повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля 19.12.2003 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Конференція "Україна в Європі" відбулася у Варшаві

ВАРШАВА. Конференція на тему "Україна в Європі" відбулася в четвер у польскій столиці. У форумі, організатором якої виступив фонд "Знати як", взяли участь численні політики та експерти. З подробицями - Володимир Прядко:

Державний секретар канцелярії голови Ради міністрів Тадеуш Івінський хотів би бачити в сильному Євросоюзі не лише сильну Польщу, але й сильну Україну. Однак радник кількох українських урядів Богдан Гаврилишин вважає, що Україна спершу повинна стати членом Світової організації торгівлі та НАТО, а вже потім надійде час Євросоюзу. Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко теж впевнений, що Україна обере шлях до європейської спільноти. "Європейський вибір України тісно пов'язаний з її сусідами, - наголошував головний редактор "Ґазети виборчої" Адам Міхнік. - Москва повинна зрозуміти, що Донбас і Крим - це не Росія, так, як ми зуміли визнати, що Львів - це не Польща, а Україна". Більшість учасників конференції була прикро вражена тим, що на неї не прибули представники влади України. Наступна конференція "Україна в Європі" відбудеться через два місяці в Києві.


Німецька Хвиля, 09.12.2003 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС нагадує Україні про обіцянки

БРЮССЕЛЬ: Україна досі не виконала всіх обіцянок, які вона дала Європейському союзові. На це звертається увага в доповіді, затвердженій на Раді міністрів закордонних справ ЄС. Докладніше - Наталя Вікуліна: У Раді міністрів Євросоюзу проаналізували, як 2003 року розвивалися відносини між Києвом і Брюсселем. Так, Рада міністрів ЄС уважає, що, виконуючи Угоду про партнерство й співробітництво між Україною і ЄС, Київ досяг значного поступу, однак ще потрібні відчутні зусилля в окремих ділянках. Україні нагадали про дотримання свободи слова, відсутніть прогресу в розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе, про обмеження в роботі журналістів. Євросоюз закликав українську владу продовжувати співпрацю з правозахисними організаціями, впровадити судову й правову реформи. ЄС уважає, що Україні слід нарешті домовитися з ЄБРР про позику на завершення будівництва атомних електростанцій у Хмельницькому та Рівному. Зі свого боку Євросоюз заявляє, що й надалі підтримуватиме створення в Україні ринкової економіки та вступ Києва до Світової організації торгівлі, допомагатиме країні боротися з корупцією. Рада міністрів ЄС плаує в майбутньому розглянути питання про обмін студентами та науковцями між Україною та Євросоюзом.


Робота над Планом дій Україна–ЄС має завершитися до травня 2004 року

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr 27.11.2003 

У черверг відбулася зустріч першого заступника міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександра Чалого із керівником робочої групи з питань підготовки Плану дій Україна–ЄС у рамках концепції Єврокомісії "Розширена Європа" Майклом Лі, повідомили ІА "Обозреватель" у прес-службі МЗС.

Метою зустрічі було обговорення позицій сторін щодо відпрацьовування майбутнього Плану дій Україна–ЄС, до практичної фази роботи над якою сторони мають перейти вже найближчим часом.

Пропозиції української сторони щодо змістовного наповнення плану були передані ЄС у серпні поточного року. Зараз ЄС завершує підготовку власного бачення цього документа, після чого розпочнеться процес консультацій, що мають призвести до вироблення погодженого проекту.

Як підкреслив за підсумками зустрічі Чалий, сторони солідарні у своєму бажанні завершити роботу над планом до травня 2004 року, коли до Європейського Союзу приєднаються 10 нових країн-членів.

Учасники зустрічі відзначили також тотожність позицій із багатьох питань, пов'язаних із підготовкою майбутнього плану — зокрема, щодо прагнення підготувати максимально ефективний документ, котрий сприяв би подальшому розвитку взаємовигідного співробітництва та зближенню сторін за нових умов майбутнього сусідства.

Українська сторона підкреслила принципову зацікавленість у тому, щоби План дій був розрахований на короткострокову перспективу, а також передбачав важливі для України цілі — зокрема, початок роботи зі створення Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.


ЄС і Україна почнуть переговори про новий план співпраці

http://www2.dw-world.de/ukrainian Німецька Хвиля 27.11.2003

БРЮССЕЛЬ. У січні 2004 року мають розпочатися переговори між Україною та Європейським союзом щодо нового робочого плану зі співпраці. Розробку документу планується завершити в травні, повідомив "Німецькій хвилі" перший заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий. За його словами, Єврокомісія уважно розглянула пропозиції України, яка прагне підписати з ЄС угоду про асоціацію та укласти угоду про вільну торгівлю. Виконавчий орган Євросоюзу не відкидає ці пропозиції Києва, стверджує заступник українського міністра.


http://obozrevatel.com.ua 21.11.2003 

Європейська комісія із 2004 по 2006 рік надасть 324 млн. євро як технічну допомогу Україні

Європейська комісія надасть 324 млн. євро як технічну допомогу Україні з 2004 по 2006 рік, повідомили кореспондентові ІА "Обозреватель" у прес-службі Європейської комісії в Україні.

Європейська комісія та уряд України після підписання нещодавно угоди про виділення 117 млн. євро на Програму ядерної безпеки, підписали угоду із наданню подальшої технічної допомоги у рамках Національної програми на період 2004-2006 роки. Ця допомога становитиме 212 млн.євро.

Національна програма фокусуватиметья на забезпеченні технічної допомоги Україні у таких пріоритетних сферах: правова, судова, адміністративна реформа, управління кордонами, поліпшення бізнесу, торгівлі, інвестицій, освіти та підготовки цивільного суспільства, соціальної реформи.

Метою цієї допомоги є подальша підтримка теперішнього процесу реформ в Україні. Вона також підтримуватиме Програму дій у рамках нової політики "Сусідство", яку буде прийнято найближчим часом.


Львівська газета, 20.11.2003 (№ 296)

Пільги від ЄС

УКРАЇНА отримає пільги на експорт своїх товарів до країн-членів Європейського Союзу. Про це повідомила прес-служба представництва Європейської комісії в Україні. Зменшення митних тарифів на українські товари становитиме 5% і відбудеться відразу ж після вступу до Євросоюзу нових членів.

Схоже, що така реакція Єврокомісії покликана “заспокоїти” Україну, яка розмірковує про необхідність компенсацій за денонсування міждержавних торгівельних угод із країнами-кандидатками на вступ у Євросоюз. Нагадаємо, що, на думку українських експертів, приєднання до ЄС країн-сусідок України, які зобов’язані адаптувати своє законодавство й торгівельні зобов’язання до загальноєвропейських вимог, завдаватиме нашій державі значних збитків – за деякими підрахунками, 350- 370 млн. доларів США.

Представники Єврокомісії стверджують, що після розширення Євросоюзу Україна отримає можливість збільшити надходження від зовнішньої торгівлі за рахунок традиційних торгівельно-економічних зв’язків із багатьма новими членами об’єднаної Європи та сприятливого для торгівлі географічного розташування нашої держави. Єврокомісія вважає, що прискорення економічного розвитку країн-членів Європейського Союзу збільшить потребу в імпорті продукції українських підприємств. Зростання ж обсягів експорту українських товарів у країни Євросоюзу, на думку Єврокомісії, компенсують втрати, спричинені денонсацією торговельних угод із країнами Прибалтики.

Таким чином Єврокомісія вкотре підтвердила висловлювання свого представника Крістофера Паттена, який заявив, що в умовах максимального сприяння, застосованих щодо України Євросоюзом, наша країна не має жодних обґрунтованих економічних підстав для отримання яких-небудь компенсацій. Що більше, всупереч твердженням українського уряду, на думку керівних органів Європейського Союзу, наслідки його розширення будуть для України виключно позитивними.

Тим часом Україна може отримати статус країни з ринковою економікою вже наступного місяця. Про це заявив прем’єр-міністр України Віктор Янукович під час зустрічі зі спікером польського парламенту Мареком Боровським.

Водночас Європейська комісія оголосила, що наступного року розпочне реалізацію програми “Нове сусідство”. Упродовж 2004-2006 рр. Європейський Союз виділить на неї 75 млн. євро. Програма передбачає розвиток прикордонної співпраці України з державами, що незабаром приєднаються до Євросоюзу: Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією.

Максим Камінецький


Європейські свободи і для України

Андрій ДАВИДЕНКО

11 листопада 2003 р.  http://postup.brama.com 

Учора в Києві відбулася зустріч "Розширена Європа: співробітництво в реґіоні Центрально-Східної Європи через спільні з розширеним ЄС кордони". У зустрічі взяли участь член Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин Крістофер Паттен та міністри закордонних справ країн-кандидатів на вступ у ЄС -- Мальти, Литви, Латвії, Угорщини, Молдови, Польщі, Румунії, Естонії, Чехії, Словенії, Словаччини, Кіпру, Болгарії, Білорусі, Туреччини, Італії, України, Росії, а т