повернутися Ї: кордон

27.11.2007 http://www.dw-world.de

„Усунуто найслабкіше місце системи видачі віз - ліквідовано черги”

Посол Німеччини в Україні Райнгард Шефферс про зміни в процедурі видачі віз для українських громадян, про зменшення черг перед посольством, про наслідки приєднання до шенгенської зони Польщі й Словаччини.

Пане посол, складається враження, що впродовж останніх місяців біля німецького посольства у Києві поменшали черги тих, хто бажає виїхати до Німеччини. Візовий відділ отримує менше заяв чи щось змінилося в організації його роботи?

Ми організували видачу термінів співбесід через телефонний центр. Цей захід спочатку був розкритикований українськими засобами масової інформації і також Міністерством закордонних справ України, піддавався сумнівам. Однак, це виявився найефективніший інструмент, який набагато поліпшив процес призначення співбесіди і набагато його полегшив. Тепер заявникам не потрібно спеціально приїжджати до Києва, оскільки це можна зробити телефоном. І я вважаю, що ті 35 гривень, які доводиться заплатити за цю процедуру – це доречне вкладення грошей. Теоретично, приїхати до Києва з метою отримання терміну співбесіди у посольстві можливо, втім, як ми бачимо, цього практично ніхто уже не робить. Також ми удосконалили наші пам'ятки, зокрема ті, які розміщені в Інтернеті, таким чином, що тепер кожен, хто вперше звертається до посольства, не має проблем із заповненням анкет. Також з березня цього року ми приймаємо лише повністю заповнені анкети.

У візовому відділі посольства з’явилося спеціальне вікно для прискореного оформлення віз. Що це?

Ми запровадили ще одне суттєве полегшення для отримання візи, починаючи з серпня цього року. Це стосується бізнесменів та тих, хто має в Німеччині родичів. Ці особи мають можливість подати свої візові заяви в окремому віконці, і це набагато полегшує, прискорює процес обробки даних.

Тепер заявники, наскільки нам відомо, можуть оформляти свої запити на отримання візи через Інтернет…

Останній захід, який ми нещодавно запровадили з метою полегшення процедури отримання візи, - це заповнення анкети-заяви на візу через Інтернеті в режимі «он-лайн». Це сприяє повному викладу даних в анкеті, тому що система перевіряє, чи є відповіді на всі запитання, які містяться в анкеті. Робота в режимі «он-лайн» економить час не тільки заявників, але й наш.

Ці заходи виглядають надзвичайно сучасно з точки зору використання техніки. Втім, має місце тільки ефект скорочення черг перед посольством чи є якісь додаткові позитиви від цього?

Минулого літа, у серпні, час очікування співбесіди складав до дев'яти тижнів. Восени 2006 року цей час скоротився до п'яти тижнів. Нині це три робочі дні! Причому, для всіх , хто отримує шенгенську візу. Усунуто найслабкіше місце системи видачі віз - ліквідовано довгі черги. І це за кілька тижнів до Різдва!

Черги усунуто, але скарги на суворість у видачі віз залишаються. Складається враження, що існує упередження щодо окремих груп заявників, наприклад, молодих неодружених українок. Які перепони взагалі існують для виїзду до Німеччини?

Ми ніколи спеціально не дискримінували жодної групи осіб. Процедура надання візи ніяк не залежить від того, хто до якої групи належить, оскільки питання вирішується завжди стосовно кожного окремого заявника, щодо його індивідуального випадку. Суттєво також те, що процедура видачі візи орієнтується за двома пунктами: це мета поїздки та готовність повернутися до України.

Яким чином перевіряються названі Вами, пане посол, пункти?

Застосуємо обидва названі пункти, наприклад, до молодої, безробітної жінки, яка прагне поїхати в Німеччину до друга, якого вона бачила два рази. У цьому випадку, очевидно, мета поїздки та готовність повернутися назад ставляться під сумнів. Спірна відповідь на ці питання ставала, швидше за все, причиною відмови у видачі візи. Але квота відмов становить близько 10 відсотків, тобто 90 відсотків заявників отримують свої візи. Підставою для відмови у видачі візи, можуть бути підроблені сумнівні документи. Якщо такі документи подає один із членів групи, у видачі візи може бути відмолено усій групі. Хоча таке трапляється рідко.

Так звана візова афера показала німецьке посольство в Україні в не надто позитивному світлі. Які заходи вживаються, щоб уникати подальших нарікань?

Перш за все, ті законодавчі вимоги, які стосуються видачі візи, не змінилися, але їх зараз дотримуються суворіше. По-друге, була посилена інтенсивність перевірок. Це, до речі, викликало критику в наш бік, оскільки посольство ніби вимагає багато довідок й усіляких документів. Ми посилили таку перевірку і збільшили вдвічі кількість працівників. Це призвело до того, що ми стали інтенсивніше перевіряти документи. Крім того, зменшилася кількість заявників, що також є результатом названої інтенсивної перевірки.

Зменшилася кількість заявників? Про що це свідчить?

На початку цього десятиліття ми мали понад 250 тисяч заяв, на сьогодні ця цифра становить близько 140 тисяч. Я переконаний, що на рік десь 130 тисяч українських заявників мають причину і привід поїхати до Німеччини. Ми йдемо їм на зустріч, бажаємо бачити цих людей у нас у країні. Але є й ті, хто намагався скористатися з тих критеріїв, які я називав, і хотів проникнути у Німеччину нелегально. Таких людей переправляли торговці людьми, кількість яких суттєво зменшилась останнім часом. До речі, візовий відділ з’єднаний електронним шляхом з центральним комп’ютером у Німеччині. До цієї бази даних підключені усі установи та органи внутрішніх справ. Таким чином можна дуже швидко перевірити, чи занесена певна особа до цієї бази даних і чи є певні причини для відмови у видачі візи.

Чи може заявник оскаржити відмову у видачі візи?

Згідно з  адміністративним законодавством Німеччини кожна особа може вимагати перегляду адміністративного рішення, тобто - і відмови у видачі візи також. Частина з тих 10 відсотків відмов апелюється, і рішення стосовно таких заявників переглядається. Крім того, існує й подальша можливість оскаржити негативне рішення перед адміністративним судом у Берліні, і є ціла низка позовів громадян України, яким було відмовлено у візі, поданих до суду.

Нещодавно Європейський парламент схвалив Угоду про спрощення візового режиму та реадмісію. Тепер на черзі її розгляд Верховною Радою. Що це безпосередньо означає як для українців, так і для посольства Німеччини в Україні?

Угода про спрощення візового режиму, звичайно, піде на користь українським заявникам. До речі, деякі спрощені процедури німецьке посольство уже застосовує на практиці, як от зобов'язання обґрунтувати відмову. Нехай стисло, але ми це робимо. Крім того, ми прискорили час, упродовж якого обробляються візи. Також ми намагаємось, по можливості, надавати довгострокові візи тим особам, які регулярно їздять до Німеччини. По суті, посольству ФРН залишається тільки припасувати нашу систему візових зборів і, крім того, розглянути питання про те, яку кількість паперів необхідно подавати в зв'язку з візовою заявою.

Як Ви гадаєте, може, недалеко той час, коли взагалі для українців будуть скасовані візи до країн ЄС?

Не варто плекати надію на те, що найближчим часом європейські країни скасують візи для українців. Скажу відверто, що загроза міграційного тиску з боку українців надто велика. Звичайно, візова політика – це перешкода у стосунках людей, у реалізації ними права на вільне пересування. Посольства роблять усе можливе в рамках законодавства, щоб ця політика виглядала найбільш прийнятно для людей, по-дружньому, так би мовити.

Які наслідки для Посольства Німеччини в Україні має приєднання до шенгенської зони Польщі та Словаччини?

Можливо, ми надаватимемо менше віз після того, як до шенгенської зони приєднаються наші східні, а Ваші західні сусіди. Але, якщо хтось планує виїхати саме до Німеччини, то він повинен подавати заяву на отримання візи саме до німецького посольства. Якщо ж хтось бажає виїхати до Польщі, і його основна мета поїздки – Польща, тоді він отримує шенгенську візу Польщі, і на її основі може на кілька днів відвідати Німеччину. Явним полегшенням для нас стане питання транзитних віз, оскільки зараз ми є першою шенгенською країною, через яку пролягає транзитний шлях. Пізніше такі візи надаватимуться іншими країнами.

З послом Німеччини в Україні Райнгардом Шефферсом розмовляла Олена Грищук

Нові правила видачі віз, що їх запроваджує посольство Німеччини в Україні, анонсуються на сайті посольства, а також через повідомлення для преси безпосередньо у зв’язку із нововведеннями.