повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 26.06.2004 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Поляки – адвокати східних сусідів у Європейському Союзі

Цімошевич не бачить перепон для майбутнього членства України в ЄС

З моменту входження до Європейського Союзу Польща виглядає значно переконливішою у своїй ролі ”адвоката східних сусідів”, передусім України. У спільній східній політиці Європейського Союзу польський уряд бажає відігравати провідну роль, однак як реалізувати це бажання поки що не зовсім зрозуміло.

Уже в січні 2003 року польський уряд виклав у Брюселі свою концепцію політики Євросоюзу щодо східних сусідів. Після того, як зовнішній кордон Європейського Союзу було переміщено на Схід, стає зрозумілою мета концепції. Як стверджує польський міністр закордонних справ Владзімеж Цімошевич:

”Ми не хочемо жодних нових кордонів у Європі”

Місія Польщі, на думку польського міністра нині полягає в тому, аби налагодити тісну співпрацю з Україною та Білоруссю, зокрема у сфері охорони кордонів. Цімошевич переконаний, що обидві країни мають отримати перспективи членства у ЄС:

”Ми принципово не згодні з тими, хто говорить: Україна чи Білорусь в ЄС – забудьте це! Для такої позиції немає жодного підґрунтя. Ніхто не має права остаточно позбавляти ці країни перспективи членства”.

Однак Єврокомісія пропонує східним сусідам лишень ”Політику європейського сусідства”, яку було занову опрацьовано після розширення ЄС у травні. Окрім політичного діалогу сюди відноситься також і участь у певних програмах Європейського Союзу. Нова концепція виходить із того, що нових сусідів не можна міряти усіх однією міркою. А навпаки, програми співпраці треба обирати згідно зі специфікою кожної країни. Така позиція відповідає уявленням поляків.

Певним недоліком цієї концепції є те, що вона ні до чого не зобов”язує країн-сусідів. Це менше стосується Білорусі, яка сама не добивається членства у Європейському Союзі, але набагато більше України. Тож спостерігачі вважають, що уряд у Варшаві повинен для початку по-новому визначити свої відносини з Україною. Часи підставляння плеча минули, вважає польський журналіст Марек Цинкар, який часто супроводжує президента Александра Кваснєвского у поїздках до України:

”Це добре, що польський президент створював такий позитивний образ України. Добре, що він проголосив гасло щодо тіснішого залучення України до процесів європейської інтеграції. Добре, що Кучма і Кваснєвський зустрічалися так часто, що встановили у цьому аспекті рекорд Ґіннеса. Але це було корисним років 4-5 тому, сьогодні ж треба змінювати тактику. Я не хочу заперечувати користі від дружби двох президентів. Однак нині все це виглядає беззмістовним і виникає враження, ніби це все є нещирим. У цьому є якийсь фальш.”

Недвозначна, коструктивна критика новим членом Євросоюзу Польщею могла би допомогти Україні, вважає Цинкар, який мешкає неподалік польсько-українського кордону. І, незважаючи на те, що йому добре відомі проблеми демократії в Україні, він переконано виступає за перспективи членства східного сусіда в ЄС. ”Ми просто зобов”язані допомогти людям, котрі мешкаюють по той бік кордону”, -- заявляє Цинкар. Невеликим кроком в цьому напрямку, на його думку, став би дозвіл на вільний перетин кордону для мешканців прикордонних районів. Як журналіст Марек Цинкар часто виступає у своїх статтях проти стереотипного мислення:

”Якщо політики у Варшаві займаються цією темою лише поверхово, то ми змушені заповнювати ці прогалини прямо тут, на кордоні”.

Любомир Петренко, Ірина Балик