повернутися Ї: дискусія

Джеймс Джордж Джатрас
Заступник директора, Американський Інститут в Україні

Уроки 9 травня зі Львова: "Свобода" - це небезпека для української демократії, а не карта на полі гри за політичні переваги

Прояв насилля у Львові показав небезпеку, яку Свобода представляє для єдності, миру і демократії в Україні. Посадові особи з Партії регіонів, зокрема, Ганна Герман, які вбачають у Свободі вдале знаряддя для дискредитації опозиції, шкодять Президенту Януковичу, Партії регіонів і Україні в цілому.

 

9 травня у Львові сталися зіткнення під час відзначення Дня перемоги радянських військ над фашисткою Німеччиною у Другій Світовій війні. На Пагорбі слави група молодиків із Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока прорвалася через міліцейський кордон, щоб перешкодити розгортанню (радянського) червоного прапора перемоги. Вони також відривали чорно-жовті (не комуністичні) георгіївські стрічки, дореволюційний символ доблесті, який був відновлений в Росії, проте не в Україні. Крім того, вони відібрали в Олега Астахова, російського консула у Львові, меморіальний вінок, який він хотів покласти на солдатській могилі - де, без сумніву, поховані в тому числі багато українців, росіян та представників інших радянських народів.

Це ще раз продемонструвало, якщо хтось і сумнівався, насилля і нетерпимість, що лежать в основі Свободівського "бачення" України. За словами одного оглядача, який у насиллі звинувачує органи влади, а не Свободу, зазначив: "Цей конфлікт продемонстрував, що єдиної історії для українців не існує". Навіть якщо це так, чи може це виправдати насилля, спрямоване проти людей, які відзначають офіційне державне свято? Чи може це виправдати осквернення вшанування пам'яті солдатів, які загинули, захищаючи рідну землю від загарбників? Відмінності в поглядах щодо історії і політики не можуть бути виправданням для проявів сили.

Чотирнадцять чоловік отримали ушкодження, дев'ятеро осіб затримані за порушення громадського порядку. Також відкрито кримінальну справу за фактом пострілу у члена Свободи, який отримав поранення в ногу, судячи з усього, гумовою кулею. Водночас було порушено ще одну кримінальну справу проти Ірини Сех, голови фракції Свобода у Львівській обласній раді. Необхідно з усією строгістю і відповідальністю провести розслідування кримінальних справ, провадження і покарання тих, хто стоїть за плануванням і виконанням протиправних дій.

Однак навряд чи цьому буде покладено край. Як раніше писав Американський Інститут в Україні, необхідно припинити будь-яку пряму чи непряму підтримку Свободи з боку Партії регіонів (ПР) (якими б принадними не здавалися поверхові політичні переваги). Замість того, щоб розглядати Свободу як хитру гральну карту для підривання більш поміркованої опозиції на заході країни, уряд Януковича і ПР повинні зрозуміти, що загравання зі Свободою не лише не принесе дивідендів з точки зору власних партійних інтересів ПР, а й може лише зашкодити і без того хиткій регіональній єдності України і бумерангом вдарити по самій ПР.

Загальновідомий секрет полягає в тому, що деякі посадові особи ПР вважають, що Свобода може достатньо девальвувати український націоналістичний бренд, і ПР отримає можливість суттєво збільшити свій вплив поза межами російськомовного сходу і півдня, в тому числі на католицькому заході України. Як раніше зазначав АІУ, виходячи з власного досвіду в американській політиці, якщо ПР думає саме так, то вона повторює помилку, що її часто допускають американські політичні партії, порушуючи правило № 1 "Бережіть свій тил". Жодна політична партія не може собі дозволити приймати за належне своїх найбільш відданих прихильників, домагаючись підтримки виборців, яку вона ніколи не отримає.

Напевне, найбільш навдивовижу "розумним" коментарем стосовно сутичок у Львові став коментар радника президента Ганни Герман:
"Той, хто все організував у Львові, безперечно, працював на вузькопартійний інтерес Тимошенко", - написала Герман у своєму блозі в Інтернет-виданні Українська правда. Вона наголосила, що події у Львові 9 травня "завдають Львову і Україні в цілому тільки шкоду". - "9 травня показало львів'янам партію "Свобода", що набирала вже була достатньо високі рейтинги, в найгіршому світлі. Безперечно, після цього рейтинги "Свободи" у Львові впадуть. БЮТ отримає шанс відвоювати втрачені позиції", - сказала радник президента. За її словами, зараз БЮТ намагається творити пропаганду, що, "мовляв, скандалами у Львові хтось хотів відвернути увагу людей від економічних проблем". - "Ті дурниці, якщо не казати різкіше, що їх накоїла "Свобода" у Львові, зашкодили лише їй. За такого масштабу провокацій місцева влада і міліція не мали шансу уникнути ексцесів", - зазначила Герман.

Такі коментарі могли б бути доречними, якщо б вони мали на увазі іронію щодо власних нереалістичних очікувань зі збільшення впливу ПР на заході за рахунок "надування" Свободи і грубих адміністративних заходів з ослаблення більш поміркованих "помаранчевих". Можливо, вона вважає, що ПР вдасться перемогти на парламентських виборах 2012 р. та в кампанії з переобрання п. Януковича у 2015 р., виставивши п. Тягнибока і його хуліганів в якості опозиційного пугала, одночасно намагаючись знешкодити п. Тимошенко шляхом кримінальних звинувачень на кшталт тих, що були висунуті проти колишнього голови Нафтогазу Олега Дубини і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого невиправдано не випускають під заставу за висунутим йому смішним звинуваченнями у надмірних тратах на користь його водія.

Вказати на помилковість даної тактики - не означає стати на бік "помаранчевих" стосовно "біло-блакитних", що в будь-якому разі не входить в задачі АІУ. Також не слід упереджено трактувати і зауваження про те, що ПР шкодить лише собі, намагаючись криміналізувати політичні відмінності - така "стратегія" здатна лише повернутися проти них тоді, коли політичний маятник хитнеться в інший бік, що неминуче відбувається в будь-якій демократичній країні.

Пані Герман і її однодумці переслідують своєрідну і небезпечну стратегію тоді, коли ПР та адміністрації слід уважно подивитись на те, які саме обіцянки вони виконали і які не виконали перед своїми прихильниками, що здебільшого знаходяться і залишатимуться на сході і на півдні. Замість того, щоб грати в небезпечні і безпринципні політичні ігри з фашистами і антисемітами, ПР потрібно почати виконувати свої обіцянки перед людьми, які за них голосували - почати просувати "національну мовну згоду" для надання російській мові статусу другої державної, а не лише "регіональної" мови чи мови "етнічної меншості" в офіційно двомовній Україні.

Перш за все, діючій адміністрації в Києві необхідно зосередити увагу на вирішенні проблем української економіки, почавши зі зниження вартості енергоносіїв. Якщо подивитись на це питання чесно і відкрито, це означає визнання того, що вибору між Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі (МС) і Угодою про вільну торгівлю з Європейським Союзом (УВТ - ЄС) насправді не існує: якщо перефразувати стару приказку, то МС - це журавель в руках зараз, а УВТ - ЄС - це синиця в небі десь у майбутньому, можливо. Без сумніву, Москва висуватиме жорсткі умови для вступу України в МС, які можуть передбачати в кінцевому результаті злиття Нафтогазу і Газпрому. Проте виграшем може стати швидкий і безстроковий перехід на діючі в МС внутрішні ціни, які мають принципово важливе значення для економіки і рівня життя в Україні. З цим тісно пов'язана необхідність відмовитися від енергетичної політики, базованої на короткострокових тактичних діях і донкіхотській боротьбі з Південним потоком, на користь очевидно відсутнього стратегічного плану.

Варіанти вибору для України і для її правлячої партії не є простими. Але від них неможливо сховатися чи ухилитися, займаючись закулісними інтригами з такими деструктивними і схильними до насилля антинаціональними силами як Свобода.

24/05/2011

http://www.aminuk.org/index.php?language=ua


 


Яндекс.Метрика