повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 06.10.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Жозе Мануель Баррозу: важливішими від слів є дії

Дводенний робочій візит прем’єр-міністра України Юрія Єханурова до Брюсселю, який розпочався у четвер, присвячений насамперед підготовці до самміту ЄС-Україна. У столиці об’єднаної Європи український прем’єр зустрів схвалення намірів проводити прагматичну політику реформ на шляху зближення з Європейським Союзом.

Головною подією візиту до Брюсселю Юрія Єханурова стала зустріч з президентом Європейської комісії. Після розмови з українським прем’єром Жозе Мануель Баррозу заявив, що має всі підстави сподіватися на плідну співпрацю з Києвом у реалізації підписаного раніше плану дій і висловив надію на подальший демократичний розвиток України:

„Ми сподіваємося, що конкретні спільні кроки в економіці і політиці зроблять наші відносини більш тісними і глибокими. Крім того, ми надаємо великого значення наступним парламентським виборам в Україні, які відбудуться навесні наступного року. Вони стануть важливим тестом на правдивість демократичних процесів у цій країні“, - наголосив Баррозу.

Президент Європейської комісії зазначив, що нинішня зустріч з українським прем’єром була присвячена насамперед підготовці до самміту  Україна-ЄС, який має відбутися 1 грудня цього року у Києві. Баррозу висловив уряду на чолі з Юрієм Єхануровим підтримку у його прагненні економічних і реформ:

„Я підтримую рішучість прем“єр-міністра України, чий прагматичний підхід полігає у тому, аби дати українцям конкретні результати. Для того, щоб вони побачили успішність реформ і зближення України і Європейського Союзу“, - зазначив Баррозу.

Президент Єврокомісії запевнив українців у перспективності інтеграції до ЄС. Баррозу переконаний, що для зближення України і Європейського Союзу доведеться ще немало попрацювати:

“Сигнал, який я хочу адресувати українському народові: ми чудово розуміємо, що Україна є європейською країною. Ми знаємо, якою важливою є Україна. Ми знаємо, що українці є європейцями. Ми щиро вітаємо ваше прагнення ставати дедалі сильнішими у Європі, дедалі ближчими до європейських інституцій. Наші двері лишаються відкритими. Майбутнє України – в Європі. Найкращий спосіб довести це полягає не в тому, аби постійно дискутувати про членство України в Євросоюзі, а в досягненні прагматичних результатів.

У свою чергу Юрій Єхануров назвав першочергові завдання, які стоять перед урядом України у сфері економічної співпраці з Європейським Союзом:

„Реальні кроки, які ми хочемо зробити - підготувати все необхідне для того, аби Україна могла бути визнаною країною з ринковою економікою. Ми продовжуємо двосторонні переговори, внесли до парламенту низку змін у законодавстві. Таких змін треба зробити чотирнадцять для того, щоб ми до кінця цього року могли стати членом світової організації торгівлі“. Ми маємо надію, що після цього ми розпочнемо переговорний процес щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом“, - зазначив Єхануров. Прем’єр-міністр України відзначив, що виконання поставлених завдань має вирішальне значення для успіху на майбутніх виборах політичних сил, які підтримують президента Ющенка: „Ми чудово розуміємо, що до парламентських виборів ми маємо підійти з виконаною програмою нашого президента. Нам дуже важливо, аби люди в Україні відчули, що відстоюваний нами курс на європейську інтеграцію має практичне наповнення“, - відзначив прем’єр.

Одним із практичних результатів зближення з Євросоюзом, який був би відчутний для багатьох українців могло би стати спрощення візового режиму. Жозе Мануель Баррозу висловив сподівання, що це відбудеться вже до київського самміту у грудні:

“Ми чудово розуміємо, наскільки важливим є для громадян України, для молодих людей, насамперед студентів, питання більш вільного пересування. Єврокомісія прагне просуватися вперед у цьому питанні, однак для цього потрібна підтримка всіх членів Європейського Союзу, які нині вивчають відповідні пропозиції. Ми сподіваємося, що в разі схвалення Україною необхідних змін у законодавстві і у низці адміністративних приписів, нам вдастся досягнути цих конкретних результатів вже до самміту у Києві”, - заявив Баррозу.

Президент Європейської комісії звернувся до українців із закликом об’єднати зусилля для реального, а не декларативного зближення з Європейським Союзом:

“Нині важливішими від слів є дії. Ми сподіваємося, що всі українці – це не лише прем”єр-міністр і уряд, це суспільство в цілому – університети, підприємства і представники бізнесу, всі люди, які працюють в Україні ітимуть шляхом поступу, демонструватимуть свою прихильність до європейських стандартів. Саме так ми і досягнемо конкретних результатів. Я очікую, що самміт у Києві буде великим успіхом для України, для простих українців і для нас у Європейському Союзі. Адже ми маємо велику повагу до вашої країни, до вашого народу і до тих демократичних перетворень, які відбуваються”, - наголосив голова Європейської комісії.

Євген Тейзе