повернутися Ї: кордон

Львівська газета, 01 лютого 2005 № 18 (584) http://www.gazeta.lviv.ua

Крок назустріч

Зближення України з Європейським Союзом вимагає не лише активної роботи Києва, а й відповідних кроків Брюсселя.

Вчора, як повідомила “Німецька хвиля”, в столиці Бельгії відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн ЄC. Її метою мало стати ухвалення доповнення до Плану дій Україна-ЄС.

Нагадаємо, всередині грудня Єврокомісія та Рада ЄС затвердили План дій Україна-ЄС, який після проведення виборів 26 грудня передали до Ради з питань співпраці між Україною та Євросоюзом. Тоді в представництві Комісії в Києві заявили, що “орган затвердив цей План дій як демонстрацію своєї повної прихильності до України”, а позиція Брюсселя була такою: якщо 26 грудня Україна проведе чесні вибори, то відразу отримає чіткіші сигнали щодо членства в ЄС.

План дій є частиною Європейської політики сусідства. Її мета – створити “коло друзів” навколо розширеного Європейського Союзу, а саме – з південними та східними сусідами ЄС. Україна, Молдова, Марокко, Туніс, Йордан, Ізраїль і Палестинська адміністрація стали першими сусідами ЄС, із якими узгодили цей документ. Проте будь-який План дій – це результат переговорів із кожною державою окремо, він відображає специфіку відносин Євросоюзу з цією країною. Варто зазначити, що укладення Плану дій на три роки – мінімальний період для такого документа – слід вважати успіхом української сторони переговорів.

Доповнення, які вчора мали ухвалити міністри закордонних справ, розроблено з урахуванням демократичних змін в Україні. План мають поповнити десятьма пунктами. Зокрема, в першому пункті йдеться про підписання між Україною та ЄС нової “посиленої” угоди після закінчення 2008 року вже прийнятої Угоди про партнерство та співпрацю. Низка пропозицій стосується активізації торговельних відносин. Йдеться також про готовність Єврокомісії пришвидшити надання Україні статусу держави з ринковою економікою.

Міжнародні оглядачі розцінюють поправки до Плану дій як спробу наблизити Україну до ЄС, але зауважують, що про перспективу членства не йдеться. Загалом, важко очікувати вагомих змін із внесенням доповнень до Плану дій, адже все це відбувається в правових рамках небагатообіцяючої Європейської політики сусідства. Підписання Плану дій заплановано на 21 лютого цього року, коли має відбутися чергове засідання Ради зі співпраці Україна-ЄС.

Тим часом Віктор Ющенко в інтерв’ю британській газеті The Times заявив, що має намір провести реформи, розраховані на три роки, узгоджені з Брюсселем і спрямовані на те, щоб поставити Україну на рейки демократії західного типу. “Президент України Віктор Ющенко посилив тиск на ЄС, щоб той відчинив свої двері, сказавши, що переговори необхідно розпочати 2007 року”, – пише впливове британське видання.

Віктор Ющенко сказав, що тільки-но відповідні реформи завершаться, він хоче розпочати офіційні переговори про вступ до Європейського Союзу. “Ми вважаємо: дуже важливо, щоб трирічний План дій, розроблений ЄС і Україною, дав початок переговорів про вступ 2007 року”, – сказав Президент України.

The Times попросила Віктора Ющенка прокоментувати заяву глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, який напередодні зазначив, що членство України в ЄС не стоїть на порядку денному, а у відносинах з державою Євросоюз найближчим часом має намір застосовувати лише політику сусідства. “Я впевнений, що багато речей зміниться в європейській позиції, – відповів Президент України. – Членство – це лише питання часу”.

Окрім того, Віктор Ющенко заявив, що його реформи триватимуть незалежно від членства в ЄС. “Зміна політики, яку ми зараз проводимо, – це не для ЄС. Це зміна політики для нашого народу, – сказав він.  – Ми хочемо свободи слова, верховенства права; хочемо, щоб поважали демократичні цінності; хочемо, щоб працювали вільний ринок і конкуренція. Нам потрібні ці речі, незалежно від того, чи приєднаємося ми до ЄС”.

Тарас Бик