повернутися Ї: кордон

Європа готова до діалогу з Україною

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr/print/81556.html
© "Оглядач" 17.04.2003

Знаходячись із візитьм в Афінах, Президент України Леонід Кучма провів низку зустрічей із лідерами держав-учасниць Європейської конференції

Як повідомили агентству "Обозреватель" у прес-службі Адміністрації Президента, під час зустрічі Леоніда Кучми із канцлером Німеччини Герхардом Шрьодером пролунало взаємне бажання продовжувати політичний діалог між Україною та Німеччиною. Результатом зустрічі стала угода про проведення п'яти україно-німецьких політичних консультацій у Німеччині у другій половині цього року. Також було обговорене питання створення газового консорціуму. Леонід Кучма підтвердив те, що в третій декаді травня відбудеться зустріч експертів на вищому рівні для розгляду конкретних питань, пов'язаних зі створенням газового консорціуму.

Під час зустрічі президент Мальти Гвідо де Марко висловив повагу до політики українського президента і відзначив позитивні зрушення в економіці, що відбуваються в Україні. Він також побажав Президентові України успішних кроків на шляху європейської інтеграції й вітав те, що Україна вперше є учасником Європейської конференції. Президент Мальти запросив Президента України відвідати з офіційним візитом Мальту.

Під час зустрічі із президентом Румунії Іоном Ілієску сторони обмінялися думками щодо економічного розвитку обох країн. Ілієску відзначив високі показники економічного розвитку, що спостерігаються в Україні останнім часом. Президенти торкнулися питання стану підготовки до підписання Договору про українсько-румунський державний кордон. Іон Ілієску та Леонід Кучма висловилися за необхідності прискорення завершення цієї роботи, щоб підписати Договір протягом наступної зустрічі президентів, що може відбутися у червні цього року в Україні.

Під час бесіди із прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі було проаналізовано результати минулого візиту Президента України в Італію у листопаді минулого року. Берлусконі висловив намір здійснити візит в Україну у жовтні цього року. Також італійський прем'єр-міністр пообіцяв підтримку України в її євроінтеграційних прагненнях.

Під час розмови з прем'єр-міністром Данії Андерсом Фог Расмуссеном йшлося про кроки України євроінтеграційним шляхом. Президент України висловив подяку датському прем'єрові за послідовну політику Данії щодо євроінтеграційних прагнень України та постійну їхню підтримку. Расмуссен висловив задоволення зустріччю і підкреслив, що Данія уважно спостерігає за кроками України на шляху євроінтеграції та підтримує їх.

Під час бесіди із президентом Польщі Олександром Кваснєвським було обговорено стан двосторонніх відносин. Президенти підтвердили домовленість щодо наступної зустрічі на початку липня цього року.

Під час зустрічі із президентом Сербії та Чорногорії Світозаром Маровичем Президент України особисто поздоровив співрозмовника із призначенням і побажав успіхів у розвитку нової держави. Президент Сербії та Чорногорії подякував Леонідові Кучмі за постійну підтримку з боку України складних процесів, пов'язаних із державотворенням. Він також висловив особисту подяку Кучмі за спрямування зовнішньополітичної діяльності України на розвиток взаємовигідних відносин із Сербією та Чорногорією.

Під час розмови із прем'єр-міністром Словаччини Миколашем Дзуриндою сторони оцінили стан нинішніх двосторонніх відносин. Прем'єр-міністр Словаччини запросив Президента України взяти участь у засіданні Вишеградської четвірки, що відбудеться у Словаччині в червні цього року.