повернутися Ї: кордон

Україна розколола ЄС та почала тиснути на європейців

www.ПРАВДА.com.ua, 16.06.2004

 Україна погрожує відкинути План між Україною й Європейським союзом, якщо пропонований у ньому рівень зближення не буде поглиблено.

Про це повідомляє брюссельське інтернет-видання "EUobserver" з посиланням на неназвані дипломатичні джерела, зазначає радіо "Свобода".

Нагадаємо, що План дій Україна–ЄС є частиною нещодавно запропонованої "політики сусідства" Євросоюзу, яка визначає тісні взаємини з новими сусідами ЄС, не даючи їм водночас перспективи членства в досяжному майбутньому.

Автор статті в "EUobserver" вважає, що коли Україна дійсно відкине пропозицію ЄС, це було б для Євросоюзу великою невдачею й завдало б символічного удару по всій політиці сусідства; а в Україні такий крок пішов би на шкоду силам проєвропейського спрямування.

Тим часом один так само неназваний український урядовець сказав авторові статті в "EUobserver", що Київ не хоче відкидати політику сусідства загалом – він прагне наголосити на тому, як важливо, щоби План дій давав щось нове порівняно з нинішніми домовленостями.

За словами цього урядовця, в Україні вони мають продемонструвати людям успіх.

Водночас у статті наведено думку дипломатів і з європейського, і з українського боку про те, що нинішня пропозиція Україні від Європейської комісії не містить нічого принципово нового порівняно з чинною угодою про партнерство й співпрацю між Україною й ЄС.

Раніше, зазначає "EUobserver", Києву вже вдалося домовитися, щоб тривалість Плану дій Україна – ЄС становила три роки, якраз до кінця нинішньої угоди про партнерство й співпрацю.

Далі, як повідомило авторові українське джерело, Україна хотіла б отримати нову, ґрунтовнішу й ширшу домовленість. Але країни – члени ЄС глибоко розділені в своїй політиці щодо України і не дали Єврокомісії мандату обіцяти таку домовленість.

Бельгія, Франція, Люксембурґ і Нідерланди виступають проти поглиблення інтеґрації з Україною, якщо це може виглядати як зобов’язання хоч колись прийняти її до ЄС.

Натомість Польща робить усе, що може, щоби двері до ЄС було для України відчинено. Велика Британія, Італія, країни Скандинавії й Балтії теж підтримують тісніші зв’язки ЄС із Україною, хоча й до різної міри, пише брюссельське інтернет-видання "EUobserver".

Офіційний Київ хотів би домовитися про все так, щоби цей План можна було підписати вже на гаазькому саміті Україна-ЄС. Деякі ж представники Ради міністрів ЄС висловлюють сумнів, що до цього часу сторони зможуть дійти до остаточного консенсусу.

У Постійному представництві України при ЄС у Брюсселі не стали коментувати цю інформацію – лише сказали, що переговорний процес зараз триває. У представництві нагадали, що в цьому процесі була пауза якраз через те, що ЄС узгоджував позиції своїх членів, серед того й нових, і от нині переговори поновилися.

Після їхнього закінчення офіційну позицію Києва має оприлюднити голова української делегації, заступник міністра закордонних справ України Олег Шамшур.

Нагадаємо, що у Брюсселі почалося останнє коло переговорів щодо Плану дій між Україною й Європейським союзом напередодні саміту Україна – ЄС, що має відбутися 9 липня в Гаазі.

Як також повідомлялося одна з представниць виконавчого органу ЄС Міхаела Додіні повідомила, що Європейська комісія має в липні затвердити плани дій з країнами-сусідами Євросоюзу.

Вона також сказала, що восени ці документи має схвалити Рада Євросоюзу, після чого плани дій буде розглянуто в Україні та інших сусідніх з ЄС державах.