повернутися Ї: кордон

11.12.2008 №234(3883)  http://www.wz.lviv.ua

Люди без батьківщини

Останній притулок

На Закарпатті закрили найбільший в Україні притулок для нелегальних мігрантів

На Закарпатті після шести років діяльності офіційно закрили пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів „Павшино”. Закривати тимчасове житло для нелегалів зібралися вище прикордонне керівництво та представники міжнародних благодійних структур. Останні з найбільшим донині притулком нелегалів Павшином прощалися мало не зі сльозами на очах, а от закарпатська влада та прикордонники – святкували його закриття…

Генерал-майор державної прикордонної служби Борис Марченко під час промови розповів, що з 4 грудня “Павшино”, рішенням Закарпатської обласної влади офіційно переходить у комунальну власність Мукачівщини. Майже всіх його “жителів” вже переселено у подібну установу на Волині. Загалом за часи діяльності пункту, за словами генерала, тут утримували від 11 до 13 тисяч нелегальних мігрантів.

Від початку існування цього об’єкта він фактично не мав власника. Тоді, без погодження з місцевим населенням, його на базі двох восьмиквартирних будинків колишнього секретного військового містечка організував Геннадій Москаль. Без згоди прикордонної служби на неї “повісили” піклування цією структурою, а держава на утримання “Павшина” за весь час його існування не виділила ні копійки. Пункт існував за кошти Держприкордонслужби та благодійних організацій.

Після традиційних довгих промов під рясним дощем прикордонники заходилися відпроваджувати з “Павшина” останніх десятьох нелегалів. На іноземців одразу накинулося зо два десятки журналістів з українських, угорських та французьких ЗМІ. Всі хотіли почути, як же погано хлопцям тут жилося. Кореспонденту „ВЗ” вдалося поспілкуватися англійською з нелегальним мігрантом Абдулом. Він розповів, що родом з Єгипту. Рік тому приїхав в Україну вчитися. Вступив на перший курс „Львівської політехніки”, а потім вирішив шукати кращої долі в країнах Євросоюзу. Під час спроби нелегального перетину кордону його спіймали прикордонники, відтак опинився в “Павшині”. Хлопець розповідає, що тут йому жилося непогано, хоча важко було звикати до клімату і сумував за рідними.

Як повідомив начальник Мукачівського прикордонного загону Ігор Левадний, останніх мігрантів спочатку відправлять до Львова, а звідти – на батьківщину. Невеличка частина персоналу “Павшина”, двадцять відсотків якого жінки, залишиться, а решта підуть охороняти державний кордон. Така воля керівництва.

Тим часом влада Мукачівщини починає будувати плани стосовно нового об’єкта вже комунальної власності. Серед версій використання колишнього притулку є різні: від спорудження тут санаторію до облаштування паркової зони.

Павшино–Мукачеве

Павло БІЛЕЦЬКИЙ


24.10.2008 http://www.dw-world.de/dw

На Закарпатті закриють центр утримання нелегалів

Пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів, що у Павшино Закарпатської області, буде ліквідовано до кінця цього року. Розформування відбувається згідно з постановою Кабінету міністрів та розпорядженням Держприкордонслужби. З подробицями Галина Стадник:

Як пояснюють прикордонники, пункт утримання у Павшино не відповідає міжнародним стандартам, а його переобладнання вимагає великих капіталовкладень. Та й територія належить місцевій громаді. На закритті пункту наполягали місцеві депутати та неурядові організації, що опікуються питаннями прав нелегальних мігрантів. Пункт у Павшино розраховано на три сотні осіб, зараз там залишається близько ста нелегальних мігрантів. Решту, згідно з графіком держприкордонслужби західного регіону, видворено, або перевезено в новостворені центри тримання нелегалів, що на Волині та у Чернігові. Тепер ними опікується відповідний підрозділ міліції. Нелегали, які ще залишаються у Павшино, проходять процес встановлення особи, зауважив в інтерв’ю „Німецькій хвилі” керівник прес-служби держприкордонслужби західного регіону Володимир Шеремет. Переважно це громадяни Пакистану та Індії. Примусове видворення одного нелегального мігранта обходиться державі у понад півтисячі американських доларів включно з квитком на літак, наприклад до Пакистану.


24.09.2008 http://www.dw-world.de

«Блакитна карта»: ЄС запрошує лише тих, кому добре платять

Фахівці з усього світу, які хочуть працювати в ЄС, мають знайти високооплачувану роботу. Лише із зарплатою, у півтора рази вищою за середню, можна отримати дозвіл на роботу та проживання в ЄС -“блакитну карту”.

Головною проблемою на шляху затвердження положень про “Блакитну карту”, яку мають видавати висококваліфікованим працівникам була відсутність визначення того, яких саме робітників вважати висококваліфікованими. Спочатку планувалося скласти список професій, які підпадали би під цю категорію, втім через велику розбіжність думок, таку ідею відкинули. Зрештою, представники країн ЄС погодилися, що єдиним фактором у визначені кваліфікації має стати зарплата. А оскільки цей показник у країнах ЄС різний – вирахували коефіцієнт. Держави Євросоюзу знайшли компромісну формулу – оплата висококваліфікованого працівника з-поза меж ЄС має бути у півтора рази вищою за середню зарплату по країні.

Є винятки

У галузях, які потерпають від гострої нестачі робітників цей коефіцієнт може бути знижений до цифри 1,2. Для порівняння: середня зарплата у Франції (до вирахування податків) нині складає 2140 євро на місяць, у Люксембурзі -  3700. У більшості країн ЄС запровадження “блакитної карти” означатиме полегшення правил працевлаштування для неєвропейців. Оскільки знижуватиме поріг для тих, хто хотів би отримати дозвіл на роботу, і надаватиме їм більше прав. Нові принципи мають бути затверджені на зустрічі міністрів юстиції та внутрішніх справ, що розпочнеться у четвер у Брюсселі.

Тетяна Карпенко


15.08.2008 http://www.dw-world.de

Угорщина видає паспорти закарпатцям, але це не подвійне громадянство

На Закарпатті побільшало охочих оформити паспорт закордонного угорця. Адже тепер, крім низки пільг на території Угорщини, власники таких документів можуть розраховувати й на безкоштовну Шенгенську візу.

На Закарпатті проживає біля 200 тисяч етнічних угорців. За шість років паспорт закордонного угорця отримали 70% претендентів та членів їхніх сімей. Найбільше заяв було зафіксовано у 2002 й третьому роках. Та відколи власникам цих паспортів почали повертати гроші за Шенгенську візу, охочих стати закордонним угорцем знову побільшало. У Товаристві угорської культури, яке опікується прийомом документів, щодня фіксують по кілька десятків таких заяв. Кажуть, обов»язкова умова – знання угорської мови або архівні документи, які підтверджують національність. Паспорт закордонного угорця гарантує низку пільг на території Угорщини. Зокрема, на проїзд у транспорті, при влаштуванні на роботу і в навчанні. Водночас власники паспортів закордонних угорців не набувають подвійного громадянства.

Наталя Зотова


25.06.2008 http://www.dw-world.de/

Україна отримала допомогу на боротьбу з нелегальною міграцією

Євросоюз розпочав здійснення проекту із надання Україні технічної допомоги у боротьбі із нелегальною міграцією. Шість країн-партнерів допомагатимуть вдосконалити українську міграційну систему. На це Євросоюз виділив понад 2 мільйони євро.

Консультувати Україну, як саме боротися з нелегальними мігрантами, будуть Велика Британія, Нідерланди, Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина. Більшість цих країн пройшли таке навчання, коли були претендентами на вступ до ЄС. Європейські фахівці вчитимуть українських колег збирати інформацію про країну походження мігрантів, створювати центри з’ясування їхнього статусу, відпрацьовуватимуть систему толерантного затримання та повернення нелегалів на батьківщину. Завдяки підтримці Євросоюзу, за останні три роки в Україні у два з половиною рази скоротилася кількість мігрантів з третіх країн, які перетинають український кордон незаконно, каже перший заступник голови Держдепартаменту з охорони кордону державної прикордонної служби Борис Марченко. «Це за рахунок технізації. Це Євросоюз нам дав тепловізори, автомобільну техніку, радіостанції. Ще підвищився рівень підготовки персоналу». Також Марченко зазначив, що доречно було б залучити кошти ЄС на розбудову мережі центрів утримання нелегалів. Нині в Україні діють лише два таких центри.

Лілія Гришко


На Львівщині за європейські кошти відреставровано приміщення для нелегальних мігрантів

http://zik.com.ua

Сьогодні, 10 червня, на прикордонній заставі «Малнів» Мостиського прикордонного загону, що у Львівській області, відбулося урочисте відкриття відреставрованого приміщення тимчасового тримання затриманих нелегальних мігрантів. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

На реконструкцію приміщення тимчасового тримання «Малнів» було використано близько 800 тис. грн. Зроблене це приміщення за міжнародними вимогами та європейськими стандартами. Тут організовано роботу медичної кімнати, кімнати для інтерв’ювання, де мігранти зможуть поспілкуватися з юристами, подзвонити до себе додому телефонним зв’язком. Створення приміщень тимчасового тримання незаконних мігрантів – це лише один з низки проектів, які реалізуються в Україні за кошти Європейської комісії. Бюджет цього проекту становить 7,5 млн євро і реалізація його в Україні розпочалася ще у 2005 році.

Аташе з правоохоронних питань представництва Європейської комісії в Україні Бернард Богенспергер розповів, що 7,5 млн євро, передбачені на реалізацію цього проекту в Україні, є як додаток до 30 млн євро, які були виділені на виконання в Україні угоди про реадмісію. «Реалізація цього проекту дала можливість організувати в Україні такі центри тримання незаконних мігрантів, які відповідають європейським стандартам. Створення приміщень тимчасового тримання незаконних мігрантів – це лише один з компонентів реалізації цього проекту в Україні. Впродовж літа 2008 року ми відкриємо ще кілька таких центрів перебування незаконних мігрантів – у Журавичах Волинської області, у Розсудові Чернігівської області. Також учора було відкрито пункт тимчасового тримання у Шацьку Волинської області. За це літо ми також відкриємо ще три центри – у Мостиськах, Чернівцях та Ізмаїлі. При реалізації цього проекту особливий наголос робиться на створенні такої інфраструктури, яка б забезпечила гуманне відношення до затриманих мігрантів», – сказав Бернард Богенспергер.

«Останні два роки Європейський Союз співпрацює з Україною, зокрема, щодо покращення умов тримання нелегальних мігрантів. З цього року така співпраця стала ще більш важливою – на виконання угоди про реадмісію між Україною та Євросоюзом», – сказав аташе з правоохоронних питань представництва Європейської комісії в Україні.

Заступник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Юрій Батюк зазначив, що відреставроване спеціальне приміщення тимчасового тримання «Малнів» було відкрито відповідно до Концепції розвитку Державної прикордонної служби України, яку схвалив своїм Указом Президент України. «Слід зазначити, що за останній рік ми зробили значні кроки вперед щодо питань розвитку співробітництва з прикордонниками сусідніх держав, щодо забезпечення порядку на кордоні. Сьогодні у нас є конкретні результати щодо спільної розробки і затриманню злочинців, які займаються контрабандною діяльністю та переправкою незаконних мігрантів. Значна увага приділяється розбудові сучасної прикордонної інфраструктури. І пункт тимчасового тримання, який розгортається при підрозділі Малнів, є тому яскравим підтвердженням», – сказав він.


Польські ЗМІ прогнозують хвилю міграції українців до Польщі після запровадження «карти поляка» з 1 квітня

ЛЬВІВ, 17 БЕРЕЗНЯ, PRESSTIME.COM.UA. – Польська газета «Dziennik» прогнозує хвилю міграції українців до Польщі після запровадження «карти поляка» з 1 квітня.

Про це повідомляє Польське радіо з посиланням на газету.

Як стверджує польський щоденник, революція почнеться 1 квітня, коли увійде в дію Карта поляка. Тоді навіть мільйон громадян України може клопотатися про отримання такого документа. Завдяки цьому вони зможуть працювати і мешкати в Польщі, отримувати грошову допомогу, користуватися послугами служби охорони здоров’я і можливістю безплатного навчання.

Однак, пише „Dziennik”, більшість із них має небагато спільного з Польщею. Цей факт усвідомлює собі генеральний консул у Львові Вєслав Осуховський. Проте, завдяки правилу, яке у вересні минулого року створив Польський Сейм, клопотатися про Карту поляка можуть всі охочі, яких предки мали польське громадянство – хоча б одне з батьків, дідів чи двоє прадідів.

Газета „Dziennik” наголошує, що цю вимогу сповнює абсолютна більшість жителів Західної України, якої територія перед ІІ світовою війною належала до польської держави.

За оцінками консула Осуховського, це можуть бути сотні тисяч українців. А Товариство Культури Львівської Землі передбачає, що по Карту поляка може зголоситися і мільйон осіб.

«У Львові більшість заробляє надто багато, щоб умерти, але замало, щоб жити. Тому більшість мешканців хоче підписати декларацію про приналежність до польського народу, щоб отримати Карту поляка. Українці вже не хочуть чекати на краще життя. Карта поляка – це шанс. Проситимуть про неї навіть ті, хто польськість переслідував».