою — ось таким є її спадок залежності від постійних поставок газу з Північного моря. Найбільшим сховищем у Великій Британії було підводне газосховище в Роу/Rough, на яке припадало 70% загальної ємності, але воно було визнано нежиттєздатним і його закрили в 2017 році. Це рішення, частково засноване на переконанні, що ринок СПГ/LNG стає щораз важливішим, тепер додає великого занепокоєння Великій Британії.



EUGAS92

 

У той час як розгалужена мережа трубопроводів Европи є основним джерелом газу, цей континент все більше залежить від СПГ/LNG — суперохолодженого газу у стані рідини, щоби його можна було стистути в об'ємі та доставляти по всьому світу на танкерах. 

Европа є лише частиною щораз більшого глобального ринку збуту газу, і власне дуже конкурує з Азією, яка має зовсім небагато власного газу.



EUGAS93

 

Споживання газу Китаєм подвоїлося за останнє десятиріччя і, як очікується, прискориться ще більше, бо Китай намагається обмежити використання вугілля у своїй швидкозростальній економіці. Японія та Південна Корея також намагаються скоротити споживання вугілля, намагаючись обмежити викиди. 

Австралія є основним постачальником СПГ/LNG в Азію, але цей мегаконтинент також отримує газ з Катару, США та Московії.



EUGAS94


Покупці газу в Азії часто є державними структурами, які готові заплатити майже будь-яку ціну, потрібну для досягнення урядових цілей щодо постачання газу, а це ще більше обмежує постачання газу для Европи.



EUGAS95

 

З початком зими европейські лідери сподіваються, що погода буде м’якою — або що Московія забезпечить потрібний обсяг газу. 

 

Путін порадив "Газпрому" почати закачування газу в европейські сховища після того, як Московія завершить поповнення власних запасів, що може початися 8 листопада [нагадуємо, що цю статтю опубліковано 4 листопада -- прим. Radio Lemberg]

Але доки ринок не переконається, що поставки будуть достатніми, ціни газу залишаться дуже нестабільними, а залежність Европи від енергоносіїв з інших країн вимагатиме пильної уваги [сьогодні, 21 грудня, ціна газу сягла рекордних 2000 доларів за тисячу кубометрів газу -- прим. Radio Lemberg].

***

Visual Storytelling Team: Claire Buchan, Sam Joiner, Chris Campbell, Cale Tilford, Niko Kommenda and Caroline Nevitt. Additional work by David Blood.

 

Notes: FT research based on Entsog; SciGRID; University of Groningen and Wood Mackenzie data. Crimea is annexed by Russia but this is not recognised by the international community.

 

4 11 2021

https://radiolemberg.com/ua-articles/ua-allarticles/yak-evropa-otrymuye-sviy-haz?fbclid=IwAR1tnVYVh4mPptiPYwoOjrkuBZYiz5YhaTpBwpuO2ybOGMTYm7avTHUMMgQ